Мобилно меню

4.4461538461538 1 1 1 1 1 Rating 4.45 (65 Votes)
С водосвет, отслужен от Величкия епископ Сионий, ректор на Софийската духовна семинария, заедно с йеромонах Поликарп, игумен на Руенския манастир, и дякон Александър, беше открит днес новият църковен магазин.  Той се нарича изложение „Благолепие” и се намира на ул. „Витоша” № 53.
 
Наред с традиционните за българските църковни магазини книги, дискове с църковна музика, икони, броеници и др. подобни магазинът предлага изключително необходими за духовниците стоки, за чието съществуване миряните дори не подозират.

В облеклата за свещениците има изисквания, които не са продиктувани само от модата, но и от практическа необходимост. Окaзва се, че за духовниците в България не е било лесно да си набавят красиви, качествени и канонични облека.

Голям проблем е намирането на подходящи зимни палта - в черен цвят, но без яка. Сега изложение „Благолепие” предлага кашмирени черни палта за духовници със специална извивка около врата, така както е изискването. Магазинът разполага и с различни размери.

Подобни изисквания има и към свещеническите елечета. Те се оказват много популярно и необходимо облекло за духовниците. В „Благолепие” има зимни, кашмирени елечета и по-тънки за топлите сезони. Те са ушити  изключително висококачествено, "така както у нас никой не умее", коментираха присъстващи духовници. Стоките се внасят от Гърция, където качеството на облеклата за духовниците е високо заради големите изисквания от страна на потребителите и конкуренцията между производителите.

Друга практична новост, дошла от Гърция, са черни панталони за свещеници от висококачествен плат, но… на ластик. Така се избягва неудобството за презвитерата периодично да премества копчето на кръста на благоверния си заради набъбването на осанката му. Рекламата на тези панталони гласи: „В него се побира всяко коремче”…

Подрасници всякакви размери, разцветки и видове плат предлага магазинът. С бродерии на яката и ръкавите и без, както и раса от различни платове. За лятото ще бъдат доставени и копринени.

 
Хит в Гърция са ленените одежди, но тази мода още не е минала нашата граница. Може това лято най-изкушените от модата духовници да въведат тази материя и у нас.

За първи път в България се предлагат мантии за църковните певци, нещо все още малко познато за нашата църковна действителност. Расата за псалти са с червен кант на яката и ръкавите. На юг всички църковни певци носят такива по време на богослужението.

Разноцветни епитрахили очакват своите духовници.

В магазина има цели рафтове с различни размери и видове свещенически шапки-калимавки, станали особено търсени сред свещенството по времето на предишния Софийски викариен епископ Николай (сега Пловдивски митрополит). В изложението се продават и скуфии – меки шапки за духовници.

Ризите за духовниците не са съвсем обикновени, за тях също си има изисквания – в цвета, формата на ръкавите и т. н. Такива ризи всякакви размери се продават в „Благолепие”.

Не са забравени и ръкавелите. В магазина се предлагат отбрани екземпляри. Повечето са сребърни с различни камъни - аквамарин, рубин, дори „Сваровски”.

В Гърция носенето на ръкавели от духовниците е почти изискване. У нас тази мода също стремително навлиза с повишаването на покупателната способност, а и заради по-високите изисквания към външния вид на духовниците. Тези изисквания се диктуват не толкова от миряните, колкото от епископите, а и от модерните течения в средите на духовниците.

Различни видове и разцветки платове за богослужебни одежди блестят по рафтовете на „Благолепие”. Продават се полуготови одежди с бродерии за дякони, свещеници и епископи, както и различни видове специални платове, ширити, апликации за одежди и др. под. Оказва се, че набавянето на богослужебни одежди не е само скъпа, но и бавна работа. Свещениците чакат с месеци, за да им бъдат ушити одежди, но споделят, че качеството на предлаганите  у нас шивашки услуги в тази сфера не е достатъчно високо. Магазинът очаква още доставка на напълно готови богослужебни облекла.

Тук свещениците могат да си закупят покривки, покровци и др. подобни стоки за нуждите на богослужението в техния храм, както и свещници, утвар, икони.

За първи път в наш църковен магазин се продават големите восъчни свещи, които се поставят на трикирия и дикирия, с които епископите благославят народа по време на богослужението. Запознати коментират, че досега тези свещи са носени рядко от Гърция, а в останалите случаи се пригаждали нашите синодални свещи, които лесно се чупели и не били пригодени за огъване, каквото се налага при поставянето им на трикирия и дикирия…

Книги на всички български издателства на църковна литература се предлагат в магазина. Икони с различна големина, качество и предназначение могат да бъдат намерени там.

{mosimage}През следващите месеци асортиментът на магазина ще се обогатява с нови стоки, а  асортименът на другите ще се разнообразява.

Дошлите на откриването не си тръгнаха с празни ръце. Някои дори се украсиха с покупките си, като тази малка дяконска щерка….

{mosimage}Изложение „Благолепие” е отворено всеки ден от 10 до 18 ч. Вероятно работното време ще бъде удължено, за да могат свещениците и след вечернята да наминават в него.

 

Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/awpud 

Разпространяване на статията: