Мобилно меню

4.75 1 1 1 1 1 Rating 4.75 (16 Votes)
1_17.jpgПриключи първият ден от Шестия църковно-народен събор в Рилския манастир, през който трябваше да се утвърдят съставите на различните съборни комисии и да се изслуша отчетният доклад за периода от V до VI църковно-народни събори. В известен смисъл първият ден на събора трябваше да има подготвителен характер за същинската работа около обсъждането и приемането на промените в Устава на БПЦ.

За съжаление повечето от делегатите получиха в последния момент (този следобяд) текста на проекто-устава, въпреки че е имало решение на Св. Синод, което задължава епархийските архиереи да запознаят с него предварително епархийските делегати. Основната обсъждана тема днес беше тази за свещеническите заплати и осигуровки, но до окончателно решение не се стигна. Решено беше въпросът да бъде урегулиран в Устава и това да бъде обсъждано на следобедното заседание утре. Много дебати предизвикаха скорошните епископски хиротонии, като бе взето решение, което вече влиза в сила, само архимандрити с 10-годишен стаж да могат да бъдат ръкопололагани в епископски сан. Поради разгорещяването на обсъжданията не остана време да бъде прочетен отчетния доклад за състоянието на Българската църква.

Спорове е предизвикала регистрацията на кандидатите, като най-оспорвана е била делегацията на Западно- и Средноевропейска епархия. Митрополит Симеон не присъства на събора поради здравословни причини и бе представен от своя викарий - Тивериополски епископ Тихон. На четирима делегати е била отказана регистрация, тъй като според св. Синод те са избрани нелегитимно, поради объркване на изборната процедура. Така Западно- и Средноевропейската епархия е представена само от викарийния епископ и един делегат - иконом Иван Бонев.

За говорител на събора бе избран свещ. Ангел Ангелов от софийския храм "Св. София".

Обсъжданията през днешния ден завършиха с молитва, след което делагатите отидоха да вечерят. От трапезата на архиереите липсваше Старозагорският митрополит Галактион, който верен на поведението си след архонтския скандал, предпочете да се отдели и да вечеря с делегатите от своята епархия.

Утре се очакват разгорещени дискусии за участието на миряните в контролните органи на Църквата, както и за стопанисването на църковните имоти.

Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/xxqyy 

Разпространяване на статията: