Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (30 Votes)
От 27 до 29 май с благословението на Западно– и Средноевропейския митрополит Симеон Константийският епископ Антоний, негов викарий, посети немските градовете Елванген и Регенсбург. На 28 май в град Елванген в областта Баден-Вюртемберг за 41-ви пореден път се проведоха тържествата в чест и прослава на свети Методий.

Денят започна с откриване на изложба в кметството на града на тема „Кирило-Методиевата идея в православното християнство“. В 11 ч. в базиликата “Свети Вит“ Константийският епископ Антоний в съслужение с протойерей Недялко Калинов и иконом Виктор Цимер отслужи благодарствен молебен, в който взе участие църковният хор на БПЦО “Свети Климент Охридски“ от град Мюнхен с прекрасните си песнопения. В словото си епископ Антоний подчерта великото дело на светите Братя и поздрави присъстващите гости, сред които бяха кметът на град Елванген Карл Хилзенбек, пълномощният министър на РБ Стефанка Игова, както и гости от БАН.

За тържествата бяха пристигнали около 90 българи от градовете Мюнхен, Щутгарт, Нюрнберг, Регенсбург и Аугсбург. В 12,30 часа всички се събраха в параклиса, построен в чест на свети Методий, където традиционно изпяха химна „Върви, народе възродени“. Беше почетена и паметта на родолюбивия българин Димитър Бачев от Щутгарт, основател на св. Методиевите празници в град Елванген. В 15 ч. на площада, носещ името на св. Методий, кметът г-н Хилзенбек поздрави присъстващите, след което дипломатически представители на България, Македония и Чехия поднесоха венци и цветя пред паметните плочи на св. Методий.

След тържествата епископ Антоний отпътува на посещение на БПЦО ”Св. Николай Мирликийски Чудотворец” в град Регенсбург. При посещението си в този град българският архиерей отседна при любезните домакини в Института за източните църкви. Епископът се срещна с ръководителя на института прелат д-р Николаус Вирвол, административен директор на Източно-църковния институт в Регенсбург, и българските специализанти.

На 29 май в храма на българската община еп. Антоний възглави светата Литургия в съслужение с енорийския свещеник Виктор Цимер и йеродякон Герасим от Антиохийската патриаршия. Преди Литургията бяха постригани за четци, певци и свещоносци членовете на църковната община Николай Бауер от Пасау, Петър Иванов от Мюнхен и Йордан Пашев от Айхщет. На клира пяха йеродякон Роман, монах Павел (Антиохийска патриаршия), Вадим Зубик (Московска патриаршия) и специализантите от богословските факултети в България под ръководството на доцент Божидар Андонов от БФ на СУ „Св. Климент Охридски", който пристигна за тържествата с официалната делегация от България.

След службата епископът поведе литийното шествие към паметната плоча на св. Методий в града, всички пяха „Върви, народе възродени“. Пред плочата беше отслужен кратък молебен в памет на делото на светите Братя. Епископ Антоний благослови събралите се българи и им пожела благоденствие, мир и любов. Той благослови и събралите се български студенти и им пожела успехи и напредък в науката, напътствани от Светия Дух. Приветствено слово изнесе и прелат д-р Вирвол от Източно-църковния институт в Регенсбург.

Неделята на слепия стана синоним за слепия във вярата български народ, когото светите братя Кирил и Методий освободиха от духовна слепота и го възродиха с вяра за спасение и слава на Всевишния Бог.

На паметната плоча бяха поднесени цветя и сънародниците ни се поклониха пред паметта на великите просветители на всички славяни, обявени за покровители на Европа през 1980 г. от покойния папа Йоан Павел II.

Накрая отец Виктор възгласи многолетствие за Българския патриарх Максим, за Западно- и Средноевропейски митрополит Симеон и неговия викариен епископ Антоний и за целия българския народ. След това епископът се отправи за гр. Берлин, където тече подготовката за предстоящия IX епархийки събор на 3-5 юни.


В храма "Св. Вит":Духовниците с кмета на гр. Елванген г-н Карл Хилзенбек и доц. Божидар Андонов:На площада на св. Методий:

IM

Пред българския параклис "Св. Кирил и Методий" в Елванген:
Епископ Антоний с българчета от Мюнхен:
В българския храм в Регенсбург:Литийното шествие в Регенсбург:
Пред паметната плоча на св. Братя в Регенсбург:
Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/aurch 

Разпространяване на статията: