Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (4 Votes)
На 4 май Знеполският епископ Йоан освети паметник на българските летци, загинали при отбраната на София през 1943-44 г. Паметникът е издигнат в градинката срещу 14 поликлиника на столичния квартал „Иван Вазов”.

На откриването присъстваха министърът на отбраната Веселин Близнаков, началникът на Генералния щаб генерал Златан Стойков, председателят на столичиния обищински съвет Владимир Кисьов, кметът на община „Триадица” инж. Емил Милев.

При откриването на паметника министър Близнаков припомни, че срещу стотиците „летящи крепости” в периода ноември 1943 г. – април 1944 г. наличните две-три дузини български самолети от 6-ти изтребителен полк свалят 37 бомбардировача и 16 вражески изтребителя, а други 70 са сериозно повредени.

Паметникът е изграден по инициатива на кметството на столичен район “Триадица”, клуб на летците “Димитър Списаревски” и Съюза на възпитаниците на военните на Негово Величество училища, Школата за запасни офицери и родолюбивото воинство и гражданство и с финансовата подкрепа на Министерството на отбраната.

Проектът и изпълнението на паметника са дело на скулптора Николай Зиков.

Снимка: сайт на МО

Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/xpyrp 

Разпространяване на статията: