Мобилно меню

4.7777777777778 1 1 1 1 1 Rating 4.78 (9 Votes)
1_14.jpgРъководството на Генералния щаб пое отново офанзива към Светия синод на БПЦ, за да намери свещеници за своите войници. Началникът на ГЩ ген. Златан Стойков отиде вчера при патриарх Максим.

Ръководството на армията вече 18 г. не може да попълни редиците си с армейски свещеници (капелани). Причините, от една страна, са, че ръководствата на двете институции не могат да решат на щат в коя структура да са свещениците. Ако получават заплати от армията, то първо трябва да преминат през одобрението на ВКР. Ако са на заплата към митрополиите, те няма да могат да ходят с военните на мисии зад граница, тъй като са цивилни, поясниха военните експерти. Във всички армии на страните от НАТО има свещеници, които са постоянно с военните в мисии зад граница. "Този въпрос е доста сложен и тепърва ще бъде обсъждан", каза гл. секретар на Светия Синод Стобийски епископ Наум.

В началото на 2006 г. представители на евангелистките църкви основаха "Българска капеланска асоциация", която да осигурява пастори за МО, МВР и затворите.

Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/a6x4a 

Разпространяване на статията:

 

 

© 2005-2016 Двери БГ и нашите автори. Препечатване - само при коректно посочване на първоизточника.