Мобилно меню

4.75 1 1 1 1 1 Rating 4.75 (16 Votes)
1_92.jpgВчера, 23 декември, Апелативният съд на Гърция е постановил да бъде задържан игуменът на Ватопедския манастир архимандрит Ефрем. След дълги съдебни спорове вчера се е стигнало до това критично решение и е издадена заповед старецът да бъде арестуван и отведен в затвора. Както съобщават гръцките сайтове, днес полицията е претърсвала Ватопедския манастир и много други места в Света гора, за да не би игуменът да се е укрил. Засега наистина няма сведения архимандрит Ефрем да е бил открит.

Разследванията за заменки на манастирски земи с държавни, от които се облагодетелствал манастирът Ватопед, продължиха няколко години, стигна се и до решение на Св. Синод на Цариградската патриаршия да освободи временно от длъжност игумена Ефрем, докато трае разследването. После започнаха съдебните процедури, за да се стигне до вчерашното решение на Апелативния съд.

По този повод Атинският и на цяла Гърция архиепископ Йероним е направил изявление, че бил озадачен от стремежа на съдебната власт, която той дълбоко уважавал, да вкара в затвора архимандрит Ефрем точно в деня на Рождество Христово. И завършва с известния израз: „Който има ум, нека разбере!”

Ватопедският игумен Ефрем заедно с братя на обителта беше тази есен за един месец в различни части на Русия, където по мобла на Руската православна църква бяха занесли Пояса на св. Богородица. Тогава противниците му в Гърция го обвиниха, че търси подкрепата на великата страна. А архимандритът задочно им отговори, че преследването му има политически характер.

За българските читатели ще добавим, че в 20-те години на миналия век по-голямата част от недвижимите имоти (земеделски земи, гори, сгради, в това число и брегова ивица) на светогорските манастири, намиращи се на територията на (тогава) Кралство Гърция извън чертите на Атонския полуостров, са били одържавени, за да се оземлят стотиците хиляди бежанци, идващи през онези години в Гърция от Турция и други страни. Тогава и българският Зографски манастир е загубил много имоти, включително и на остров Тасос.


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/aq3qh 

Разпространяване на статията: