Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (14 Votes)
Вместо досега съществуващия и добре функциониращ орган на православните юрисдикции в Америка – SCOBA (Standing Conference of the Canonical Orthodox Bishops in the Americas = Постоянна конференция на каноничните православни епископи в Америките, т. е. Северна и Южна), сега се формира нов орган и с променена географска юрисдикция - епископско събрание на тези канонични епископи в Северна и Централна Америка. Това първо (и на практика учредително) епископско събрание на каноничните православни йерарси в Северна и Централна Америка ще се състои след Петдесетница, от 26 до 28 май 2010 г., в град Ню Йорк.

Проявата се провежда в изпълнение на решенията на всеправославните предсъборни съвещания, състояли се в Шамбези, Швейцария, през юни и декември 2009 г., които предвиждат в православната диаспора каноничните епископи от различните юрисдикции да образуват епископски събрания, нещо като поместни синоди, според определените от всеправославното съвещание географски региони по света (на миналогодишните съвещания се избегна въвеждането на понятието „синод” за тези епископски събрания, за да не се тръгнело по посока на автономизиране на църковните юрисдикции в диаспора – б. р.). Очаква се участие в събранието да вземат 34 православни йерарха.

Председателстващ на събранието ще бъде по право представителят на Цариградската патриаршия, архиепископът на Гръцката архиепископия в Америка Димитрий. Проектираният дневен ред на първото заседание включва поздравителни адреси на архиепископ Димитрий от името на Цариградския патриарх Вартоломей, на митрополит Филип, оглавяващ епархиите на Антиохийската патриаршия – от името на Антиохийския и на целия Изток патриарх Игнатий, и на архиепископ Юстиниян - от името на Московския и на цяла Русия патриарх Кирил.

Само архиереи ще имат право да участват в събранието. В границите на три минути всеки йерарх ще може да направи изказване. Ще се разгледат следните изисквания по чл. 6 от Правилата на Шамбези:
1. Регистрация на каноничните йерарси;
2. Учредяване на комитет, който ще определи каноничния статут на епископите в района, които нямат пълномощия на съответната поместна православна църква; и
3. Учредяване на комитет по регистрирането на православните клирици и на каноничните решения, отнасящи се за всички клирици.

Събранието ще трансформира агенциите или отделите (напр. за образование, мисия, благотворителност и пр.), които съществуваха и действаха досега под егидата на SCOBA. Също така ще се преразгледат границите на района в Северна и Централна Америка , определен от предсъборното съвещание в Шамбези, и при евентуално установяване на необходимост от промени поради голямата територия, ще се уведоми за това Цариградският патриарх, който да предложи на останалите предстоятели на поместните православни църкви при следващо съвещание в Шамбези да се направи нужната промяна.

Всяка юрисдикция трябва да посочи първия си йерарх, ако има повече епископи.

В дневния ред е включен изборът на секретар и касиер на събранието.

Ще се учреди и комитет, който ще събира предложенията и ще предлага за одобрение бъдещата дейност на Епископското събрание.

В работата на събранието ще влезе и учредяването на комитети по богослужебни, пастирски, стопански, просветни, международни и правни въпроси.

Запланувано е създаването на комитет, който от името на събранието ще може да предлага организирането на православни общини в района, съгласно каноничните изисквания. И накрая, разбира се, събранието ще излезе с официално становище по разглежданите въпроси.

Ще се отслужи св. Божествена литургия в Гръцката катедрала „Св. Троица” в Ню Йорк.

Първото заседание на епископското събрание за Северна и Централна Америка ще завърши работата си с пресконференция.

Изпросвам св. молитви на всички досточтими читатели за успешната ни работа.
Благодаря ви!


С обич в Господа,
                   На САЩ, Канада и Австралия митрополит ЙОСИФКратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/x44up 

Разпространяване на статията:

 

 

Нов проект

104436362 555801255082665 8408151784969210671 n

Какво представлява проектът?

За кого е предназначено изданието?

Kое прави това издание различно?

Как можете да помогнете:

Карикатура на седмицата