Мобилно меню

4.6666666666667 1 1 1 1 1 Rating 4.67 (9 Votes)
44_1.jpgНа днешния национален празник – Освобождението на България от османски гнет - с благословението на Н. Св. Българския патриарх Максим от 9 часа в патриаршеската катедрала, ставропигиалния храм-паметник на Освобождението, посветен на покровителя на царя-освободител “Св. Александър Невски”, беше отслужена архиерейска света литургия от епископите Стобийски Наум, главен секретар на Св. Синод, и Знеполски Йоан, викарий на Софийския митрополит, и столични свещеници.

След литургията беше отслужена панихида за падналите руски, румънски, грузински, финландски и др. Воини, както и молебен за напредъка и благоденствието на българския и на руския народ.

В края на литургията еп. Наум прочете нарочно синодно послание, посветено на националния празник. В него се изтъква заслугата на Русия, на нейните пълководци, но и на духовните пастири за успеха на свещеното дело – свободата на България.

самарското знаме, детайлДнес ние сме призвани да отправим мислите и чувствата си както към нашите братя по вяра, положили душите си за освобождението ни, така и към вековната пазителка на българския свободен дух – родната Българска православна църква. Българската свобода е неразделна от българската православна духовност”, се казва в посланието. “Молитвен и дълбок поклон към жертвите за вярата и освобождението ни. Техният подвиг да бъде вдъхновител и двигател за бъдните поколения за осъществяване на нравствените идеали на българския народ, за слава и чест на майката Родина”, завърши Стобийският епископ Наум.

След богослуженията двамата епископи заедно със свещенството и множество вярващи християни отидоха до паметника на Цар-освободител, за да се поклонят и да поднесат цветя на признателност. 

По време на молебена поради несъгласуваност между Св. Синод и държавния протокол пред паметника на незнайния воин президентът и други политически личности проведоха светско тържество, на което по решение на синода беше пратен да присъства еп. Йоан Знеполски. Никой от видните държавници не беше видян да присъства на богослужебните последования в храм-паметника освен бившия премиер Димитър Попов, зам.-министъра на отбраната Спас Панчев и директора на вероизповеданията проф. Иван Желев. Но първите двама след панихидата излязоха от храма, за да се присъединят към светското тържество и не присъстваха на молебена.

Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/aufcc 

Разпространяване на статията: