Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (17 Votes)
3_1.jpgНа 13 декември, неделя, в Гърция започна традиционната благотворителна инициатива Седмица на любовта, която ще продължи до 19 декември и се организира от църковната благотворителна организация „Взаимопомощ” със съдействието на енорийските фондове за бедни в различните църкви. Със средствата, събрани от благотворителната инициатива, ще се подпомогнат редица социални програми на Църквата като например приюти за бездомни, осигуряване на храна и медикаменти на възрастни хора, на хора с увреждания, на сирачета, емигранти и други страдащи наши събратя, които са заплашени от социална изолация.

В словото си, с което откри инициативата, Атинският архиепископ Йероним каза следното:

Обични мои чеда, като наближаваме Рождество Христово, се подготвяме духовно за срещата ни със смирения Бог на любовта, който изпразва небесата и идва в света, за да ни дарува изкуплението. „Снижава се божеството и се възражда човечеството”, ни казва Църквата, разкривайки ни как пребогатият Бог обеднява заради нашата плът, за да можем ние да станем богати с Неговото божество. Любовта на Бога промислително влиза в човешката история и ни дарува безценната възможност на спасението.

За още една година „Старият по дни става дете” в един свят, който както тогава, така и сега няма да Му предложи нито място, нито време. Христос се ражда в един свят, където студенината пронизва връзките между хората, където властва тираничното чувство за комфорт, където самотата, насилието, безразличието, войната, гладът унижават ежедневно човешкото достойнство. Не е нужно да положиш много усилия, за да установиш неуспеха на една цивилизация, която въпреки че се афишира като хуманистична или дори християнска, всъщност не може вече да приеме Бога! Затова е абсолютно необходимо да осъзнаем, че най-големият дар на Рождество е да излезем от самите себе си. Точно както Бог потърси човека по пътищата на историята, нашето задължение е да подминем добре осветените улици и красиво украсените ни домове и да открием новородения Господ в очите на тези, които няма какво друго да очакват освен разтварянето на нашето сърце. Как може да забравяме, че Христос отъждестви Себе Си с гладния, с бежанеца, с бедняка, с безработния, с бездомния, със затворника, със заточения, с уморения пътник на тази земя? Ако успеем в очите на всеки да видим Самия наш Господ, тогава ще разберем духа на днешните празници - тоест любовта и отварянето на сърцето към света са възможни, само ако възприемем онова изпълнено с любов към човека поведение на Бога, Който се въплъти заради нас.

Нека тази година се чуе силното „Днес ни дойде Спасител”, изречено към онези, които може би се питат, дали въобще си спомняме за тях през тези дни: в 84-е старчески църковни домове, в 8-е заведения за хора с увреждания, в 13-е лечебници за хронично болни, в 195-е кухни за бедни, в 7-е психиатрични клиники, в 20-е детски домове, в 13 студентски общежития, в 36-е сиропиталища, в 10-е болници и лечебници, в дома за слепи, сред 1500-е бездомници на Атина, които ежедневно се хранят по програмата „Църквата по улиците”, и в още 385-е социални заведения, които издържа нашата Църква благодарение на вашата любов за слава на Бога и за служението на Божия народ.

Това дело трябва да продължи. То е много голямо, но сме длъжни да го направим още по-голямо. Нека никой не остане встрани от призива на любовта. Нека направим смелата крачка към взаимното разбиране, да направим болката на света и своя отговорност чрез отстраняването й, да почувстваме сълзата на брата си в своите очи, да заживеем най-накрая единствената истина, че най-голямата радост е да раздаваш.

Моля ви с отеческа любов да се доверите отново на нашата Църква, която вече 20 века е истинска майка за народа ни, грижовна прегръдка и утеха за всички ни. Отворете с готовност вратата на сърцата си към доброволците в енориите ви, които ще ви призоват във връзка със Седмицата на любовта, за да засвителестваме всички заедно, че Христос не липсва от големия празник, че ще празнуваме ВСИЧКИ Рождество, че сега вече ВСИЧКИ можем да прокараме мост не само над пропастта, която ни отделя от Бога, но и към отдалечения от нас наш събрат.

Пожелавам ви от сърце благословено Рождество. Идващият Господ да благослови вашите семейства и да ни удостои да вникнем и да преживеем висшите и спасителни събития на тайната на Божието явяване.

Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/aq8wp 

Разпространяване на статията: