Мобилно меню

4.8518518518519 1 1 1 1 1 Rating 4.85 (27 Votes)

Ilia II 300Грузинската православна църква призова християните да се въздържат от протестни действия срещу визитата на папа Франциск в Грузия, която ще продължи от 30 септември до 2 октомври. "Грузинската патриаршия с уважение приветства госта и се надяваме, че неговата визита ще съдейства за задълбочаване на отношенията и утвърждаване на мира в региона. В същото време считаме за неприемливо проявата на недоволство във връзка с посещението на Римския папа от страна на някои духовни лица в Грузия и призоваваме всички към спокойствие", се казва в разпространено в сряда изявление на патриаршията.

Преди две седмици членове на организацията "Съюз на православните родители" и няколко грузински свещеници проведоха протестна акция пред посолството на Ватикана в Тбилиси с искане да се отмени визитата на папата в Грузия. Те призовават и патриарх Илия да откаже среща с папа Франциск.

В заявлението на Грузинската патриаршия се напомня, че папата идва на посещение в Грузия по покана на Грузинския патриарх Илия ΙΙ и президента на Грузия Георги Маргвелашвили. Администрацията на президента публикува подробна програма на папската визита, която включва освен среща с президента и Грузинския патриарх, също и срещи с местните католически общности, както и отслужването на литургия на стадиона "Михаил Месхи" в Тбилиси. Папата ще посети и историческата църква Светицховели в старата грузинска столица Мцхета. След това Франциск ще отпътува за Баку.

Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/ 

Разпространяване на статията: