Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (19 Votes)
От синодални източници днес стана известно, че плевенският свещеник Костадин Гавраилов със скандалната слава на разколник и т. нат. е назначен в овдовялата енория на българската православна църковна община в Барселона (Каталуния, Испания) на мястото на починалия на 17 януари т. г. ставрофорен иконом Иван Тенев Бонев. Назначението било от 15 май т. г., но е направено без съгласието на църковната община. Очаква се при предстоящото си посещение на 24 май в Барселона управляващият епархията Старозагорски митрополит Галактион да „въдвори” нежелания свещеник.

Този свещеник миналата година се опита да се настани в новосъздадената българска православна църковна община в гр. Хамбург, Северна Германия, където тогава търсеха свещеник. Но въпреки трудността да намерят такъв, българите в Хамбург, щом разбраха за кого става дума, отказаха да го приемат за свой духовник. Сега обаче нито някой е питал църковното настоятелство в Барселона, нито ги е известявал за това вече влязло в сила назначение. Според висши църковници митрополитът бърза да създаде "свършени факти" преди евентуалното му освобождаване от този пост след разкритията на Двери.бг за фалшификата, разтърсил БПЦ през последните седмици.

През 2003 г. името на Костадин Гавраилов влиза в светската преса покрай убийството на известен сутеньор в Плевен, с когото свещеникът, тогава архиерейски наместник на Инокентий в града, имал общ бизнес. След убийството Гавраилов бе пребит от неизвестни с бухалки пред дома си. Вестниците съобщават и за две висящи дела за хулиганство срещу него.

Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/a6u8r 

Разпространяване на статията: