Мобилно меню

4.2592592592593 1 1 1 1 1 Rating 4.26 (27 Votes)
Днес тримата архимандрити – Киприян, Антоний и Борис бяха „наречени” за епископи от Св. Синод на БПЦ и бяха избрани титлите, които ще носят след хиротониите.

Пръв за епископ ще бъде хиротонисан архимандирт Киприян - на 3 март във Враца. Той ще получи титлата Траянополски.

На 22 март ще е хиртонията на архимандрит Борис в Бачковския манастир. Той ще носи титлата Агатоникийски епископ.

Архимандрит Антоний ще бъде хиротонисан за Константийски епископ на 23 март в Пловдив.


Засега не е ясно кои митрополити в кое ръкоположение ще вземат участие.  За хиротонията на нов епископ са необходими поне трима епископи.


Разрешено е добавянето на текст
Канонично основание?
на 2008-02-27 22:37:30
Въпрос на недоучилия каноническо право:  
 
Защо смятате, че за хиротонията на нов епископ са необходими поне трима епископи, когато в ПЪРВОТО ОТ ПРАВИЛАТА НА СВЕТИТЕ АПОСТОЛИ е записано, че епископ се ръкополага от ДВАМА или трима ЕПИСКОПИ? Моля дайте НОВОТО КАНОНИЧЕСКО ОСНОВАНИЕ! 
 
Предварително благодаря!
Ганчо Николов
на 2008-02-27 22:43:54
Браво на Светия ни Синод, че се решиха за още Хиротоний. Сигурен съм че архим.Антоний ще бъде достоин кадър на Светата ни Православна Църква. За другите лица нищо не знам но щом Бог е Промислил за тях и те ще бъдат такива.
На къде отиваме?!
на 2008-02-27 22:48:50
Тези наши владици нямат спирачки и това е то! Кой болен мозък измисли да хиротонисат дядо Борис? А за архим. Антоний то си беше ясно още от има-няма половин година...
Пошъл Тошев Гошев
на 2008-02-27 22:57:02
Дори визуално не ги знам кои са, не мога да вземам отношение, но ако се приеме за вярно, че всичко това е плод на котерийни боричкания - жалко... 
Пък и то като знае човек броя на монасите в България, нещата отиват към "много вожд, малко индианец"....
Константин Спиров
на 2008-02-27 23:00:01
До г-н Канонично основание относно броя на епископите. Не е зле, когато цитирате текстове да се запознате и с техния контекст. Два епископа в краен случай (например при гонение). Кой кого гони? И кой кого прогонва? Хъм. Отговорът на този въпрос може да отиде твърде далече, затова замлъквам без да завърша мисълта си. Обаче жертвата на тези гонения винаги са обикновените хора, те са, които ще трябва да страдат. Тези, които са имали илюзии и са си правили кумири ще трябва да страдат най-много. Сигурно това в някакъв смисъл е пречистващо.
S.Angelova
на 2008-02-27 23:28:11
Shtom Gancho Nikolov kazva -"Bravo na Svetiq ni S inod " 
i az kazvam -Bravo, vqrvam v precenkata mu
Георги Висарионов
на 2008-02-27 23:40:15
Все още съм занемял от "новините" - плод на "съборното управление". Като се съвзема ще напиша коментар. В момента мога само да кажа: До къде стигнахме !!! Горката ни Църква, горките вярващи ! Какви ли още други чудеса има да видим ?
Г. Илиев
на 2008-02-27 23:40:25
Като допълнение на написаното от г-н Спиров - според една от Юстиниановите новели, които се използват като крайна икономия, хиротонията може да бъде извършена и от един епископ (гонения, война...) винаги обаче се иска синодална или на още 2-3 архиереи санкция при първа възможност това да бъде сторено. Точно тази е и причината, Руската задгранична православна църква (РПЦЗ) още преди обединението си с РПЦ МП да обяви хиротониите извършени от нейни клирици в разколническата старостилна църква в Гърция за нищожни и недействителни, защото е извършена от един клирик, без да е допълнително санкционирано в последствие. 
 
Относно новите хиротонии, срам и позор. БПЦ тотално абдикира от народа и задълженията си, но явно владиците не си дават сметка, че и народа съвсем скоро може да абдикира от тях. И тогава могат на спокойствие да си слугуват един други му, поне няма да лъжат, че слугуват на нас. Никога не съм предполагал, че църковните ни водачи могат да достигнат такова ниво на бездуховност, безочие и интриганство. Срам и позор. Бог да пази България.
Лидия Илинова
на 2008-02-28 00:04:53
Била съм на по едно богослужение на архим. Киприян и на архим. Борис и не ги познавам. Но архим. Антоний познавам от доста служби и мисля, че ще бъде достоен архипастир. Да не забравяме, че в последната година се е учил от безупречно служещия пловдивски митрополит. Бог да му помага и хиротонията му да бъде за Слава Божия!  
 
А на тези, които се притесняват, че епископите са в повече ще кажа: Повече означава по-богат избор при гласуване за бъдещи митрополити, за да заемат катедри най-достойните.
Канонично основание?
на 2008-02-28 00:17:37
Благодаря г-н Спиров!  
 
Коментирайте моля, дали случаят наистина не е краен, при описаното деление и цепление на Синода!  
 
В Правилата на Св. Православна Църква с тълкованията на еп. Никодим (Милош) - четем следното за 1. Ап. пр.: 
 
... Епископа должен поставлять собор епископов, во всяком случае, по словам правила, их должно быть три, или, по крайней мере, два. Так должно быть потому, что все епископы по своей духовной власти равны между собою, как были равны между собою по власти и Апостолы, преемниками которых являются епископы. Стало быть, ни один епископ самолично не может передать другому всю ту власть, которую имеет сам, удерживая в то же время эту власть и для себя, а это может сделать только собор епископов, т. е. совместная власть нескольких епископов. Так установлено божественным правом, выраженным в книгах Священного Писания Нового Завета... 
 
Интересно е и още нещо - излиза, че точно поради избягването на едноличната власт, е наложително ръкополагане от трима епископи. Ами доколкото разбрах от материали в Двери, то всеки "еднолично" си иска свой епископ?!  
 
Как се нарича подобно явление? Има ли някаква дисциплинарна мярка за подобни еднолични желания?
Маринчев
на 2008-02-28 00:20:52
БПЦ е уникално явление в семейството на православието. Няма монашество, но епископи с лопата да ринеш. При това почти всички доказано "съгрешили и негодни". Единственото "достойнство" на "достойните" както мъдро показва и писалата преди мен г-жа Лидия Иванова е, че знаят службата и четат и пеят на църковно-славянски. Корабът ни този път трудно ще изплува и това, което 45 години комунизъм не успя да постигне, владиците ни ще направят със замах в рамките на няколко години.
Лидия Илинова
на 2008-02-28 01:04:33
Сам Господ Иисус Христос е взел на планината Тавор не всичките си ученици, а само Петър, Йоан и Яков. Всеки митрополит е предложил викарий, с който ще бъдат екип. Съборността на решенията на Синода е факт. 
 
Тук критикуващите се изживяват като епископи, а Бог не ги е избрал за такива и не им е възложил отговорността на архиереи. Не се съблазнявайте от статии за отношенията в Синода, защото срхиереите продължават да работят по задачите си.
Отец Д.Димитров
на 2008-02-28 01:26:53
Честито и на тримата!Нужни са епископи.Животът е неочаквано изненадващ,вечността ни чака неумолимо и непредвидено.Радвам се ,че се издигат в йерархията.А кой от нас е "достоен"?"По-достоен"?"Най-достоен"?Всички сме от грешни,по-грешни,а за Бога най-грешни.Няма праведен ни един.Който е на друго мнение нека пръв хвърли камъка на обвинението,клеветата,завистта и злобата и да изкрещи в храма при хиротонисването"Недостоин".Сам Господ Иисус избра не най-учените,най-способните,най-красивите,"левентите",най-гласовитите или най-приспособяващите се,а простите по сърце и вяра,добродушните,кротките,ако щете безпомощните и ги направи-забележете-за 3 години ги направи"ловци на човеци" и премъдри от най-мъдрите.Защо?Защото Го следваха.Него,Спасителя.Само Той знае какво има в човека и само Той ще ни съди.Дълбоко скърбя за огъня на омразата, разпалил се между дядо Йосиф и отец Киприян.Имах християнското щастие и съдбовна милост Божия ,да съм в братско съслужение и с двамата.Обикнах ги с искрено агапи.И двамата ми показаха множество добрини.От сърце се моля Богу да се помирят.Толкова надежди таяха и толкова труд беше положен за тази виза.Но дявола навсякъде не стои мирен...Всекидневно се моля за всяка разпра,спор,недоразумение,препирня,вражда,омраза ,завист-да се махнат от пътя на всички мои събратя и да заживеем с апостолска обич помежду си.И вие,мили братя и сестри от "Двери",първо се помолете на Бога,кажете "Свети Боже",помислете за "дисциплина аркана" и тогава пишете с не-толкова лека ръка,за съжаление,за "негативните факти".Няма да оправим Светата Църква и светът с критики и злъч,с хапене и зъбене,сарказъм и кинжал, а само с МОЛИТВА,взаимна,дълбока и искрена молитва едни за други.Помолете се и за мене,един от най-грешните и нека се радваме с радостта на радостните и да скърбим и плачем с тъгата на страдащите.Още веднъж честито!
До Гн. Г. Илиев
на 2008-02-28 04:42:47
До колкото знам РПЦЗ никога не е рькополагала клирици за гр-цки цьркви нито ги е обявявала за нищожни, а просто прекрати каноническо общение с грьцките старостилници преди обединението с МП, като ги прикани да сторят сьщото с офиц. грьцка цьрква. ако не сьм прав, моля укажете на офиц. источник на тази информация!
ЛюбимеЦ Варненски
на 2008-02-28 09:14:28
Нямаше ли кой да извика недостоен? 
Дори да се чуе такъв възглас,какво ще последва,и дали няма да е като приказката за кучетата и кервана? 
Освен вдигане на шум,какво практически може да се направи?
Любомир Правдев
на 2008-02-28 09:49:27
Св.Синод прекрачи всяка граница на нормалния разсъдък. Как може един бохем, гуляйджия, пияница, женкар като арх.Борис да бъде въобще предложен за хиротония в епископски сан. Явно никой от синодалните старци не е чел новия завет и по точно посланието на св.ап.Павел към Тимотей. Срещу този компроментиран духовник лично аз съм свидетел на жалби за публичните му опити за флирт с жени и намеци за блудодействия. Бившия нар.представител Нонка Матова лично е уведомявала покойния пловдивски митрополит Арсений за бохемските представления на архимадрита по кръчмите в района на Бачковския манастир, и това ще е един бъдещ "епископ". как да класифицираме такова синодално поведение, освен като неадекватно. Ако им трябват още "епископи" да отидат на 4 километър, пък да си изберат още "достойни "кандидати. Има ги колкото си щеш, според критериите на Св.Синод.  
Относно другите предложения, ако отговарят на изискванията на църковния канон, нека ги ръкополагат. 
 
Отнносно това, дали хиротониите са по Божия воля, всеки може да се досети. Разединението на мнения и фракции в Синода подсказва, че щом няма единодушие, Божия Дух не е сред тях.
Клирик
на 2008-02-28 10:05:38
И то какъв избор, Боже опази !
Ив. Попов
на 2008-02-28 10:37:46
Нищо не се е променило в родната ни Църква! Казвам това не с упрек, а с тъга! Да аз съм за това да има повече епископи.  
Нека погледнем останалите Православни църкви. при тях има много епископи, които участват в управлението на Църквата. В сърбия например, вместо нашите архиерейски наместничества има епископи. Митрополията е разделена на епископии, коит са управлявани от епископи под ръководството на епархийския архиерей - митрополита.  
Епископите, обаче трябва да са "качествени"! Да ръководят Божието стадо с твърда и грижовна ръка по пътя на спасението. Не да го разочароват и продават, както се случва със сегашните архипастири. 
Относно нареченията. 
Да наистина архимандрит Борис е морално съмнителен, още от управлението на подворието на БПЦ в Москва. Същото продължава и при неговото главно секретарстване. Сега пък още повече като игумен на ставропигиален манастир. Да наистина ставропигиалния манастир трябва да има за игумен епископ, но достоен епископ. 
За другите двама. 
И двамата не ги познавам не много добре. Въпреки това имам отлични впечатления за тях.  
Обаче! Властта на епископа е ограмна. Той държи душите на всички вярващи. Според мен не трябва да се дава властта на толкова млади хора, въпреки техните неоспорими качества. 
Относно това, че архимандрит Антоний се е учил от един митрополит. Дано да не се учил достатъчно от него. Да и този митрополит има известни качества, но има и много повече косури. 
Тежко и горко на Църквата! Но разбира се по-скоро тежко и горко на нас обикновените миряни! 
В древност целия народ е избирал пастирите и особено архипастирите си. Сега за нас остава театрално да кажем "ДОСТОИН". Но дали е "достоин" и дали е за епископ точно в този момент само Вседържителя знае. Дано Той ни опази защото друг няма да може. 
Извинявайте за многословието! 
Ив. Попов
на 2008-02-28 10:42:19
Сетих се още нещо като преглеждах предишните коментари.  
Това е разковничето. Имаш ли повече епископи, имаш повече кандидати за митрополити. Имаш ли повече митрополити имаш по-големи шансове за патриаршеския престол (Да е жив и здрав още дълги години Негово Светейшество)! 
Лошото е че нашите архиереи все повече приличат на нашите политици и даже ги превъзхождат! И те се научиха да си купуват местата, както в Османската империя. Поне там е ставало полуофициално и всичок е било ясно, а при нас не е!
дедо поп
на 2008-02-28 10:44:24
Да,чудо -чудес,алилуя. 
Оказва се,че е модерно вече да си имаш викарий,лошо нема в това,дори е престижно.Да имаш кой да командваш и пред кого да се правиш на Владика.Така като гледам,очертава се нов разкол,на синодална основа този път,браво....Сега остава да си вземат викарни и другите останали,но те са още млади и кадърни,не искат,от страх-страх да не би някой да им земе власта и комфорта който имат.Но нека не забравят,1е и те са смъртни.....Или за тях това не важи,битката за власт и бяло було,сега е над всичко и всички.Надали тези/ опозицията на старите синодали/са били достойни да стават епископи и сега митрополити,точно в онези години,сам Господ знае,така,че нека си траят,има си досиета за това,ако ги прочетем,на момента требва си ходят и каят по манастирите,но дали това сте стане,ще реши народа.Както са казали хората мн умно една поговорка;" При такива попове-дявол не ти требва".
Иларион
на 2008-02-28 10:49:14
Срам и резил на Св.Синод!Безкрайно съм разрочарован от хиротонията на арх.Борис,който познавам твърде добре. 
Този човек е най-безкруполния и арогантен Архимандрит, 
който познавам.В него липсва всякаква духовност и пастирско отношение не само към миряните,които посе-щават Бачковския манастир,но и арогантно отношение към 
монашеството в манастира.Бил съм свидетел на такива ситуации,че ме е срам да ги опиша пред широката публика на Двери БГ.Свидетел съм на неговите не едино и две пиански истории и женски "задявки".Ако си спомняте той беше представител на БПЦ в Русия.Патриарха Алексий ІІ не еден и двапъти лично е писал до патриарха Максим,с молба да го отстрани от заеманата от него длъжност.Лично Борис е расказвал какви ги е вършил в Русиа,осомено сред групировките там.Резил!Резил!Резил!Голям срам за БПЦ.
Пловдивчанин
на 2008-02-28 11:13:55
Аз се радвам за арх. Антоний, защото е достоен за епископ! Има и християнското смирение, и послушание, и смея да кажа, че е добър администратор... Можете да дойдете и да видите църквата "Св. Марина", която се изографисва наново.  
За другите двама кандидати не мога да кажа нищо, защото нито ги познавам лично, въпреки че съм чувал някои неща за единия от тях. Но след като не съм го видял с очите си, не мога да говоря!  
А и след като Бог е решил да допусне тримата архимандрити до бъдещо епископско служение, то значи, че наистина това е промисъл Божий! Или се съмнявате, че Господ не е наясно с това, което става тук, на земята?!  
А нека да оставим на страна това, кой е достоен и кой - не! И нека се запитаме дали ние всъщност сме достойни да се наричаме православни християни? 
И последно, относно "фракциите" в Св. Синод: струва ми се, че това е поредната преувеличена и манипулираща новина... Едва ли всичко е чак толкова страшно, както го представят авторите на сайта! Просто май им е трудно да преглътнат обидата с оттегленото благословение!  
А сега нека пожелаем успех в нелекото архиерейско поприще на тримата нови владици и нека Бог им дарува дълги години вярно служение на Светата ни Църква, за слава Божия и на ползу роду!  
На многая и благая лета, преосвещенийши владици!
Иван Христов
на 2008-02-28 11:20:58
Странно, как никой не е готов да следва Божията заповед - Не съди, за да не бъдеш съден, или - не прави онова, което не желаеш да ти сторят другите. Толкова прости заповеди не могат да следват, а се произнасят за това, какво,и от кого трябва да е висшето църковно управление. Църквата е Божия, не е наша. Божия Промисъл я ръководи и ако ни поставя все по-голями изпитания, значи не сме се поучили от прежните. 
благовест
на 2008-02-28 11:31:05
еееее!!!!църква на абсурдите!!!!пак от най-недостойните ще избират достойни!!!а и нищо чудно новият протосингел на врачанска епархия да е един отец чието име няма да споменавам заради съпругата му, но е в много близки плътски отношения с "достйния' киприян. нима са малко резилите на епископите Павел,Константин, 
Наум
В. Иванов до Л. Правдев
на 2008-02-28 11:58:02
Г-н Правдев,  
 
не мога да не се съглася с Вас, ако фактите са толкова ясни и има и свидетелски показания. Интересно ми е дали за описаните дисциплинарни нарушения вече е било дискутирано на заседания на Синода. Имало ли е някакви последствия. Налагани ли са мерки?  
 
Не се ли намери някой да оповести Негово Светейшество за простъпките на арх. Борис? Защо не му беше наложена съответната мярка? 
 
А известно ли ни е каква ще е кариерата на бъдещия епископ в лоното на БПЦ? Да превърне Бачковския манастир в увеселителен парк за църковните князе? 
 
Моля, дайте информация!
Божанка Христова
на 2008-02-28 12:11:20
Не знам дали тези тримата са достойни, защото нито ги познавам лично, нито има впечатления от тях. Но за Киприян и Антоний бих попитала не са ли младички за такъв товар. Епископството не е само власт и права, но най-вече задължения! По този повод възниква следния въпрос - защо йеромонах Поликарп от Руенския манастир е все още йеромонах. Смятам, че той има много повече заслуги и от тримата взети заедно.
Б. Димитров
на 2008-02-28 12:22:17
 
 
Ами какво пък толкова, къде е проблемът с разцепването на Синода - я вземете да дадете отново нареждане за допълнение в Закона за вероизповеданията - да се каже точно и ясно кой епископ, кой митрополит! И с прокурорско постановление да се пренареди таблата!  
 
Достатъчно е да се прати царя в Москва, ама лошо, че Борислав Цеков не е вече депутат, та ще трябва Т. Дончева отново да си тръси друга пионка, която да провежда указите и да играе "не се сърди човече".  
 
Всъщност: докога ще чакате и защо не звъннете на генерал Алексей да прати някой и да закомандва парада като хората? 
 
Аман от своеволия! Аман от разколници!
Богослов
на 2008-02-28 12:40:31
Епископите ще станат повече, а миряните все повече ще намаляват. Още по тъжно и страшно за БПЦ и България!
Moyat glas: NEDOSTOIN!
на 2008-02-28 12:52:58
"S mal4anieto se predava Bog". Ne mal4im, ne za da klyukarstvame i ne za da klevetim, a za da "izokame" ot bolka. Carkovniya narod biva pitan: "Dostoin?" i dano se nameri nyakoy da izoka :"Nedostoin!" v Ba4kovo, az nyama da moga po tehni4eski pri4ini. 
 
Arhim. Boris, rodom ot Ruse, e neizmenno veren na svadlivia si nrav, na porocite si: razvratnik, piyanica, poboynik . Izgonen be sas skandal ot Podvorieto v Moskva. Kogato mu kazaha, 4e shte zavedat nakazatelno delo za poboy nad ipodyakona (altarnik) im se prismya i re4e, 4e ne samo episkop, patriarh shtyal da stane. A kolko pati e slujil piyan do zalitane!  
 
Bezo4ieto mu nyama kray: zadiryashe jenite v hrama v Moskva po vreme na slujba. Na igumenskiya 4ardak v Ba4kovo bez nikakva svyan se gali s omajena jena i vsashtnost napravo jivee s neya v manastira.  
 
Glavnosekretarstvaneto mu v Sofia be istinski fars. 
 
Kolko li pari e platil za hirotoniyata, koito e prisvoil pokray remontite na manastira?
Галя Стефанова
на 2008-02-28 13:50:41
Затова сме на това дередже, защото вярваме, че всяко беззаконие е "Божий промисъл". И дори някой да е безнравствен, той ще стане нравствен, защото "Бог го е поставил за епископ". И още по-лошо, дори и развратен, пак ще върши "църковното дело", просто защото е станал епископ, все едно е вълшебник. Глупости на търкалета! Къде при апостолите ще видите такова нещо? Къде са учили такава глупост? И светите отци също! А св. Григорий Богослов казва по повод на пресъществяванията от грешник в епископ: "Вчера Симон маг, днес – Симон Петър! Не вярвам аз в такава внезапна промяна! Не вярвам на вълка в овча кожа!". И още от св. Григорий: 
 
“Някои от нас спорят за свещените престоли,  
враждувайки един с друг, навличат безчислени бедствия, 
И сами стават техни жертви... 
Други пък на партии се разделиха и 
възмущават Изтока и Запада: с Бога започнаха, а завършват с плът. 
От тези борци и у другите имена се явяват и започва борба: 
Моят бог е Павел, твоят – Петър, а неговият – Аполос[xiii]. 
О, напразно бе пронизан с гвоздеи Христос!”
Г. Илиев
на 2008-02-28 14:42:01
Ами ако проследите разкола в Гърция ще видите, че мъдрия митрополит на Флорина Хризостом, лидер на Истинските православни християни, отказва да подпише декларацията от 1935 г., в която Еладската архиепископия се определя като „безблагодатен разкол”. Последвали го и другите трезвомислещи епископи, които не били съгласни с календарната реформа, но не могли да приемат и такъв тип отделяне от майката църква.. Единствения застъпник на тази декларация останал епископ Матей и по негово име - разкола на матеевци...Днес в Гърция има над 30 старостилни и други разколи. Та Матей се опитал да убеди митр. Хризостом да ръкоположат нови епископи, обаче Хризостом твърдо отказал, отказали и другите епископи. Матей останал сам, и след няколко опита да намери съмишленици за хиротонии, през 1948 г. еднолично ръкополага Спиридон Тримитунски за епископ, а впоследствие с него и други епископи. Матей умира в 1950 г. Имал ли е право? Той се е уж доверил на Юстиниановата новела, но истината е, че тя визира само част от процедурата – избирането на епископа. Тоест само една от частите може да е еднолична, но не и двете, не и избора и хиротонията едновремено; избирането може да е еднолично, но хиротонията обезателно трябва да е от няколко архиерея. Още повече, че Правило 2 на Шестия Вселенски събор отменя много от изключенията заради спекулациите и използването им от еретиците. Правило 3 на Седмия Вселенски събор недвусмислено утвърждава и препотвърждава , че най-малко трима трябва да участват в ръкоположението, както и в избора. Случая с Матей е много интересен и показателен. Дали и имал право? Не, никакво канонично, имаме една новела на император, заменена впоследствие от решения на Вселенски събор. Но дори и да допуснем някаква икономия! - 
Матей не е единственият старостилен епископ в разкол. Другите епископи обаче отказват да участват в хиротонията. Така че, в случая с Матей имаме еднолично ръкоположение и то не поради невъзможност, а поради несъгласие на другите старостилни епископи. Това е абсолютно нарушение на всякакви канони, нямащо оправдание в никоя практика на Църквата, това се нарича самочинство .  
През 60 те години на миналия век, епископи от РПЦЗ, тайно от синода на РПЦЗ ръкополагат няколко човека от групата на вече починалия Хризостом Флорински. През 1970 г. митр. Филарет от РПЦЗ предприема опит да примири матеевци и флоринити, като признава хиротониите в двете групи и руски архиереи практически възлагат ръце върху тях. Тоест, мнозина считат, че те имат (гръцките разколници) вече апостолска приемственост и са канонични благодарение на действието на някои архиереи от РПЦЗ. Каноническият анализ обаче показва, куп грешки и пълно нарушаване на каноните, тоест „безблагодатие върху безблагодатие”. Всички тези факти бяха изнесени на светло от лидерите на РПЦЗ година преди възсъединяването им с РПЦ МП.  
Нещо подобно е на път да се извърши в БПЦ тия дни. Патриархът е против, четири фракции, всяка дърпа към себе си. Показателен е факта, че хиротониите няма да бъдат в София, а по места. Готов съм да се обзаложа, че най -компрометираната фигура, тази на архим. Борис, ще бъде ръкоположена от не по-малко компрометиращия се IT спец - митр. Николай, в сътрудничество (съслужение) с видния представител на ДС, агент Мишо – митр. Галактион и най-вероятно отдавна загубилия ориентация за всичко църковно митр. Иларион. Слагам 50 лева за тази конфигурация 
Магадалена Хаджирашева
на 2008-02-28 14:51:56
Нека има повече епископи
atanas chulakov
на 2008-02-28 15:05:42
az sam uchenik v plovdivska duhovna seminaria poznavam otec antonii i diado boris spored men i dvamata sa dostoini a za otec antonii moga da kaja che tozi chovek shte e istinski arhipastir kakto beshe i v seminariata revnosten vaspitatel v duhovniat ni pat s radost i blagodarnos kam boga che shte go napraviat episkop zashtoto triabva obrascite da se vaznagrajdavat na mnogaia leta otec antonii
Илиян Иванов
на 2008-02-28 15:29:08
Браво г-жо Галя, чудесен превод, чудесен текст. Много ме боли за ставащото днес в църквата ни, много. Братя, користолюбци унищожават църквата ни!!! Ще позволим ли? 
 
 
“Някои от нас спорят за свещените престоли,  
враждувайки един с друг, навличат безчислени бедствия,  
И сами стават техни жертви...  
Други пък на партии се разделиха и  
възмущават Изтока и Запада: с Бога започнаха, а завършват с плът.  
От тези борци и у другите имена се явяват и започва борба:  
Моят бог е Павел, твоят – Петър, а неговият – Аполос[xiii].  
О, напразно бе пронизан с гвоздеи Христос!” 
 
Останаха ли нормални хора в църквата? Има ли болеещи за нея
браво на "дедо поп"
на 2008-02-28 15:54:04
браво,мн хубаво и точно си си го казал,че ще последва нов разкол и той ще е от страната на синода.....сам той си го предизвиква и ,после викат ние сами ли сме си виновни за това,сбъркана работа....Но тогава нека се поканят и другите архим,тези,които сега "не са достоните"според тях,та тогава да видим,кой крив-кой прав,защото има много достойни и неоценени,с мн добри качества,но на тях такива умни и качествени хора не им требват,че ще засенчат-"Правоправящите".хихихихиихи
Камен Г.
на 2008-02-28 15:55:29
Има болеещи за Църквата ни. Въпросът е, че истинските духовници у нас нямат достъп до интернет, не се интересуват от тая "дяволска работа", а ние без техен съвет сме нищо. Защото как да се противопоставиш на тия, дето смесват с Христопоклонничеството с владикопоклонничество?! Веднага ти казват: Ти си безблагодатен мирянин или непокорен свещенжослужител. Съд за такива! А те имат благословение от владиците да се борят с владикоборците. Естествено е, че приятелите на кандидат-епископите ще ги защищават - и ганчовци, и чулаковчета, и сестрички. Щом дядо Иларион стои зад Борис, кой ще слуша за безобразията му - те просто не съществуват, щото д.Иларион каза така! Ето ви наш модел на прочутото "Така каза Заратустра!" И прав е оня, дето писа, че хиротониите ще ги правят по епархиите, за да не могат софийските "църковни бунтари" да викат "Недостоин!" А кой смее да викне това във Враца или Пловдив, или Бачково? Първо, нали се сещате какво го чака от местните правоохранителни органи? И второ, кой ще го чуе? Там ще има подготвени охранени клакьори, които ще надвикват всеки осмелил се да каже, че съвестта на владиците е гола!
Иуда Искариот
на 2008-02-28 16:04:49
Чудесна работа вършите, лъже-именници в този форум! Разпъвате Богочовека отново. Не забравяйте обаче, че сте кръстени и съдът за вас ще е по-суров, отколкото за обикновените миряни. Ако туй е целта ви, дерзайте, катран в ада колкото щеш!
о.Дончо
на 2008-02-28 16:54:44
Предоставих Ви братя во Христе" достойните " и Досието на дядо Владика Натанаил " , но не го виждаме... 
Което ме навежда на мисълта ,че Вие ЦЕНЗУРИРАТЕ материалите. т.с. може да се смята , че ги Укривате, а с това ставате съучастници и служители на Сатаната...  
"Бог да Ви Въздаде за Доброто или Злото , което извършихте... 
Двери = Цензура , Двери, няма свобода на Словото... :( , Вие не служите на Българскато Православие , а на светската власт и политическа на BG & RUSSIA ...
благовест
на 2008-02-28 17:04:21
и тука ли има цензура? защо моят коментар не е целия
ЦЕНЗУРА ДВЕРИ
на 2008-02-28 17:07:19
За Ваше сведение материалите , които бяха пуснати до Вас, за досието на владиката Натанаил и непубликуването им , бяха заснети с видео камера и свидетели от журналисти и ще влязат към доклада за цензурата в BG i нарушаването на човешките права , ще бъдат предоставени на Комисиатя по Вероизповеданията към НС, Амнести Интернешънъл за доклада '2009 на Държавният департамент на USA i *EU комисия за човешки и религ.права, медии и човешки ресурси. 
Материалът бе цензуриран на Feb. 28 ' 2008 , Thursday 
ot " Dveri " BULGARIA
благовест
на 2008-02-28 17:10:30
моля да ми публикувате целия коментар  
До Благовест
на 2008-02-28 17:15:29
Никой не ви е рязал коментара, напишете си го пак. Нещо сте объркали или е станала грешка.
А, това ли било
на 2008-02-28 17:41:24
Да, това ще го цензурирам с чиста съвест. Няма никакво отношение по темата, а точно така се е действало и се действа на заседанията. Като не мислиш като мен, ей сега ще ти спретна компроматче. Аз не съм безрезервна фенка на дядо Натанаил, както и на никой владика, но това претендира да е документ, а не е. Като излезе нещо черно на бяло, тогава ще си коментирате. Иначе си е компроматче в духа на методите на ДС. Апропо, нали само нейните хора са снабдени с разни хвърчащи листчета, които да плашат гаргите.
Иван Христов за г-жа Галя Стефанова
на 2008-02-28 17:49:06
Мене ли имате предвид като казвате: дрън, дрън. Или смятате, че без Божия промисъл може нещо да стане. 
Едно е беззаконие, друго я грях. Беззаконието можете да изправите пред духовния съд. 
Направете го и тогава ше Ви подкрепя, но да се правим по сайтовете на ревнители, а сами нищо да не правим наяве... не ми се струва много последователно. 
Нямахме никакви епископи, сега били много, не били като хората. Кой иска да става монах, че после само да му търсят кусури. Чакам Вашия син да стане и ще го подкрепям докато съм жив. 
Лесно се цитират св.Отци. Там всичко можем да намерим. Ние, по между си, да сме братя и сестри ни идва много. Да се упражняваме в скромност - не е престижно. Е за какво искаме да имаме църква тогава.  
Пак казвам -Църквата е Божия. Колко време още ще нитрябва да тъгнем по пътя посочен ни от Спасителя, а не да вървим по онзи, който ние намираме за по-добър - не знам. Но се моля да е скоро. Да го доживеете и Вие.
До Благовест
на 2008-02-28 17:57:26
Пуснете го пак, но без последния ред...
Константин Спиров
на 2008-02-28 17:59:30
Ако още един път потребителят, изпращал досиета (в други форуми същият спам-копромат е изпращан две седмици по-рано и е подписан с Валентин и Христо, и идва от IP адрес 87.126.143.91, клиент на BTK ADSL, в идентификацията на компютъра има, че е под MAC-OS), та ако този човек още веднъж спамне нашия форум с каквото и да е (не само кьорфишек-досиета), ще блокирам достъпа до "Двери" от неговия IP адрес без право на обжалване. Темата е сериозна и не искаме да се ополява. Имайте предвид, че в Интернет нищо не е анонимно, макар че вече нямам време да се правя на частен детектив, не изпитвайте търпението ми! Във всички случаи IP адресите ви се записват и нищо не ми пречи да започна да забранявам достъпа до сайта на хората, които пълнят дискусията с простотии, и след това ще започнете да се чудите какви проксита да намирате за да четете сайта ни, защото директно няма да се отваря! Затова всички, които принизяват нивото на разговора да се чувстват официално предупредени, второ предупреждение няма да има! И още нещо - не сме редактори на чужди коментари - има само две опции - коментарите ви остават в автентичен вид или коментарите се трият.
Дан4о
на 2008-02-28 18:03:51
Здравейте, аз нямам амбиция за дълбоки познания в богословската наука, както и не познавам бъдещите епископи, но знам, че времето ще покаже дали тяхната хиротония е нешто полезно. За сега се присъединявам към мнението на господин Ганчо Николов и Отец Димитров, мисля си, че не е редно да се критикуват действията на БПЦ, все пак както те (митрополитите), така и ние (миряните) сме част от Христовата Църквата и би трябвало всеки от Църквата да поеме отговорността за нейното развитие в българската държава. Винаги има несъгласни хора с определени решение, но нека всеки се запита, какво той е направил за развитие и добруване на Христовата Църква и ако си мисли, че е направил много или поне достатъчно, значи той нищо не е направил.
благовест
на 2008-02-28 18:07:13
защо без последния ред? 
какво става 
и тук ли се усеща дългата синодална ръка?  
ще го пуснете или не? кажете защото аз нямам намерение да пиша пак. поне не тук
благовест
на 2008-02-28 18:11:12
или пак е станала грешка?
Галя Стефанова
на 2008-02-28 18:14:54
Не, г-н Иван Христов, нямах предвид вас.
Ганчо Николов
на 2008-02-28 19:21:10
Браво на всички!!! Какъв пример ще даваме, ако хулим Църквата и "Клира" в нея. Само може да отчуждим някой от православието-Завинаги!!! Този сайт се посещава от всякакви хора и те в момента четът неща от които половината и повече са глупости. Щом е взето решение от Св.Синод, никой и с нищо не може да спре тези хиротоний.Който иска да спре някоя хиротония, знае навярно къде и по какъв начин става това. Нека ние да се придържаме кам реда в Църквата, а за другите Бог ще си ги съди.  
 
Относно Пловдивския Семинарист!!!  
И аз мисля така като него. Архимандрит Антоний и мен възпита в тази Семинария. Той беше като любещ баща за всички ни.Сигурен съм че той ще поведе Църквата ни с една крачка напред. Този човек ни направи хора с неговите съвети,мъдрости и поучения. Даде ни пример за Служение на Бога. Той се опита, ние, да станем хора.Слушайте го и вие Народе! и няма да съжалявате!!! Относно възрастта: знаете, Христос кога и на колко годишна възраст излезе на Обществена проповед! За възраста не се плашете, защото, Тя не е критерий за достойнство.  
 
Анализиращ
на 2008-02-28 19:32:10
Г-н Г. Николов, никой тук не хули църквата, а "Клира" така се е компрометирал, че всичко, което се пише тук звучи повече като комплимент. Обяснете ни как се спира хиротония, защото една от тези със сигурност трябва да бъде спряна. Явно толкова сме привикнали с умишлено наложеното ни авторитарно мислене, че вече не правим разлика между Христос и епископ. Моят глас на мирянин също трябва да тежи в тази и във всяка една хиротония и решение на църквата, при това не по-малко от на всеки друг. Някои умишлено ни набиха в главите, че миряните са безгласни букви, свещениците слепи изпълнители на безгрешната епископска воля, а епископите безгрешни и преблагодатни директни проводници на волята Божия, които не бива нито да критикуваме, нито да подлагаме постъпките им на анализ. Извинявайте, това 1000% не е православие, а нещо друго. Щом този сайт може да отчужди хората, вие никога ли не се замисляте, какво може да направи един пиян похотлив епископ да речем? Или си мислите, че с хиротонията върви и пълна порция святост?
topolovskiq
на 2008-02-28 20:27:58
Neka Bog naso4va stypkite na o.Antonii ,v predstoq6teto arhipastyrsko slujenie.Na mnogaq leta!
Православ Сердикийски
на 2008-02-28 20:33:41
1.Много съм разочарован от тези решения,тък като се взимат без знанието на Негово светейшество,тъй като той отдавна не взима решения. 
2.За арх.Борис е ясно,тъй като "Visage models"са чести гостенки на Св.Бачковска обител,за алкохол не говорим. 
3.Някой случайно да е чул смислена проповед от арх.Антоний него това не го интересува-джипове да има,да вдига ръце и да казва че той е никой и нищо не зависи от него.Никога не е бил личност,ако е рекъл Бог,няма и да бъде. 
4.За арх Даниил-не го познавам дано той да е достоин 
 
Както се казва цакаш-получаваш-на каква цена обаче!?!? 
Ние казваме кое е грях и ние даваме прошката.ако ние сбъркаме ще се изповядаме пред Св.престол ще се причастим с Св.Тайни и всичко е наред. 
Заради такива духовници Църквата ни е на последно място по развитие. 
Благодаря.
архим. доц. д-р Павел Стефанов
на 2008-02-28 21:09:12
По повод новите кандидатури за епископи мога да заявя, че са незаконни, тъй като според каноничното право не може да се ръкополага епископ без епархия. Църква, която нарушава собствената си основа - каноните, изпада в противоречие със самата себе си и става нелепа и абсурдна. 

С обезлюдяването на България и все по-засилващото се заселване в нея на чужденци, които нямват нищо със страната като национална идентичност и религия, в  
лизките години ще се постави остро въпросът за съкращаването на епархиите и за намаляването на състава на Св. Синод.  

Трябва да се промени Уставът и да се прекрати спешно практиката лица над 70 години да ръководят епархии или цялата Църква.
любомир правдев
на 2008-02-28 21:14:20
Както през фенерско иго, така и днес народът явно не може да търпи авторитарното управление на епископите в църквата и неразумните преценки на Синода. Защо никой не се замисля, дали недоволния глас на народа не е глас Божийй. Защо Св.Синод, който има претенцията да управлява православния народ и иска този народ да го подкрепи с подписка за въвеждане на вероучението, не направи референдум и да сондира мнението на същия този народ относно неговите действия и решения за хиротонии. Защо ? Защото се страхува, че народът ще го изобличи, както гузната съвест изобличава грешника. Може всеки ,който жела е, по съвест, да изпрати по една жалба до Св.Синод относно онази нередност, която го смущава, пък ако ще и като отворено писмо, в медиите, та да видим, дали няма да му обърнат внимание от Синода. 
Ако е валидна фразата:"Всяка власт е от Бога", тогава, може би хората въобще нямат право да се противят на каквото и да е управление, и в държавата, и в Църквата?! 
Или пък могат? 
Учредителите на Екзархията не се ли възпротивиха на духовната власт? Ако ги нямаше тях, дали щеше да има БПЦ?
Акила Светогорски
на 2008-02-28 21:29:10
Мир вам, братя и сестри! Искам да кажа само няколко неща относно коментарите тук, като не искам да бъда многословен, и да не обиждам никого със нищо. 
От горе-изказаните мнения правя едно заключение: 
- Кой печели, или кой губи от тези изказвания? Само с думи не става, братя и сестри, а трябва дела, защото - ...не всеки, който ми казва Господи, Господи - ще се спаси. Нали? 
 
- С голямо съжаление мога да кажа, че Епископите май са забравили тяхното служение сред народа - станали са пълновластни ФЕОДАЛИ, и много им пука от мнените на миряните, защото Те явно с голяма ревност изпълняват Божията наредба:"Горко на този Пастир, който се подведе по стадото си". Нали? 
 
- Защо винаги сравняваме БПЦ с другите поместни Църкви? Толко ли сме изостанали - духовно и морално - че взимаме примери от тях? Явно с всеки следващ ден положението в БПЦ се влошава, което прави Митрополитите уязвими и способни на всякакви дивотий. Нали? 
 
- Относно въвеждането на предмета "Религия" в училищата. Аз съм с двете ръце - ЗА. Но? 
Защо Светият Синод изчака толкова време за въвеждането на предмета? Трябваше на МОН и другите институций да се даде срок, във който срок да искажат свето изложение и зад каква позиция застават относно предмета. Ако не се пази срокът, тогава Светия Синод набляга на Неделните училища, лагери по манастири, курсове и кръжоци по енориите и си решава въпроса с религиозното образование в България. Ама нали знаете, че е по хубаво друг да върши трудната работа? Нали? 
 
Оставам това мое скромно заключение на вашият размисъл. С нами Бог 
Благовест
на 2008-02-28 21:37:45
Нормално е..няма значение дали е Христо, Валентин или Благовест..дали новината е от "24 часа ", "Express" или "New York Times..., тя е новина и истина , а не донос. 
И за да Ви помогнеме , може да питате за досиетата на Мит.Натанаил и доц. Иван Желев /деканата на Богословския факултет , по точно събранието при избора на глава на Духовната Академия. Именно заради досието на Ив.Желев НЕ беше избран Декан , а избраха проф. Иван Денев...Между другото по време на избора всички професори бяха запознати с досиетата ....По късно когато "затвориха" досиетата , доц. Иван Желев се кандидатира отново и с помоща на цар Симеон II стана Декан на Богословския факултет и професор , макар , че 17 души - професори от БАН са против , Царя го направи проф. за " заслуги " . За справка питайте г-н Любен Дилов&Син, който имаше й изказване в НС и как доц. Иван Желев е станал професор.... Вие сте едни от първите , които получават част от досиетата , които тепърва ще се представят пред Българската общественост. Може да разпитате всички богослови-професори за тези досиета и ще се сдобиете с много повече информация...Благодарим Ви за вниманието...
Пловдивчанин
на 2008-02-28 21:37:57
Господин Православ Сердикийски! 
Ти си явно толкова механичен в изказа си и говориш за всекиго едно и също, че чак не оправяш имената на епископи, архимандрити, йеромонаси, монаси и свещеници! "Арх. Даниил", както пишеш ти, е от един месец Драговитийски епископ Даниил!  
А относно бъдещия Константийски епископ Антоний - аз съм чувал доста добри негови проповеди!  
И спрете вече да пишете щяло и нещяло, защото ставате самите вие смешни с постоянните си нападки и обиди - станете вие епископи тогава, след като сте толкова безгрешни и достойни!!!
БЪЛГАРИЯ
на 2008-02-28 23:05:13
Намирам това за прекрасно!Трябва да има и още,и още хиротонии!
на 2008-02-28 23:14:20
Скоро наближават Великите пости.Ще стане ли форум от участниците сега. за това кой как се е справил с духовния пост лично? :-)
Константин Спиров
на 2008-02-28 23:33:17
Размишлявах си фоново, за "обективната" църковна журналистика и за един коретен от бъдещите владици, дето преди време притесняваше по абсолютно дебилен начин всички жени в синодната палата, докато в същото време преглеждах поемите на Александър Галич, за да си избера какво да науча. И изведнъж ми попадна едно старо и любимо стихотворение. Поздравявам с него всички, които ще извикат на бърза ръка "Алелуя" и "Достоен", без всъщност да се замислят, дали винаги компромисите са допустими! 
 
 
ЕЩЕ РАЗ О ЧЕРТЕ 
 
 
Я считал слонов и в нечет и в чет, 
И все-таки я не уснул, 
И тут явился ко мне мой черт, 
И уселся верхом на стул. 
 
И сказал мой черт: "Ну, как, старина, 
Ну, как же мы порешим? 
Подпишем союз, и айда в стремена, 
И еще чуток погрешим! 
 
И ты можешь лгать, и можешь блудить, 
И друзей предавать гуртом! 
А то, что придется потом платить, 
Так ведь это ж, пойми, - потом! 
 
Аллилуйя, Аллилуйя, 
Аллилуйя, - потом! 
 
Но зато ты узнаешь, как сладок грех 
Этой горькой порой седин. 
И что счастье не в том, что один за всех, 
А в том, что все - как один! 
 
И ты поймешь, что нет над тобой суда, 
Нет проклятия прошлых лет, 
Когда вместе со всеми ты скажешь - да! 
И вместе со всеми - нет! 
 
И ты будешь волков на земле плодить, 
И учить их вилять хвостом! 
А то, что придется потом платить, 
Так ведь это ж, пойми, - потом! 
 
Аллилуйя, Аллилуйя, 
Аллилуйя, - потом! 
 
И что душа? - Прошлогодний снег! 
А глядишь - пронесет и так! 
В наш атомный век, в наш каменный век, 
На совесть цена пятак! 
 
И кому оно нужно, это "добро", 
Если всем дорога - в золу... 
Так давай же, бери, старина, перо! 
И вот здесь распишись, "в углу". 
 
Тут черт потрогал мизинцем бровь... 
И придвинул ко мне флакон. 
И я спросил его: "Это кровь?" 
"Чернила", - ответил он... 
 
Аллилуйя, аллилуйя! 
"Чернила", - ответил он.
До Благовестчо и отбора на умниците
на 2008-02-29 00:26:27
Приятел, когато се избира декан на Богословския факултет, в избора участват само преподавателското тяло на Богословския. Какви БАН, какви 5 лева? Явно и ти, подобно на Любен Дилов предпочитате да говорите, но никога не си давате сметка за глупостите, които изричате. БАН приятел няма нищо общо нито с Богословския факултет, нито със Софийския университет. На едното проф. Желев беше декан, на другото зам. ректор. В избора и при най-добро желание СимеонІІ няма как да участва, нито пък да упражни натиск. Като толкова много ги разбирате тия неща, що латерната Дилов не се опита да те назначи за ректор пък било то и на МВР столовата? Там поне ще имате квалифицирана помощ по скалъпването на досиета и слухове и много е вероятно белите конци на съшитите от вас партенки по-слабо да личат.
Българският принос
на 2008-02-29 00:43:57
Кой казва, че сме нямали оригиналност? Ето че вече имаме принос в световната православна терминология - "домашните хиротонии" ще ни прочуят по света... 
 
В Болгарской Православной Церкви впервые будут совершены "домашние" хиротонии 
 
София, 28 февраля, Благовест-инфо. Священный Синод Болгарской Православной Церкви принял решении о хиротонии трех кандидатов в епископский сан, сообщает сайт «Двери.Бг». 27 февраля состоялось наречение будущих епископов и назначены даты их хиротоний. Хиротония архимандрита Киприана во епископа Траянопольского состоится 3 марта в г. Враца. Он станет викарием при митрополите Врачанском Калиннике. 22 марта в Бачковском монастыре во епископа Агатонийского будет хиротонисан игумен этого монастыря, архимандрит Борис. 23 марта в Пловдиве архимандрит Антоний будет хиротонисан во епископа Константийского, викария Пловдивской епархии. Ранее все епископские хиротонии в Болгарской Церкви совершались в Софии в патриаршем кафедральном храме-памятнике св. блгв. Александра Невского, но на этот раз Священный Синод разрешил совершить «домашние» хиротонии непосредственно в местах служения будущих иерархов. 
Митко Чавдаров
на 2008-02-29 00:47:30
Тука пак голема пукотевица. Оня ден зулуми по адрес на най-добриот владика у Българско, дедо Никола, дето го знам от ей токов, сега пак дъндания до небето. Що бутате дедо Борис –ЗИЛот, само клевети, а що е харен човекот? Аз и преди в Троян кога беше и сега у Бачково, празен при него не съм одил и празен назад не съм се връщал. Голема душа има тоя човек и ше знаете, че най-е арабия за постот владика. Що не харесвате Антони, какво толкоз лошо видите у него, че бил на 28 године, ами що? Нека в тая църква има млади ора, да работат. Млад бил и незнаел, че се научи. Ония другите побелелите що праят? Даже и да знаят, пак не мой го напраят, щото тука се иска и майсторлък и сила. Чукот само с голо знание не мож го завъртя. Дай те път на младите, ще са изучат, ще се утракат, като в оная убава песен „кон до коня, маждрак до маждрака” левенти владици, арни, богати и ларж ей така, епископ до епископа, митрополит до митрополита, да е хайрлия и берекетлия и нашата църква, да наспори на епископи, всяка църква и епископ. Що се пъните? Не се гаси туй що не може се угаси...
трезвомисещ!!!
на 2008-02-29 00:58:11
"Г-н Г. Николов, никой тук не хули църквата, а "Клира" така се е компрометирал, че всичко, което се пише тук звучи повече като комплимент. Обяснете ни как се спира хиротония, защото една от тези със сигурност трябва да бъде спряна. Явно толкова сме привикнали с умишлено наложеното ни авторитарно мислене, че вече не правим разлика между Христос и епископ. Моят глас на мирянин също трябва да тежи в тази и във всяка една хиротония и решение на църквата, при това не по-малко от на всеки друг. Някои умишлено ни набиха в главите, че миряните са безгласни букви, свещениците слепи изпълнители на безгрешната епископска воля, а епископите безгрешни и преблагодатни директни проводници на волята Божия, които не бива нито да критикуваме, нито да подлагаме постъпките им на анализ. Извинявайте, това 1000% не е православие, а нещо друго. Щом този сайт може да отчужди хората, вие никога ли не се замисляте, какво може да направи един пиян похотлив епископ да речем? Или си мислите, че с хиротонията върви и пълна порция святост?" 
 
Най накрая да видя здрава богословска мисъл-защото миряните са точно толкова важни в църквата колкото и духовниците.Не случайно се иска от тях да кажат "достоен" и пак не случайно те участват в избор на митрополит с равна бройка със духовенството. 
Ако сега не се осъзнаем тази църква никога ниама да се промени. 
А относно това дали Бог насочва стъпките на нашите епископи- то по нагоре един човек добре е казал че където ниама единомислие има само човешко мъдруване но не и Божия намеса. 
От доста години съм в църквата си само на това съм се нагледал на неканонични избори и изобщо измислеци. 
Само да кажа за поддръжниците на Отец антоний че той поне по 2 критерия не отговаря на канотите за избот на епископ а иначе нека е достоен. 
Иначе за какво ги имаме тези канони и правила на св.Апостоли щом никой не ги спазва?
трезвомисещ!!!
на 2008-02-29 01:11:16
То пък ако очакваме някой владика да ти спази каноничното право значи доста сме сбъркали. 
Да съдим дали хората който ще бъдат хиротонисане са достойни е според мене недостойно. 
Но тук по-скоро се коментира дали са нужни на БПЦ още епископи без епархии? И дали с избор на такива - които после са подчинени на други епископи не се нарушава достойнството на епископския сан? 
Въобще тук нещата са си танто за кукуриго и който не го зан=белиазва също е кукуриго защото и нашата БПЦ е като парламнета разпределена на лобита това е модерна църква която е трудно да впишем в рамките на екзархииската. 
Никой не се замисля колко джамиии са построени в последно времи и колко православни храмове но иначе ръкополагаме щедро епископи. 
Скоро няма да има на кого те да са епископи както е тръгнало. 
Даже се учудвам че доста хора коментират тук. 
На когото не му харесват коментарите да не влиза в сайта а да си се моли и спасява в къщи. 
Отец Д.Димитров
на 2008-02-29 02:08:11
Форума е по строго определена тема.За"възрастта":Св.ап.Павел казва на св.ап.Тимотей:"Никой да не презира младостта ти,но бъди образец за верните в слово,поведение,любов,дух,вяра и чистота."/1Кор.4:12/Какъв съвет!Към един доста по-млад от сегашните млади епископи,равноапостолен проповедник-първият Ефески епископ.Отец Павле,повечето от викарните епископи нямаха епархия.Те носеха символично имената на някогашните такива-Знеполски,Драговитийски,Агатонийски и др.Жалко е,скърбя,че човек и личност като теб,с "извънземна",бих казал "Леонардовска" ерудиция и гениалност,съчетани с толкова чист и наивно -детски характер,не беше издигнат досега в епископско достойнство.Но утешението ти нека да е:да си спомниш за други велики наши духовници-Арх.д-р Евтимий,Арх.Серафим,Арх.Методий.И те останаха ,тук на земята без корони.Но там,горе,при Иисуса-бъди сигурен-те блестят със заслужените си небесни бисери ,увенчани с венеца на правдата.С всеки свой бунтовен,циничен,арогантен,негативен и не по темата коментар,ние отново качваме Христа,пак на кръста.И Той отново страда,разпъван от плитките ни,безмолитвени души.Също така страда,дълбоко и един човек,един ангел-мъченик-герой,духовен баща на България.Дядо Максим.Помислете всички,които искате да сте"свободни"и развивате нашироко мъдрите си човекоплодни мисли:Трима покойни епископи и седем нинездравствуващи архиепископи,митрополити ,са минали през неговата Св.Митрополия.Знаете им имената,лесно е да се проследят,не ги споменавам.Всички те му дължат синовна обич и признателност,защото ги е залюлял в люлката на Църквата още от духовни младенци.Как да не страда сега,когато ги вижда,че са станали "гераци" и се самоизяждат едни други?Многоуважаемият от мен,духовен старец,Митрополит Йосиф,при когото служих 14 месеца в Ню Йорк,често говореше и си спомняше с дълбока почит за дядо Максим:/цитирам по памет/:Той/дядо Максим/ни укротяваше всички нас,буйните глави.Съветваше ни,възпираше,формираше,учеше ни на прошка и великодушие.На заседанията в Св.Синод,ние "мърдахме",ту излизаме,ту изчезваме,ту "някой ни извика",кръшкахме...А той,с неговата желязна самодисциплина и самоовладяване,стоеше като "Гюро Михайлов",непомръдващ,закован за креслото,търпелив,самокомандващ се".Нека си спомним горчивината от дните на разкола.Мнозина,получили привилегии Софийски свещеници,се обърнаха и го заръфаха като зли кучета и то 10 години.Всички ги остави на "топлите и доходоносни местенца",а те заслужаваха-Трънска "командировка".И аз,пишещият тези редове,станах свещеник,по личното нареждане на дядо Максим,защото незаслужено бях"подгонен".И сега ми е мъчно,че на хиротониите на събратята,ще присъстват "локални"християни.Горд съм/поне с това/,че на моето ръкоположение-31.10.1993 година от Негово Високопреосвещенство дядо Неофит,в "Св.Неделя",присъстваше целият Св.Синод.Всички ме окуражиха,дадоха благословия и напътствия.Имаше агапи,имаше радост,макар че бях прехвърлил" Тимотеевата възраст".И сега страдащ от това,че не мога да служа на сънародници,а по Божия милост съм свещеник в мъничко,но изключително вярно общество от християни в Руска църква, в далечен градец в Щатите,аз непрестанно се моля- този черен облак да се разсее над нашата Света Църква,Господ да вразуми самозабравилите се.Нека да помислим за дядо Максим,да спрем да критикуваме,да съдиме и не толкова силно да "крещим",подпомагайки дяволските пъклени планове,колкото да "отпушим"със сълзи и покаяние в идващият пост,християнският си молитвен вопъл,който душата ни се стреми да отправи към Идващият Спасител.
Лидия Илинова
на 2008-02-29 09:43:52
2 Кор 3:6 "Той ни е дал способност да бъдем служители на новия завет, не на буквата, а на духа; защото буквата убива, а духът животвори".  
 
В древност епархиите са били малки - на един ден път пеша от епархийския център, около 30 км радиус, за да може епископът всеки ден да надзирава и служи в различен храм. В България, освен Знепополски, Адрианополски, Драговитийски, Велички епископски центрове е имало и Смолянска, Кюстендилска, Самоковска епархии. Сега митрополиите са общирни епархии. Има нужда и от викарии. Тези длъжности не са нововъведение на БПЦ, така че критиките са неподходящи. 
 
Каноните са както задължителни, така и условно-задължителни. При изключителни качества, заслуги и ситуации могат да бъдат ръкополагани и лица, ненавършили 35 години за епископи или с по-малко от 10 години монашеско служение, ако има съборно решение на Св. Синод. 
 
Качеството на характера злопаметност не отчита реалността ТУК и СЕГА. Миналото е за поука, живеем ТУК и СЕГА, а бъдещето знае сам Бог.  
 
Рим 14:4 - "Кой си ти, който съдиш чуждия слуга? Пред своя Господар стои той, или пада. И ще бъде изправен, защото Бог е мощен да го изправи".  
 
Идва Великия пост. Нека постим не само откъм храна, а и духовно. 
 
 
 
святая Русь
на 2008-02-29 09:44:40
"дикости с опубликованием в местной газете официального текста "покаяния", которого требовал Евсевий от старейшего священника? Напомним, там были такие слова: "Я, проклятая гадина и мразь, оскорбил Вашу святыню, Высокопреосвященнейший Владыка! За совершённую подлость мне не место в человеческом обществе. Мне место в выгребной яме…" ("Псковская правда", № 202, 2004).  
 
http://www.portal-credo.ru/site/?act=news&id=60703&cf=
святая Булгарь
на 2008-02-29 10:18:24
Уважаема г-жо Лидия, личи си, че сте чели някаква църковно-историческа брошурка, но не вадете генерални изводи от нея, защото е и наивно и смешно. Някога госпожо, всяко населено място е имало епископ или хорепископ, всяко и тези дето са имали и пет колиби само. Някога не е имало нужда от 30 км радиус на епархия - кой я изчисли тая глупост, защото всяко населено място и владика, такова е било разбирането, такава е била структурата. Някога нещата се променили. Някога разлика между епископа и хорепископа не е имало. Някога се е появила такава и правата на хорепископа били силно орязани. Някога епископата е бил женен. Някога е имало толкова много епархии, че вие вероятно никога не може да си ги представите. Някога е имало и Месемврийска и Анхиалска, и Девелтска, и Диосполска, Севаступолска, Перпериконска, Агатополска, Йоаницка, Диоклентианополска, Овечка и т.н. Някога нещата започнали главоломно да се променят, че се появили Вселенски и други събори за да ги канализират и обуздаят. Някога... Така е било някога г-жо Лидия и какво? Това е Църква, крайно време е да го разберете, а не бинго-зала или държавна лотария.
Подслушвател
на 2008-02-29 10:50:12
В заседание на синода днес Николай пловдивски цитира обилно двери и писаните неща в тези коментари, особено онова, което е казано срещу негови "събратя" не от неговия лагер :-) дали пък той не е някой от тия анонимници, дето защищават незащитимите епископски недонаречения?! той литургията пусна по интернет, та спамове ли няма да може да пуска!?
о. Павел
на 2008-02-29 11:08:44
Акцията за превръщане на БПЦ с 1150 години история в неканоничмна секта е в пълен ход. Не познавам Антоний, но той не може да бъде епископ по две причини - каноните забраняват да се ръкополагат епископи на несъществуващи епархии и кандидатите да са под 50-годишна възраст. Юстиниан І сваля по своя приумица тази възраст на 30 години, но в никакъв случай 28, на колкото е Антоний. 
 
Златина
на 2008-02-29 11:22:01
Трябва да му платим нещо на дядо Николай. Не може така, човекът на всяко заседание занимава владиците с "Двери", сред приоритетите му е сайтът. Да бяхме платили на PR агенция да ни правят реклама нямаше така да се справят, както той. Тази самоотверженост трябва да се възнагради...
Отец Д.Димитров
на 2008-02-29 11:34:37
Моля да бъда извинен-в бързината съм сбъркал препратката в началото.Не е 1Кор.4:12, а -1 Тимотея 4:12.Понеже става дума, за младия св.ап.Тимотей.Към "анализиращ":Да , с хиротонията върви "пълна порция"благодат, и то не обикновена порция, а седмократно увеличена,понеже слиза от Отца не светлината.Друг е въпросът какво става след това,защото след вратата следва път,движение.Светото Православие е ежедневно движение и"който претърпи докрай и бъде изпитан-ще се спаси".Обаче,дали"с тях се е случило според истинската пословица:"псето се върна на своята бълвотина",и:"изкъпаната свиня-в тинената кал"/2Петрово 2:12/,вече е въпрос на дела от вяра.Или пък,както св.ап.Павел казва за някои:"Понеже мнозина,за които съм ви често говорил, а сега дори със сълзи говоря,постъпват като врагове на кръста Христов:техният край е погибел,техният бог-коремът, а славата-в срама им:те мислят за земното./Филипяни 3:18-19/.Всички сме под изкушения,човеци сме и падаме.Кой на младини,кой от буйна природа и нрав,кой от грешно разбрано геройство и бабаитщина,кой от непознаване на Христа и учението Му от Светото евангелие,но за да се опазим е добре да следваме думите от Св.ап.Павел до Тит:"За чистия,всичко е чисто, а за осквернени и неверни няма нищо чисто:тям са осквернени и ум и съвест.Те изповядват,че познават Бога, а с делата си Го отричат,бидейки гнусни,непокорни и негодни за никакво добро дело./Тита 1:15-16/.Нека да помниме ,че трябва да прощаваме 70 пъти по 7,тоест безкрайно,да се стремим да "изминаваме втората миля",доколкото "зависи от нас,да живеем в мир с всички човеци",че комуто е "дадено повече,от него ще се изисква и повече".И ако винаги имаме в ума си представата,че във всеки един момент Господ Иисус е до нас,няма да дръзваме често да сме критици,многознайковци,клеветници,обвинители,бързи на гняв и бавни на прошка."С търпението ще си спасим душите.И дори и да са лоши някои,защо просто не се молим за тях,Господ да ги вразуми?Това е Светото православие-на Св.Йоан Дамаскин,на СВ.Ефрем Сириец,на всички ония светци,които и сега ни държат под молитвения си покров пред Бога и се застъпват за нас,за да не бъдеме преждевременно изгорени плевели, а да се трансформираме в плодоносно жито,което ще влезе във вечната житница на Бога.


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/aufa8 

Разпространяване на статията: