Мобилно меню

4.75 1 1 1 1 1 Rating 4.75 (16 Votes)
1_25.jpgНа своето заседание от 23 септември т.г. Св. Синод се занима отново със случая с младежите с увреждания, посетили през 2008 г. Троянския манастир, които бяха изгонени от игумена от манастирския храм, съобщи сайтът на Българската патриаршия. Потърпевшият Петър Кичашки е сезирал Комисията за защита от дискриминация (КЗД) за дискриминиране по основен признак увреждане, за което Св. Синод е бил уведомен с писмо от 15 юни т. г. и с молба то да бъде сведено до знанието на епископ Теодосий. Последният е трябвало да предостави писмено обяснение до Св. Синод за случая, което от своя страна Св. Синод е бил задължен да предостави на КЗД. Въпреки това епископ Теодосий не е изпълнил решението на Синода, върху което е имало резолюция на Българския патриарх Максим. На заседанието от 23 септември т. г. е взето решение да се настоява за писмено обяснение на игумена на Троянския манастир до 24 септември сутринта, за да може Св. Синод да го предостави на КЗД в определените от закона срокове. Днес, на 25 септември, Деволският епископ Теодосий се е явил пред Св. Синод и е изложил устно обяснението си по случая. Митрополитите са изискали от него в рамките на няколко дни да направи това и писмено, като изпрати директно отговора си до Комисията по защита от дискриминацията.

Точно преди една година група младежи в инвалидни колички, които посетили Троянската св. обител, били изгонени от манастирската църква с мотива, че се държали неприлично. Според обяснението, което епископ Теодосий даде тогава за медиите, той е направил това по искане на свещопродавачките в църквата, които били възмутени от изпълването на храма с "колелета". Тогава той заяви, че не се страхува от жалба до КЗД и бил готов да плати и 5000 лева, ако бъде осъден, но "нека да знае целият свят, какво правят" и че "ще брани Българската православна църква в лицето на Троянската св. обител докрай". Голяма публичност тогава добиха думите на владиката към инвалидите, че изплащат чужди грехове за назидание.

Вижте новината от 2008 г. тук и обяснението по случая на Деволския епископ Теодосий тук

Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/adxcp 

Разпространяване на статията:

 

104436362 555801255082665 8408151784969210671 n

[Какво представлява проектът?] [За кого е предназначено изданието?] [Kое прави това издание различно?] [Как можете да помогнете:]