Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (4 Votes)
Делегации на Руската и на Румънската православна църква ще се срещнат в Троянския манастир, за да обсъдят статута на така наречената „Бесарабска епархия” в Молдова, съобщиха за „Двери” от канцеларията на Св. Синод на БПЦ.

В Троянския манастир ще преговарят относно намеренията на Румънската православна църква да открие три нови епархии в молдовските градове Белци, Дубосара и Кантемир. Според Московската патриаршия с този акт Румънската църква нарушава църковните канони и  подрива православното единство, а Букурещ от своя страна твърди, че тези епархии били вече създадени по-рано с юридическо решение на Молдовската държава.

Спорове е породил и изборът на мястото за срещата. След различни предложения България се е оказала приемлив вариант и за двете страни, понеже БПЦ поддържа традиционно добри отношения както със северната съседка, така и с Руската православна църква. С благословението на Негово Светейшество Българския патриарх и синодалните архиереи Троянският манастир ще осигури гостоприемство за преговарящите с надеждата, че под покрова и с молитвеното застъпничество на св. Богородица, чиято чудотворна икона се пази в обителта, ще се намери решение на възникналия спор.

Делегациите пристигат в св. обител на 21 ноември и започват преговорите рано сутринта на 22 ноември.

От страна на Българската православна църква, като наблюдател на преговорния процес, ще присъства Ловчанският митрополит Гавриил.

По данни на канцеларията на Св. Синод на БПЦ в състава на Руската делегация са включени: Черновицкият и Буковински епископ Онуфрий, ръководител на делегацията,  Егориевският епископ Марк, заместник-председател на Отдела за външноцърковни връзки към Московската патриаршия, Белцкият и Фелещски епископ Маркел, прот. Николай Балашов, секретар по междуправославните отношения на външния отдел на Московската патриаршия, свещ. Сергей Говорун, сътрудник на Киевската митрополия. На срещата ще присъства и прот. Александър Карягин, представител на Московската патриаршия в София.

Румънската делегация включва: архиепископа на Търговище Нифон, ръководител на делегацията, епископа на Долни Дунав Касиан, епископ Киприян Кампинянски, викарий на Румънския патриарх, г-н Влад Кубряков, член на Епископския съвет на Бесарабската митрополия, прот. Михаил Тица, патриаршески съветник, ставрофорен свещеноиконом Нелуц Опря, представител на Румънската църква в София.

По план преговорите трябва да приключат до края на деня.

Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/x4y8u 

Разпространяване на статията:

 

104436362 555801255082665 8408151784969210671 n

[Какво представлява проектът?] [За кого е предназначено изданието?] [Kое прави това издание различно?] [Как можете да помогнете:]