Мобилно меню

4.5294117647059 1 1 1 1 1 Rating 4.53 (17 Votes)
1_19.gifЧетирима митрополити, вместо обявените по-рано седем, уважиха с присъствието си цeремонията по въдворяването на Константийския епископ Антоний в Смолян. Това са Врачанският митрополит Калиник, Русенският Неофит, Варненският Кирил и Пловдивският Николай, който и ръководи ритуала. Присъстват още петима епископи. Около 400 души са изпълнили площада пред църквата „Св. Висарион Смолянски”, където започна празничната програма. Жителите на Смолян вече много години водят кампания за отделянето на града в отделна епархия, обгрижваща Родопите, но блаженопочиналият митр. Арсений беше против разделянето на най-голямата в страната епархия. Новият Пловдивски митр. Николай заяви още с встъпването си в длъжност, че също не възнамерява да разделя епархията и риторично попита гражданите на Смолян при първата си среща с тях "защо не мога да бъда грижовен пастир и за смоленчани?" Изпращането на близкия до обкръжението на Пловдивския владика епископ Антоний в града е опит за компромисно решение на проблема, за чието разрешаване настояваха и влиятелни местни бизнесмени. 

Според кметицата на Смолян Дора Янкова на днешния ден се възстановявала Смолянската епископия. Тя поздрави и областните управители на Пловдив и Кърджали, както и почетните граждани Тодор и Здравка Баткови и всички жители и гости на Смолян, които днес присъстваха на тържествената църковно-светска церемония по посрещането на новия владика. От името на всички жители на Смолян кметът на града изрази радостта от встъпването в длъжност на Н.Пр. Константийски епископ Антоний. Тя заяви пред събралото се множество, че "епископ Антоний ще заживее със своите духовни дела в Смолянската епископия, за която векове наред родопчани тъгуват". Дора Янкова припомни на жителите и на гостите на Смолян накратко историята на Родопската епархия и дейността на последния смолянски епископ - Висарион Смоленски. “Два века след набезите на османските орди името на Смолянската епископия отново възкръсва”, заяви Янкова. Тя благодари на Светия синод и на митрополит Николай, че са разбрали дългогодишните въжделения на родопчани да имат свой достоен духовен център и пастир от по-висок ранг. „За всички родопчани възстановяването на Смолянската епископия има много измерения. За личността и за обществото тя е морална опора”, заяви още Дора Янкова. Един от подаръците, които епископ Антоний получи, е икона на „Св. Висарион Смоленски”. Повечето си подаръци епископ Антоний е получил по повод хиротонията му в Пловдив, която се състоя на 23 март. От митрополит Николай са специалните одежди, както и отличителното енглопие с лика на Богородица, което той ще носи, заедно с кръста.

1_20.gifТодор Батков и съпругата му Здравка подариха на църквата уникално Евангелие от 1857 г. Г-н Батков пожела на епископ Антоний да служи по свещената книга, от която в света има само четири екземпляра. Единият от тях вече е в смолянския храм. Другите три издания на напечатаното и изрисувано във Виена Евангелие нямат духовен живот, защото се съхраняват като изключителна ценност в Народната библиотека. "След днешното събитие Смолян получи заслужено признание в рамките на Българската православна църква. Катедралният храм ще бъде център на тази епископия", заяви г-н Батков, цитиран от в. "Стандарт". Той изрази надежда, че един ден Смолянската духовна околия ще стане митрополия. "Нека да оставим това да се случва", каза Батков. По-важният проблем на този етап според него е храмовете да се пълнят с млади хора, както е в Европа.

Константийският епископ Антоний приветства събралите се гости и жителите на Смолян с тържествено обръщение:

“Уважаеми представители на българската държавност, боголюбиви отци, обични господа, братя и сестри. Ето днес, прекрачвам прага на благословените двори на град Смолян, където Божията промисъл ме изпрати да благовестя словото божие на боголюбивите и христолюбиви православни християни на нашата мила Родопа. Христос заръча на своите ученици, изпращайки ги да проповядват Евангелието във всички краища на Вселената – „Идете и научете всички народи, като ги кръщавате в името на Отца и Сина и Светия дух и като ги учите да пазят всичко що съм ви заповядал”. Днес Църквата празнува възкресението на Лазар, сърцето на Родопа планина отново възкръсна след близо четири века, за да забие още по-силно, разпръсвайки благодатните струи на православната вяра. Този изстрадал и благочестив народ, отново ще призове нашия Спасител, елате при мен всички, отрудени и обременени и Аз ще ви успокоя, за да изправи гордо снага и да тръгне по пътя на Евангелската истина. Съзнавам тежестта на кръста, който Бог възложи на плещите ми в млада възраст, но знам, че Божията крепка десница, която от немощните прави силни ще ме подкрепя и насърчава в пътя на моето служение. Ще се уповавам на Божията всемогъща ръка и молитвено ходатайство на светителя Висарион Смолянски. Ще разчитам на мъдрото ръководство на моя митрополит дядо Николай, а също така на съдействието на управата на града и любовта на родопчани. Обръщам се към всички вас трудолюбиви християни, молете се за всички нас, които Бог е поставил на това високо, отговорно служение, за да изпълним своя епархийски дълг. Накрая ще отправя молитви за светата Божия майка с думите на пророка Давид: „Всичко тук уповавам на теб и възлагам майко Божия, запази ме под твоя покров Амин”.

(информацията е на радио Фокус-Смолян, в. Стандарт и др.)

За историята на Смолянската епископия и църковно- административното устройство на централните Родопи четете тук.

Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/afq9w 

Разпространяване на статията: