Мобилно меню

4.8095238095238 1 1 1 1 1 Rating 4.81 (21 Votes)
На 12 юли в Бостън започна ежегодната Младежка епархийска конференция "Моят живот в Христа". Тази година тя се провежда в Бостън, Масачузетс.

На форума се събират младежи от епархията ни за САЩ, Канада и Австралия. На него те обсъждат важни за тях духовни въпроси и проблеми. На конферецията младежите имат възможност да се срещнат с епархийския си митрополит Йосиф и да разговарят с него и други духовници от епархията. Младежката среща ще продължи до 17 юли.

Както всяка година, Негово Светейшество патриарх Максим е изпратил отчески благослов и поздравление до участниците в епархийската конференция.

Предлагаме пълния текст на патриаршеското поздравление:

ПАТРИАРШЕСКО ПОЗДРАВЛЕНИЕ

до участниците в Младежката епархийска конференция „Моят живот в Христа" Бостън, щата Масачусетс, САЩ , 12-17 юли 2011 г.

Възлюбени в Господа наши духовни чеда,,

Отечески ви поздравяваме по повод Епархийската ви младежка конференция в Бостън, щата Масачусетс, САЩ.

Похваляваме ви за спазването на традицията всяка година да се събирате в различни епархийски църкви, съвместно с Годишния епархийски събор и ежегодната среща на попадиите и дяконисите в диоцеза ви.

Уверени, че единението в име Господне прави силата, вие наистина ще изживеете незабравими моменти на общата молитва и обещаното присъствие на Господ Иисус Христос във вашия живот. Нас ни радва вашата готовност, независимо от големите разстояния и немалките разходи в това време на обща криза, да бъдете отново заедно в Бостън с обичния ви духовен наставник отец Филип Толберг, за когото дадохме благословение Епархийският ви митрополит Йосиф да го повиши по време на конференцията с офикията „протойерей", с очакване всички да речете: „Достоен!"

Приятно ни е да ви уведомим като наши духовни чеда, че 2011 година е паметна в историята на нашата църква. На 4 април ние, заедно със Св. Синод, канонизирахме новомъчениците за вярата ни в Ново село и Батак, избити от турците през 1876 г. Тяхната памет ще се чества през месец май всяка година: на 9 май на Новоселските новомъченици и на 17 май - на Баташките. Достойнството на всички е, че те отказаха да сложат на главите си чалмата и не приеха исляма, а с православна вяра се удостоиха с ореола на светостта.

Всички новомъченици вярваха в думите на Господа Иисуса Христа, без да са Го видели и затова не са имали страх от ятагана. На това точно искаме да спрем просветеното ви внимание в началото на вашата конференция и да ви запитаме: Познавате ли себе си добре, съмнявате ли се във вярата си като православни млади християни и превръщате ли вярата си в дела?

Още Сократ бе казал: „Познай себе си!" Това изискване е абсолютно необходимо за всекиго едного от вас. Ако не познавате себе си, вие не можете и да вярвате на себе си и за вас тогава вярата ви не може да се превърне в дело, защото тя не е живот. За такива хора, които не са уверени в себе си, св. апостол Петър пише: „Те са безводни извори, облаци и мъгли, от вятъра разнасяни" (2 Петр. 2:17). Духовното състояние на такива не може да се превърне във воля и положителна проява на живот. Или, както св. апостол Яков казва: „Човек двоедушен във всичките си пътища е неуреден" (Як. 1:8). Не може да има дейност там, дето две сили си противодействат и се самоунищожават. Не може да имате две души или две сърца, които взаимно си оспорват правото на някаква дейност. Този, който е двоедушник, е безсилен в големите си желания и стремежи. Такъв няма и високи идеали. Затова той е „неуреден" дори във всекидневния си живот.

А вие сте се събрали в Бостън с високи идеали, които трябва да си поставите за постигане в бъдеще. Това означава, че трябва да вярвате в Бога, в Божието слово и в свидетелството на тия, които са видели и заслужават доверие. Винаги имайте пред очи и подражавайте на вярата на тримата ви небесни патрони: св. Йоан Богослов, св. Йоан Рилски и св. Йоан Кронщадски. Тогава и вашият живот действително ще бъде в Христа. Тогава и опитът във вярата ще бъде деен, защото ще разберете същността му (на опита) в духовните неща като изпитвате себе си.

Древният пророк Софония също съветва: „Изучете се внимателно" (2:1), което ще рече да познавате истинското си духовно и нравствено състояние, за да достигнете предназначението си. Или както пророкът продължава: „Потърсете Господа", „потърсете правдата, потърсете смиреномъдрието" (2:3).

Ето това изискваме и ние от вас младите: „Изучете се внимателно", със загриженост и трезвост, с мъдра безпощадност към себе си, с искреност и с желание да се подчините на закона на доброто и да познавате от опит, коя е благата, угодна и съвършена воля Божия (Рим. 12:2).

„Благодатта на Господа нашего Иисуса Христа да бъде с вашия дух братя. Амин" (Гал. 6:18).

+ МАКСИМ
Патриарх Български

Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/xkur6 

Разпространяване на статията: