Мобилно меню

4.8421052631579 1 1 1 1 1 Rating 4.84 (76 Votes)

422Йерусалимският патриарх Теофил III разказа в интервю за радио „Ватикана“ за обряда на Благодатния огън, който всяка Велика събота събира хиляди поклонници в храма на Господнето възкресение.

„Церемонията на Свещения огън датира от времената на зараждането на Църквата, когато започнали да се развиват литургичните практики. Тя представлява една от най-древните практики в нашата традиция, в традицията на Йерусалимската църква… Става дума за преживяване на неръкотворната Светлина, която излиза от Светия гроб. Този огън се символизира от запалените свещи, които в този ден се разпространяват не само в храма, но и по целия свят. Във всеки православен храм в началото на пасхалната Литургия верните приемат тази светлина чрез свещта, запалена от свещеника от Йерусалимския огън“.

Патр. Теофил подчерта икуменическото измерение на обряда на Благодатния огън: „Церемонията на Свещения огън е наистина икуменическо събитие – в смисъл че обединява не само всички християни, но и всички хора с добра воля, без всякакви различия, по целия свят, започвайки от нашите местни общини. Този момент е важен за нас, православните християни, но също и за всички участници: арменци, копти и сирийци, за католиците от римския обряд, англиканите и лутераните и дори за хора от други изповедания, които ежегодно не искат да пропускат тази церемония“.

На въпроса как в православната традиция се тълкува този обряд и притежава ли той свръхестествено измерение, патр. Теофил каза, че Свещеният огън е символ на новия живот във Възкресението, като същото се отнася и за тази церемония:

4.9 1 1 1 1 1 Rating 4.90 (40 Votes)

265d97fa455e565dc8a4a3435aae9327С благословението на Западно- и Средноевропейския митрополит Антоний богослужението за Възкресение Христово беше отслужено в полунощ в Лозана от отец Юлиян Ангелов. Пасхалната полунощница започна 23 ч. Отец Юлиян запали своята свещ от олтарното кандило и призовава вярващите да запалят свещите си с думите: „Елате и приемете светлина от Незалязващата светлина и прославете Христос, Възкръснал от мъртвите!“. След това със запалена свещ и Евангелието в ръка, последван от събралите се българи, се отправи навън, пеейки „Твоето Възкресение, Христе Боже, ангелите възпяват на небесата, и нас на земята ни удостой с чисти сърца да Те славим!“.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (32 Votes)

received 495169408380710Църковната община „Св. Йоан Рилски“ в Люксембург с радост отпразнува Празника на празниците – Възкресение Христово на роден език. Поради епидемиологичните ограничения събранието на енорията не беше възможно в нощта в събота срещу неделя, както повелява традицията. Затова Пасхалното богослужение беше отслужено в ранните зори на неделния 2 май от протойерей Стоян Бербатов (дошъл наскоро от Неврокопска епархия). С благословението на митрополита през последните няколко месеца свещеникът се отзовава на поканите ни да извършва богослужения на български език в църковната ни община. Той е посрещан в Люксембург, когато председателят на църковното настоятелство протойерей Добромир Димитров (обгрижващ и Православната мисия „Св. Константин и Елена“ в Рочестър, Англия) е възпрепятствян да пътува от Обединеното Кралство поради презграничните мерки за овладяване на здравната криза.

С вълнение, радост и благодарност църковното настоятелство грижливо подготви подобаващото честване на празника, към който се присъединиха и скъпи приятели от църковната община „Св. Теодосий Търновски“ в Брюл (Кьолн-Бон). В духовно отношение по време на Великия пост о. Стоян Бербатов отслужи два пъти света литургия – в неделя на св. Григорий Паламà и на празника Вход Господен в Йерусалим, когато редица православни българи след изповед и надлежна подготовка се причастиха с Христовите тайни. На Цветница пък украсихме наемания от църковното настоятелство римокатолически параклис към Центъра „Св. Йоан ХХIII“ освен с православните икони, получени преди години като дарение от родината, с цветя и традиционните върбови клонки. После присъстващите ги отнесоха по домовете си за благословение, след като приветстваха Спасителя с „Осанна! Благословен е идещият в името Господне!“.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (17 Votes)

021 05 03 23 03 01Тази година за първи път в Рим богослужебните последования за Страстната седмица и Възкресение Христово бяха отслужени от новия председател на БПЦО „Св. Седмочисленици“ доц. д-р презвитер Иван Иванов.

С благословението на Западно- и Средноевропейския митрополит Антоний богослуженията бяха съобразени както с богослужебния устав на Православната църква, така и със строгите противоепидемични изисквания на Италия за извършване на религиозни събития на обществени места.

Слава на Бога, когато Православната църква отбелязваше Страстната седмица и Възкресение Христово, в Рим леко бяха облекчени мерките срещу разпространението на COVID-19. Това даде възможност всички православни пасхални богослужения да бъдат отслужени спокойно.

4.95 1 1 1 1 1 Rating 4.95 (40 Votes)

D Atanasov IstanbulСлед тежко боледуване от коронавирус днес в истанбулска болница на 93-годишна възраст се упокои дългогодишният член на настоятелството на Българската екзархия в Цариград Димитър Михайлов Атанасов.

Той е роден в града край Босфора на 8 ноември 1928 г. в семейството на Михаил и Благородна, изселници от костурското село Прекопана (днес Перикопи в Гърция). Родителите му напускат родното си място, след като през август 1903 г. Прекопана е била изгорена от турците заради дейното участие на населението в Илинденското въстание.

Димитър завършва българското училище в Цариград, след което продължава образованието си в Австрия. Още от дете той е деен член на българската общност, пее в църковния хор, което с любов и усърдие правеше допреди няколко години.

104436362 555801255082665 8408151784969210671 n

[Какво представлява проектът?] [За кого е предназначено изданието?] [Kое прави това издание различно?] [Как можете да помогнете:]