Мобилно меню

4.6363636363636 1 1 1 1 1 Rating 4.64 (22 Votes)
Св. Синод на БПЦ е поискал писмени обяснения от клирика на БПЦ Тивериополския епископ Тихон, викарий на Западно- и Средноевропейския митрополит Симеон, заради статия за абортите, публикувана във вестник “24 часа” на 10 септември 2007 г. [тук]. В нея между другото епископ Тихон заявява, че “зародишът получава душата си с раждането и то с първото вдишване, т. е. с първата способност за независим от майката живот”.

Изказаните от архиерея възгледи за абортите противоречат на православното разбиране и заради това на 4 декември Св. Синод на БПЦ в пълен състав  е разгледал съдържанието на статията му и е изпратил писмо на епископ Тихон с искане до 15 декември той да представи на вниманието на синодалните членове писмени обяснения за своето богословие и вероизповед, изложени в статията.

Припомняме, че първо “Двери” повдигна въпроса за православността на възгледите на Тивериополския епископ, изложени в статията “Абортът е грях, но не е престъпление”. Повече за това виж в статията [Как Тивериополски епископ Тихон се оказа дъновист от първи дъх].

Изказаните от епископа виждания провокираха Темата на “Двери” от 19 септември [Абортът - улица без изход], в която на учението на владиката бяха противопоставени мнения на видни богослови, духовници и православни автори.

Заседанията на Св. Синод на БПЦ ще бъдат подновени във вторник след прекъсването заради празничните дни и ще продължат до 19 декември включително. 

Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/a4kka 

Разпространяване на статията: