Мобилно меню

4.3333333333333 1 1 1 1 1 Rating 4.33 (18 Votes)
Свещеникът на Сръбската православна църква Синиша Смилич е бил депортиран в сряда сутринта от Черна гора.

„Черна гора стана независима държава, но сега не им достига черногорска нация и черногорски език, за който за първи път в историята се сетиха, че съществува през 2003 г.  И за да закрепят собствената си идентичност, решиха да си направят собствена „Черногорска църква”. Ние сме тук от векове, но юридически нашата митрополия не съществува”, заяви Черногорският и Приморски митрополит Амфилохий, изяснявайки причините за депортирането на сръбски свещеници от тази страна.

85% от населението Черна гора са православни, епархиоти на Черногорската митрополия на Сръбската православна църква, а на местната власт това не й харесва, отбелязва митрополит Амфилохий.

На черногорския остров Св. Стефан (на снимката) се намират развалините на стара църква, посветена на св. Александър Невски. След краха на комунистическия режим в Югославия сърбите започват да го възстановяват, но черногорските власти предават острова и туристическия комплекс на сингапурска компания, която не допуска странични хора на него. Храмът „Св. Александър Невски” остава в руини, а още две църкви на острова за заключени.

„В акта на възстановяване на манастира видяха „античерногорска акция и сръбска пропаганда”, както и във възобновяването на богослужението в другите храмове, - поясни митрополит Амфилохий. – Няма закон, който да защитава православието в Черна гора, но пък правителството е подписало договор с Ватикана и сега католиците, които тук са само 2%, имат повече права от православните”.

По-рано (тук) митрополит Амфилохий съобщи, че новият министър на вътрешните работи на Черна гора от управляващата Социалдемократическа партия е започнал кампания за проверка на документите на обитателите на манастирите в митрополията и духовенството в другите епархии в страната. Обвиняват ги в незаконно пребиваване в страната.

Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/xpfyr 

Разпространяване на статията:

 

104436362 555801255082665 8408151784969210671 n

[Какво представлява проектът?] [За кого е предназначено изданието?] [Kое прави това издание различно?] [Как можете да помогнете:]