Мобилно меню

4.7037037037037 1 1 1 1 1 Rating 4.70 (27 Votes)
архим. КлиментПо време на епархийския събор в Берлин (тук) вчера и днес станаха събития, които породиха напрежение в дейността на този важен ръководен орган, съобщава нашият кореспондент от германската столица. Представителите на църковната ни община в Рим (архим. Климент Бобчев, архитект Паулина Тихолова и бизнесменът Владимир Пантелеев) се опитали да създадат затруднения в работата на събора, докато към края на съборните заседания заявили, че тяхната община ще напусне епархията. Запитани, къде ще отидат, щом ще напускат, арх. Тихолова заявила пред всички делегати: „В старозагорска епархия!”

Междувременно стана ясно, че на 12 май епархийският съвет на старозагорската епархия приел молба на църковното настоятелство в Рим да премине към тази епархия, което, като всеки разкол, е безпрецедентен случай.

Очаква се епархийският съвет на Западно- и Средноевропейската епархия да направи необходимите постъпки за пресичане на антиканоничните и противоуставни действия на споменатия архимандрит Бобчев и другите двама настоятели, за да не се компрометира църковното дело в италианската столица. Запознати припомнят, че храмът "Св. Викентий и Анастасий" е предоставен на Западно- и Средноевропейската епархия, а не на отделни лица. Затова се предполага, че митр. Симеон ще направи в най-скоро време посещение в Рим, за да разговаря със собствениците на храма от страна на Римокатолическата църква и да въведе ред в тази църковна община.

На събора се опитал да присъства и отстраненият поради канонически нарушения бивш свещеник в будапещенската църковна община Стефан Мамаков, но не е бил допуснат. Той в момента водел гражданско дело в унгарски съд срещу отстраняването си, което беше потвърдено и с решение на Св. Синод на БПЦ. Мамаков, бивш служител на Св. Синод, беше ръкоположен от старозагорския владика и изпратен в Будапеща преди няколко години, без да има необходимия стаж и познания, нужни за работа в онази страна.
   
На снимката: Архимандрит Климент Бобчев (архив Двери.бг).

Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/au6rk 

Разпространяване на статията: