Мобилно меню

4.6896551724138 1 1 1 1 1 Rating 4.69 (29 Votes)

Ръкописите не горят!След сериозния отзвук в Св. Синод на новината в Двери Доростолският митр. Иларион получи най-високото отличие на Рицарите на Асизи, текстът-първоизточник в блога на Георги Елдъров е видимо променен. Съвсем случайно (в Двери винаги научаваме топ-новините съвсем случайно) решихме да сравним актуалната версия текста (тук) с текста от кеша на google.com (тук). Получи се крайно интересно четиво. С червен цвят и удебелен шрифт са отбелязани пасажите, които Георги Елдъров се е опитал да прикрие, но сега стават достъпни благодарение на Двери. Със зелено поставяме новите изречения. Извиняваме се за правописните грешки в първоначалната версия на това благородническо четиво (те са си оригинални!) и благодарим на автора, че сам ни е посочил, кое е интересното в публикацията. Уви, в Интернет текстовете не горят! Приятно четене!

SUMMARY: AssisiPax, a world association of Assisi based knights striving for peace, has established a branch in Bulgaria on June 28th through a moving ceremony in an Orthodox church in the city of Silistra on the banks of the Danube.

На 25-28 юни в България се разграха събития от голям интерес за интеграцията ни в светзвната християнса цивилизация, поне като признак за интереса на християнска Европа към нас, и на нашата воля да откликнем положително към най-добрите послания идващи от там, така както те са изразени от идеологията на AssisiPax, за коята сме загатвали не един път през последните месеци.

На 26 юни престигна в София една делегация на световната федерация на рицарите на мира със седалище в свещения граз Асизи (Виж тук в Дневник за 14, 17 и 20 юни), съставена от Великия й канцлер, Проф. Джорджо Ченя, о.з. генералите Романо Амброзини и Винченцо Феррара и рицаря от тевтонския орден Роберто Ди Дио. Към тях се включиха сведващият ден посланиците Мирко Маскио и Филиппо Цзанотто. Домакинства им в хотел Downtown Великия архонт Оанес Мелик Пашаев с няколко делови срещи на 27-ми по общи и специфични теми на съответните им организации.

Рано сутринта на 28-ми колона от четири коли потегли към Силистра, където трябваше да се слошжи началото на новото миротворческо звижение в България. Обредът се сътоя в храма Свети Димитър предоставен ни от отговарящия за него, сваврофорен свещеник поп Добри Чаков. След като дадоха обет да се сражават за мир в света само със светлината на убежденията си и без употребата на меч, бяхо посветени със съотвитните им доспехи в благородното рицарство първите шестима кръстоносци от нов тим Иван, Георги, Владимир, Димо, Раффаеле, Йордан. Щом приключи обредът, над мястото се изля истински петровски дъжд, цели две години след последния вълеж!

Следва кортеж с коли до катедралния храм на древния Доростол, църквата Св.св. Петър и Павел, където течеше вечерня в навечерието на патронния му празник, Св. св. Петър и Павел. Предишният ден там бяха пристигнали мощите на Преподобната Майка Димитрия, родом от Силистра, канонизирана от Украинската плавослана църква преди две години. В пауза на службата гостите от София…

текстът в червено е заменен с:

По-късно в пауза на ангажиментите му гостите от София...

гостите от София и Асизи се представиха пред Негово Висикопеосвещенство достолепния Доростолски митрополит Иларион за да му връчат най-високото отличие на AssisiPaх, Златната палма на мира, позлатена клонка от маслиновото дърво посъдено в Асизи от папа Бенедикт ХVІ при посещението му в свещения град преди три години (от папа Йоан Павел II при посещението му в свещения град преди близо четвърт век), с мотивировката, че през 1988 г. дядо Иларион бил щастливите участници на епохалната Първасветовна среща на религиите, свикани от папата,  когато всички се зарекоха да се молят и да действат за мирното празрешаване на всички свои конфликти, т. е. със светлина, а не с меч, от което се появи и понятието „духът на Асизи“, на който е посветен (което вдъхновява) и Ордена на рицарите от AssisiPax. По този повод домакинстващият Орден на Архонтите (същият) поднесе от своя страна поднесе на Негово високопреосвещенство копие на известната Асизска светия, Разпятието от Сан Дамяно (ХІ век), проговорило на Асизкия светец Франциск с думите: „Иди изправи моята църква, която, както виждаш, цялата се руши!“.

Вижте също: Ордени и клонки


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/auyq6 

Разпространяване на статията: