Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (35 Votes)
1_67.jpgПатриаршията на Йерусалим със синодално решение извърши в неделя, 29 номеври, чин по включване в календара на светците на Православната църква на игумена на манастира "Кладенец на Яков" в Самария йеромонах Филумен. Патриаршеска св. литургия в катедралния манастирски храм "Св. Фотина Самарянката" отслужи Йерусалимският патриарх Теофил, който прочете пред мощите на светеца официалното решение за включването на новия свещеномъченик в синаксара.

Свещеномъченик Филумен загина мъченически на 29 ноември 1979 г., докато е отслужвал вечерня. Св. Филумен е по произход от Кипър, млад става брат на монашеското братство на Божия гроб и до мъченическия си край изпълнява служението си в св. обител "Кладенеца на Яков". Водел е тих и скромен монашески живот, с нищо неотличим отвън, следвал е монашеските идеали. Последното му служение е било в манастира "Кладенеца на Яков", много посещаван и от евреи, които го считали за своя светиня. Някои фанатично настроени искали от отеца да махне кръста, но той на всички търпеливо обяснявал, че от векове светинята е на християните. Когато виждал, че влизат по-крайно настроени евреи да се помолят, той прекъсвал службата, за да свършат, и после продължавал. Бил неконфликтен и тих човек. На 29 ноември, в деня на св. Филумен, докато отец Филумен отслужвал вечерня, е посечен по време на богослужението от неизвестни лица, които остават неразкрити. След убийството престъпниците ограбили църквата и хвърлили в храма бомба.

Четири години след погребението му гробът е отворен от монасите, за да извършат пренасяне на костите му. Всички присъстващи с удивление видели, че тялото на архимандрита е нетленно и благоухае. Гробът е затворен и е отворен наново на Рождество 1984 г. Тялото отново било нетленно и благоухаело - знак, че мъченически загиналият Божи служител е бил приет "в страната на живите". Мощите са поставени с благоговение в стъклен кивот и са положени в олтара на "Св. Сион", където се обект на почитание дълги години преди официалната канонизация. От тази година свмчк. Филумен е включен и официално в синаксара на Йерусалимската патриаршия.

Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/a9cyp 

Разпространяване на статията: