Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (41 Votes)
„Всичко стана по воля Божия и затова протече в мир и разбирателство”, коментира за „Двери” митрополит Симеон завършилия вчера Епархийски събор на управляваната от него Западно- и Средноевропейска епархия на БПЦ. „Свършихме всичко, което беше планирано да бъде направено, а това са много важни неща  – приемането на Устава на епархията, изборите за епархийски избиратели”.

В четвъртък митрополит Симеон ще вземе участие в редовните заседания на Св. Синод, които започват утре (по последни сведения ще започнат идния вторник, 14 юни - б. р.), и ще докладва за станалото на събора.

Единственото събитие, помрачило атмосферата на форума, е скандалът с тримата представители на римската църковна община (тук). Митрополит Симеон обясни, че случаят с тях ще бъде разследван и в близките дни ще се вземат мерки.

Архиереят изказа дълбока благодарност на своя викарий Константийския епископ Антоний, който понесе върху плещите си основната тежест от подготовката и провеждането на 9-ия редовен Епархийски събор.

Църковният форум завърши в неделя със св. Литургия в българския храм „Свети цар Борис Покръстител“ в Берлин. По време на богослужението епископ Антоний пострига за четец, певец и  свещоносец г-н Искрен Кръстев от Силистра, председател на най-новата българска църковна община „Св. Йоан Рилски Чудотворец“ в Ирландия с два центъра - в Дъблин и Корк.

На събора в немската столица се събраха представители на 35-те български църковни общини от Западна и Средна Европа, обединени от мотото „По това ще познаят всички, че сте мои ученици – ако любов имате помежду си“ (Йоан 13:36).

Деветият епархийски събор е с  изключително значение за Западно- и Средноевропейската епархия. Делегатите му избраха нов Епархийски съвет и приеха  промени в устава, които ще направят възможно пълноценното функциониране на епархията като част от Българската православна църква.

Снимки: о. Г. Христов и F2studio

Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/awpru 

Разпространяване на статията: