Мобилно меню

4.7333333333333 1 1 1 1 1 Rating 4.73 (15 Votes)
DSC_0276.jpgДнес се навършиха 38 (тридесет и осем) от избора и интронизацията на Негово Светейшество Максим, Български патриарх и Софийски митрополит. На днешния ден преди 38 години - неделя, 4 юли 1971 г. - 101 избиратели от цялата страна почти единодушно избраха Ловчанския митрополит Максим на първия престол в старославната Българска православна църква. Пристигналите делегации на най-високо равнище от всички поместни православни църкви с присъствието и участието си в тържеството признаха по безспорен начин каноничността и безпристрастността на избора. Затова и те участваха в интронизацията и заедно с българския клир и народ в един глас заявиха: "Достоен!"

Това беше паметно събитие в живота на БПЦ. Това се събраха и днес да отпразнуват вярващите християни заедно с десетки свещеници, епископи и митрополити начело с Негово Светейшество в патриаршеската катедрала, ставропигиалния храм-паметник "Св. Александър Невски". Участие взеха представителите на Руската и на Румънската църква в София. Нямаше ги двамата най-старши митрополити, Врачанския и Сливенския, както и Американо-Канадския и Австралийски, който от понеделник е в епархията си.

На тържествената богослужба и на молебена след това присъства Н. В. Симеон Сакскобурготски заедно със съпругата си доня Маргарита. Те бяха поканени и на приема в синодната палата. Хиляди народ по една или друга причина не можаха днес да бъдат в "Св. Александър Невски", но те бяха с молитвите си заедно със своя първосветител Българския патриарх Максим, доайен на предстоятелите на поместните православни църкви. В приветствието си Русенският митрополит, председателстващ заседанията на Св. Синод, от името на всички духовници и миряни изтъкна изрядните качества на първойерарха и похвали многолетните му усилия за благото на родната Православна църква.

Негово Светейшество беше поздравен и от министър-председателя, чието послание беше прочетено от и. д. директора на вероизповеданията. В приемния салон на платата поздравления поднесоха още викарният епископ от името на клира и народа на Софийска епархия, представителите на сестрите-църкви и други духовници и общественици.

Снимки: Атанас Димитров

DSC_0033.jpg

DSC_0059.jpg

DSC_0078.jpg

DSC_0082.jpg

DSC_0159.jpg

DSC_0167.jpg

DSC_0269.jpg

DSC_0304.jpgDSC_0314.jpg

DSC_0335.jpgDSC_0310.jpg

DSC_0427.jpg

DSC_0444.jpg

DSC_0456.jpg


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/aw3xa 

Разпространяване на статията: