Мобилно меню

4.25 1 1 1 1 1 Rating 4.25 (16 Votes)
Митр. ГеоргиДни след завършването на заседанието на Междуправославната подготвителна комисия, която трябва да подготви материалите за разглеждане от Великия всеправославен събор, висши йерарси не крият своето разочарование и загриженост от провала на срещата. Както отбеляза дипломатично прот. Николай Балашов, делагатите са постигнали единодушие за приемането на общо комюнике, в което, обаче, лаконично се съобщаваше, че по нито един от разглежданите два въпроса участниците не са постигнали съгласие.
 
Пафоският митрополит Георгий, който представяше заедно с хорепископа на Карпасия Христофор Кипърската църква, не скри разочарованието си, че на срещата от 22 до 26 февруари в Женева не беше постигнат напредък, който да ускори свикването на Светия и велик събор, който, според него, трябва да реши не само богословски и църковни проблеми, но и да даде ново свидетелство на Православието в съвременния свят, с отговори на проблемите, които го вълнуват.

Кипърската църква е настоявала да получи пето място в православните диптиси, тъй като е получила автокефалия от Третия вселенски събор. В момента тя е на десето място. „Но за да не създаваме проблеми с Московската патриаршия, сме съгласни да се задоволим и с шестото място”, заяви кипърският митрополит. Желанието на Кипърската църква е било подкрепено от гръкоезичните патриаршии – Цариградска, Йерусалимска, Антиохийска и Александрийска, Гръцката църква и вероятно от Сръбската патриаршия, която Московска патриаршия иска да понижи от заеманото сега шесто място заради Грузинската патриаршия, която заема девето място (според подредбата на Цариградската патриаршия, поддържана и от гръкоезичните църкви - б. р.).

Липсата на общи решения от срещата в Женева е обезпокоила сериозно Цариградската патриаршия заради възникващите проблеми за свикване на подготвяния Велик всеправославен събор. Възможно е да бъде насрочена нова среща на предстоятелите на поместните православни църкви, която да вземе решение за следващите стъпки.

Провалът на женевската среща показва, колко сериозно е разделението в Православната църква. Според прот. Георги Цецис, който анализира тези отношения, разномислието се дължи на факта, че доста от поместните православни църкви „действат несъгласувано, а не като членове на едната свята и неразделна Православна църква”. В коментар по темата гръцката агенция "Амен" отбелязва, че това са най-вече Руската и Румънската църква, които „се грижат преди всичко за геополитически и национални интереси, а не за доброто и общото свидетелство на Православието в съвременния свят”. Според същия източник Московска патриаршия се стреми към възстановяването на пентархията, в която тя да заеме пето място.

Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/x9kqf 

Разпространяване на статията:

 

104436362 555801255082665 8408151784969210671 n

[Какво представлява проектът?] [За кого е предназначено изданието?] [Kое прави това издание различно?] [Как можете да помогнете:]