Мобилно меню

4 1 1 1 1 1 Rating 4.00 (24 Votes)
1_17.jpgНа 28 юни Доростолският митрополит Иларион получи най-високото отличие на AssisiPaх - Златната палма на мира, позлатена клонка от маслиновото дърво, посадено в Асизи от папа Бенедикт ХVІ при посещението му в свещения град преди три години. Отличието му беше връчено от гостуващи в България рицари на "Ордена на Асизи", които са тук по покана на българския "Орден на архонтите". Италианските рицари са отличили Доростолския владика с официалния мотив, че през 1986 г. дядо Иларион е бил сред участниците на първата Световна среща на религиите, свикани от папа Йоан Павел ІІ в Асизи. Българският "Орден на архонтите", от своя страна, поднесе на митрополит Иларион копие на известната Асизска светиня - Разпятието от Сан Дамяно (ХІ век), което според католическото предание проговорило на Асизкия светец Франциск с думите: „Иди, изправи Моята църква, която, както виждаш, цялата се руши!” Всъщност истинската причина, поради която "Рицарите на Асизи" и българските архонти отличиха най-възрастния митрополит на БПЦ, е, че той и неговата епархия са любезни домакини на архонтските прояви и срещите им с други подобни организации от чужбина. Т. нар. велик архонт, домакин на срещата, беше известният руски бизнесмен у нас Ованес Мелик Пашаев, лично обявен за архонт от Доростолския владика в Рим. В храма "Св. Димитър" в Силистра, "предоставен от ставрофорен свещеник поп Добри Чаков" асизките рицари и българските архонти са извършили свой ритуал, по време на който са били "посветени със съответните им доспехи в благородното рицарство първите шестима кръстоносци от нов тип: Иван, Георги, Владимир, Димо, Раффаеле, Йордан". С това в Доростолска епархия се е положило началото на "новото миротворческо движение в България" на Асизките рицари, пише в своя блог участникът в събитието Георги Елдъров.

Припомняме, че Св. Синод на БПЦ през 2007 г. единодушно осъди практиката на архонтството в Българската църква, като чужда на българските и православни традиции. Предоставянето на православен храм, където се извършва св. Евхаристия, за извършване на обреди от други религиозни организации, е грубо нарушаване на православните канони. Идеологията и целите на т. нар. архонтство у нас имат антицърковен характер. Вижте повече тук: Как се става "Велик Архонт на БПЦ" - схемата в документи.

Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/xhf8f 

Разпространяване на статията:

 

104436362 555801255082665 8408151784969210671 n

[Какво представлява проектът?] [За кого е предназначено изданието?] [Kое прави това издание различно?] [Как можете да помогнете:]