Мобилно меню

4.2111111111111 1 1 1 1 1 Rating 4.21 (90 Votes)

60342577ee4dcВолоколамският митр. Иларион (Алфеев) коментира в интервю за „Россия 24“ предложението на Йерусалимския патриарх Теофил за нова среща на представителите на православните църкви по подобие на тази в Аман през 2020 г. Поканата за новата среща беше огласена на сайта на Московска патриаршия, а оригиналът на писмото отново беше на английски език, вместо на традиционния за кореспонденцията на Йерусалимската патриаршия гръцки катаревус.

Според митр. Иларион такава среща е възможна и необходима, защото „за представителите на поместните православни църкви е много важно да се срещат, да обсъждат съществуващите проблеми“. Единствената пречка към момента са ограниченията заради пандемията, заяви той.

Митр. Иларион обяви официално новата руска позиция, че Константинополският патриарх вече няма право да свиква общоправославните събори, както предвиждат св. канони, тъй като „се е присъединл към разкол, служил е с разколници и е загубил легитимност на първи сред равни в семейството на предстоятелите на поместните православни църкви“.

4.8666666666667 1 1 1 1 1 Rating 4.87 (90 Votes)

17be19d8a1dde48720a0d519e5ae807aГрадненският архиепископ Артемий, йерарх на Беларуската църква, посвети проповедта си в неделя на Прошката, на християнското отношение към проблемите в обществото и Църквата.

„Сега, разбира се, времето е много сложно. Господстват пороците, господства злото. Всичко това разделя хората. И обществото също се разделя, както всички знаем. Причината е, че царството на този свят иска да вижда в Църквата само идеологическо-политически апарат, подвластен на държавния механизъм. Но Църквата е преди всичко Божие Царство на земята. Да тръгнеш по пътя на приспособленчеството, това е път към самоунищожение. Да влизаш в политиката, в разни други проблеми, също не е присъщо на Църквата. Но Църквата не бива да бъде безразлична към всичко случващо се. Новомъчениците и праведниците на нашето време винаги са казвали: С мълчанието се предава Бог. Да бъдеш християнин, означава да бъдеш кръстоносец. Започвайки в борба със своите пороци, в борба със своя личен грях, в борба с обществените недъзи, с църковните проблеми – това е тежък кръст, който трябва да се носи, понякога жертвайки себе си“, заяви владиката, цитиран от беларуски медии.

4.8736842105263 1 1 1 1 1 Rating 4.87 (95 Votes)

κυπρου 1 750x375Кипърският архиепискап Хризостом даде пространно интервю за Сyprustimes, в което коментира актуални църковни проблеми. Той заяви, че няма намерение да се оттегля предвид здравословното си състояние. По-рано той съобщи, че отново преминава курс на химиотерапия. „Не зная колко време ми дава още Бог. Боря се за Църквата и за Православието. Няма да се оттегля, нито пък търся наследник. Това не е моя работа“.

Архиеп. Хризостом потвърди решимостта си да подкрепи Вселенската патриаршия по украинския въпрос, тъй като „правото е на нейна страна“. „Не виждам криза. Опитах се да обясня това на митрополитите, които протестираха срещу споменаването на митр. Епифаний, но те не пожелаха да разберат“.

Относно пандемичната криза архиеп. Хризостом коментира: „Не може да се справим с тази болест чрез lockdown на обществото, а само чрез ваксиниране“. Той призова кипърското правителство да побърза с осигуряването на ваксини, така че повече хора да могат да получат ваксина. Той самият се ваксинирал, по неговите думи, за да даде пример на вярващите кой е начинът да се справим с пандемията, а тези, които отказват, „са достойни за съдбата си“, подчерта архиепископът. По въпросите на медицината и ваксините той заяви: „Предпочитам да се доверя на световно признати лекари, а не на някой политик или клирик“.

4.3544303797468 1 1 1 1 1 Rating 4.35 (79 Votes)

ПаролинЗападно- и Средноевропейският митр. Антоний и о. доц. Иван Иванов, новият свещеник в Българската църковна община в Рим, днес направиха посещение на добра воля при кардинал Паролин, държавен секретар на Ватикана. Българските духовници бяха придружени от Богдан Паташев, посланик на Република България към св. Престол. Митр. Антоний представи на домакина о. доц. д-р Иван Иванов, който е новият свещеник на Българската църковна община „Св. Седмочисленици“ в Рим и църковно-дипломатически представител на БПЦ пред Ватикана.

Сред въпросите, обсъждани между висшите духовници, бяха посещението на българската делегация при папата за 24 май и възможността да се организира историческо богослужение в римската църква „Сан Клементе“, в чиято крипта е гробът на св. Константин-Кирил Философ. Предложението на българските духовници е в дните около 24 май там да се отслужи св. Литургия на централния олтар и след това да се направи традиционното поклонение на гроба.

Митр. Антоний и кардинал Паролин разгледаха актуални въпроси, свързани с функционирането на енориите в Западно- и Средноевропейската епархия на БПЦ и преотстъпването на римокатолически храмове за използване от българските църковни общини. Беше обсъдена и възможността за специализации на български богослови в папските университети. Митр. Антоний благодари от името на Неговото Светейшество Българския патриарх Неофит за мощите на св. Климент, папа Римски, и на св. Потит Сердикийски, предоставени от папа Франциск на Софийска епархия след посещението му в България през май 2019 г.

3.5375 1 1 1 1 1 Rating 3.54 (80 Votes)

2021 03 10 1138Презвитер доц. д-р Иван Иванов, преподавател по литургика в Богословския факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ ще е новият свещеник на Българската църковна община „Св. Седмочисленици“ в Рим. Това става с благословението на Западно- и Средноевропейския митрополит Антоний. На 14 март от 10 ч. в църквата „Сан Паоло ала Регола“ в Рим владиката ще оглави св. Литургия и извърши въдворяването на новия свещеник.

На богослужението ще присъстват посланиците на България в Италия и към св. Престол в Рим. Църковното настоятелство на Българската църковна община в Рим уверява, че събитието ще се проведе при строго спазване на медицинските и санитарни изисквания в Италия.

104436362 555801255082665 8408151784969210671 n

[Какво представлява проектът?] [За кого е предназначено изданието?] [Kое прави това издание различно?] [Как можете да помогнете:]