Мобилно меню

4.4285714285714 1 1 1 1 1 Rating 4.43 (7 Votes)
През последните дни в Бургас се забелязва активизиране на религиозни eмисари по повод наближаващите Великденски празници. Емисарите са започнали масирани кампании по привличането на нови членове от всички възрасти и социални групи. Те агитират бургазлии чрез манипулация в своя полза, предлагат на деца от бургаските училища пари за храна и облекло, като срещу това ги „канят” да посещават техни сбирки. В тази връзка кметът на Бургас Димитър Николов призова бургаските граждани, родителите и директорите на училища да подават активно сигнали в полицията или в общината при случаи на нарушаване на правата им от страна на религиозните емисари, особено когато се касае за деца. Един от най- фрапантните случаи е в комплекс „Славейков”, където представители на Свидетели на Йехова са приканвали деца да посетят така наречената „Зала на царството” до училище „Епископ Константин Преславски”.

Установени са случаи, в които мисионери са предлагали своя сектантска литература на малолетни и непълнолетни, които са сами в къщи без родителски надзор. В момента в Бургас са установени представители на религиозното движение от Япония, Германия, Украйна и Полша.

Сигналите за активизирането на религиозните емисари е подаден от Местната комисия за борба срещу противообществените прояви на малолетни и непълнолетни (МКБППМН) съвместно с МВР. Те се позовават на зачестилите през последните дни жалби и оплаквания от родители и пострадали деца за това, че са „атакувани” от емисари на различни религиозни организации.

Със заповед на кмета Димитър Николов всички училища на територията на общината трябва да запознаят учениците и родителите с действията на представителите на три от активизиралите се нетрадиционни за страната ни вероизповедания. В писмата, които ще бъдат изпратени до училищата, се описват действията на „Свидетели на Йехова”, „Църква Иисус Христос и на светиите от последните дни – мормони”, както и евангелските петдесятни църкви в България.
 
В документа се казва, че въпреки официалната си регистрация в Дирекция „Вероизповедания” на Министерски съвет, трите религиозни общности нарушават българските закони, правата на гражданите и обществения ред. За повечето хора е трудно различимо, кой мисионер към коя религиозна секта принадлежи. Първоначално те се представят пред бургазлии за православни християни и по-късно разкриват, че всъщност се касае за друга църква „по-добра” и „по-истинска”.

В информацията до училищата се описва и дейността на „Църква на Иисус Христос и светиите от последните дни – мормони”. Мисионерите са основно американци – младежи на възраст до 35 години, които пребивават в Бургас не повече от 2-3 месеца и на заменяем принцип след изтичането на този срок заминават за друг град да продължат мисията си. Характерно за тях е, че също посещават частни домове. Най-широко разпространената им кампания е провеждането на курсове по английски език в тяхна сграда на ул. „Цариградска” № 29 в Бургас. На свои сбирки те канят също ученици, случайни минувачи и пенсионери, като им прожектират филми с религиозна тематика. "Мормоните говорят добър български, като по този начин печелят симпатиите на гражданите."

Училищата ще бъдат информирани и за действията на представители на Евангелските петдесятни църкви в България. Често пъти на техни сбирки посетители са изпадали в неестествени състояния на транс, говорейки несвързано на уж древни езици, а опасността да се получат психически отклонения и разстройства след такъв сеанс е много вероятна. Те примамват своите нови членове с безплатни екскурзии в страната и чужбина, с дарения на дрехи, пари и медикаменти, като по този начин стават най-популярни сред социално слабите слоеве. Посочените евангелски църкви злоупотребяват с личните данни, като обезпокояват на домашен адрес или на телефона хората”, казва Десислава Василева, секретар на Местната комисия за борба срещу противообществените прояви на малолетни и непълнолетни.

Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/au9c9 

Разпространяване на статията: