Мобилно меню

4.7866666666667 1 1 1 1 1 Rating 4.79 (75 Votes)

23592750Навпактският митр. Йеротей (Влахос) коментира в интервю за гръцкия вестник „Та неа“ предизвикателствата пред гръцкото общество и църква, породени от пандемията. Сред обсъжданите въпроси бяха и тези за ваксините, които пораждат спорове както в светските, така и в църковните среди.

- Ваше Високопреосвещенство, Вие бяхте един от първите в Църквата, които се ваксинираха, като тогава отбелязахте, че „във войната с пандемията ваксината е едно от оръжията“. Необходими ли са ваксините, за да ограничим коронавируса?

- Пандемията, през която преминаваме, е невидима война, която вкарва хората в болниците, убива, разрушава социалните връзки, ограничава черкуването, затваря университети и училища, създава икономически проблеми, парализира пазара. В тази война едно от най-важните оръжия е ваксинирането, което връща обществото към нормалността. В една такава война реакциите срещу ваксините са по-опасни от възможните странични действия на ваксината. Онези, които препоръчват на християните да не вземат предпазни мерки, носят отговорност за болестите и смъртта на хората и за техните страдания.

4.5 1 1 1 1 1 Rating 4.50 (40 Votes)

2021 03 20 23 38 57При строго спазване на противоепидемичните мерки българите, живеещи в италианските градове Нетуно и Анцио, се събраха на празнична св. Литургия на Тодоровден. С благословението на Западно- и Средноевропейския митрополит Антоний богослужението беше оглавено от новия им енорийски свещеник доц. д-р Иван Иванов, който обгрижва и българите в Рим.

2021 03 21 22 05 53

Светата литургия се проведе в църквата на манастира „Санта Мария Горети“ в крайморския град Нетуно, която се предоставя за богослужения и на нашите сънародници.

По-късно българите се събраха на открито, до морето, за да споделят със своя свещеник духовните си нужди и да направят планове за бъдещото развитие на общината.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (40 Votes)

55EB5AD0 275A 4B32 ACB8 0813F6252AB3Днес, на Неделя православна, с благословението на Западно- и Средноевропейския митрополит Антоний за първи път в Лозана, Швейцария, беше остлужена св. Литургия на български език! За православните българи там това беше истински празник и голяма духовна радост.

Богослужението беше извършено от страврофорен иконом Юлиян Ангелов от катедралния храм „Св. цар Борис“ в Берлин. За първата служба на български в Лозана разказва един от участниците – Пламен Иванов: „Словата на свещеника достигнаха до всички и ние почувствахме дълбоко желание отношенията между нас да бъдат живяни истинно и солидарно. Почувствахме желание да изградим православна общност на основата на православни добродетели, на истинска любов, на стабилност и вяра! Това беше празник, който пречисти душите ни и ни обедини и смири, направи ни по-силни и изпълнени с живот и стремеж към добри дела.

4.7473684210526 1 1 1 1 1 Rating 4.75 (95 Votes)

oros1В петък на Света гора пристигнаха първите четиристотин дози от ваксините на Pfizer и веднага започна тяхното поставяне в медицинския център в Карея. Вчера са ваксинирани първите тридесет и шестима монаси, както и работници в манастирите. Пръв беше ваксиниран игуменът на „Есфигмен“ архим. Вартоломей, а след него монаси от Иверския манастир, „Кутлумуш“ и „Симонопетра“.

Сред монасите има много желаещи да се ваксинират, като сред повечето са преодолени опасенията и дори отричането на ваксините, каквито настроения бяха характерни преди. Сред монасите и живеещите на Света гора има и мнозина, които вече са преболедували, но и в тази група има желаещи да бъдат ваксинирани, съобщава Ромфеа. Интерес са проявили и монаси от скитове, които са далеч от Карея.

Според Вима тис ортодоксиас доставените четиристотин дози трябва да бъдат използвани в рамките на една седмица. Около петстотин души са заявилите желание да се ваксинират, като по-голямата част от тях са монаси, но има и миряни. Специалистите прогнозират, че на Света гора ще бъдат ваксинирани повече от хиляда души.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (15 Votes)

ЗаевПремиерът на Северна Македония Зоран Заев изпрати писмо до новия Сръбски патриарх Порфирий, в което го поздравява за избора и го призовава към намиране на решение на македонския църковен проблем. За писмото съобщи Заев в интервю за сръбската телевизия N1.

„Възможно е да намерим решение между църквите. Ние сме православни, братски народи сме и може да намерим решение“, заяви той.

„Обърнахме се и към Вселенския патриарх Вартоломей, но ние виждаме надежда чрез диалог да намерим решението между Македонската православна църква и Сръбската православна църква, с крайна цел признаването на автокефалията на Македонската православна църква“.

104436362 555801255082665 8408151784969210671 n

[Какво представлява проектът?] [За кого е предназначено изданието?] [Kое прави това издание различно?] [Как можете да помогнете:]