Мобилно меню

4.4285714285714 1 1 1 1 1 Rating 4.43 (7 Votes)
1_38.jpgЗапочна Седмица на православната книга, която се провежда във Варна в дните от 7 до 13 септември. Книги, предимно от български автори ще бъдат представени тази година, съобщиха организаторите от Варненската и великопреславска митрополия на пресконференция.

По традиция литературата ще бъде изложена на своеобразен базар пред храма "Св. Николай Чудотворец”, а ако времето не позволява – в притвора на черквата. Темата на семинара в единадесетото издание на проявата тази година е "Характер, принципи, цели и съдържание на обучението по предмета религия–православие, и на нравственото образование – хуманитарен профил”. С лекции и свои издания от чужбина ще участват митрополитът на Чехия и Словакия Христофор, струмишкият митрополит Наум от Македония, архимандрит Макарий Веретенников – ръководител на диригентската школа към Московската духовна академия, както и популярният писател и музикант Клаус Кенет от Германия.

През първия ден митрополит Кирил представи второто и допълнено издание на "Подвигът на болярина полковник Николай Киреев и Освобождението на България", а отец Теодор Стойчев - "Значението на кръста  Христов в посланието на св. Апостол Павел до галатяни".
Повече от 10 са книгите, за които ще се говори пред варненска публика - всяка вечер от 18 ч. в пленарната зала на общината. Между тях са и новите заглавия на издателствата "Омофор", "Добротолюбие", "Синтагма".

В сряда ще бъде открита документалната изложба "Светите царски мъченици - семейство Романови", а в петък ще бъде прожектиран филмът "Прекъснатият триумф" за цар Николай II. Гостите от Екатеринбург - там, където са убити царските особи, са донесли и дар за варненския храм "Св. Николай" - икона на мъчениците и пръст от мястото на гибелта им.

Международният форум се организатора от Варненската и великопреславска св. митрополия, Балканския православен младежки съюз, община Варна и духовнопросветния център "Свети архангел Михаил".

Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/aurr3 

Разпространяване на статията: