Мобилно меню

4.5294117647059 1 1 1 1 1 Rating 4.53 (17 Votes)
prof.jelevЛюбен Дилов-син заяви в кулоарите на парламента, че от утре започва консултации с "най-ангажираните с православието" политически партии "Атака" и ВМРО за оставка на директора на Дирекцията по вероизповеданията към МС проф. Иван Желев, тъй като според него кризата с архондисванията в Рим е била провокирана от него. "Скандалът около архонтството в България беше напълно измислен и провокиран от Иван Желев - един човек, който е назначен да управлява делата на различните вероизповедания у нас", твърди в парламентарните кулоари политикът от ОДС. По думите на Дилов - става въпрос за "безпрецедентна" намеса на държавата в живота на Православната църква.

"Незабавно след като беше оповестено за службата в Рим, Иван Желев направи изявление, което съдържаше две части. Първо, че архонтската титла се дава срещу пари, с което обиди българския владика (Галактион, бел. ред.) и изобщо институцията. И второ, че един от най-уважаваните политици и духовни лица на Ватикана кардинал Бърнард Лоу, който е кардинал на САЩ, е педофил. До този момент изявление от този български чиновник по тази тема няма. Днес в 15 часа трябваше да има негово изслушване в комисията по вероизповеданията и правата на човека, но за съжаление бе отменено. Може би той се е готвил там да поднесе своите извинения официално, но не можахме да ги чуем", посочи Любен Дилов.

Иван Желев с поведението си от последните дни не само, че не направи всичко възможно този скандал да не се случи, а го провокира непрекъснато, категоричен беше народният представител.

"Иван Желев е гръцки архонт, а е определен да раздава и определя парите на българските църкви, манастири и епархии. Той непрестанно се меси в политиката на Българската православна църква. Ние казваме, че гръцки архонт не може да заема тази длъжност", категорично заяви Дилов.

Депутатът от Коалиция за България Татяна Дончева, която заедно с журналистите слушаше изявлението на Дилов, реагира с репликата: "Абе, Любо, митрополит Йосиф от Ню Йорк повдигна въпроса. Никой публично не е казал, че е Иван Желев."

В отговор Дилов-син каза, че говорят за съвсем различни неща.

Председателят на "Гергьовден" Любен Дилов-син е единственият политик, който се ангажира яростно с публичната защита на т. нар. архонтство на неговия приятел Слави Бинев - бизнесмен и собственик на стриптийзбарове в София. Чрез в. "Новинар", чийто съсобственик се явява Дилов, той очерта "идеологическата схема" на защитата, която залага на патриотизма и антигръцки настроения. Основните моменти от неговите статии се повтарят почти дословно в разпространеното днес писмо на Старозагорския митрополит Галактион до медиите.

Запитан от "Медиапул" как ще коментира изявленията на депутата Дилов, проф. Желев отговори:

“Един депутат може да прави каквото иска, не мога да го контролирам. Но е желателно депутатите да говорят истината."

"Няма никакви индикации за моя или на друга власт намеса в делата на БПЦ или на друго вероизповедание. Това се спазва съвсем стриктно”, уточни Желев.

Той обясни, че се намесил в проблема с “архонтството” на Бинев, защото е бил запитан като експерт и професор по Богословие в СУ “Св. Климент Охридски” какво означава “архонтството” и дали го има в Българската църква. “Има пълно съвпадение на моето мнение с това на БПЦ от сряда”.

Желев опроверга твърдението, че е гръцки архонт. Каза, че преди 18 години заедно с преводачи от гръцки език на няколко поместни църкви, които са участвали във всеправославните съвещания, са получили титлата “архонт” от Цариградския Вселенски патриарх, който решил да им я предостави. Но Вселенската патриаршия е съвсем различно нещо от Гръцката църква!

А що се отнася до обвиненията, че проф. Желев е инициирал скандал в обществото, припомняме, че още на 7.1.2007 г. Медиапул обяви: "Бизнесменът Слави Бинев произведен в сан архонт//Ритуалът извършен от владиката Галактион в Рим, с благословия на замесен в сексскандали американски кардинал". А на 8 януари стана известно отвореното писмо на Американски и Австралийски митрополит Йосиф.

Първите изявления по въпроса на проф. И. Желев бяха поместени във в-к "Стандарт" на 9.1.2007 г. Но когато един човек рече да не говори истината, пък бил той и депутат, как можеш да го спреш?!

Вижте също:  Защо депутатът Любен Дилов (син) иска оставката на проф. Иван Желев (вместо коментар)

Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/xkkyk 

Разпространяване на статията:

 

104436362 555801255082665 8408151784969210671 n

[Какво представлява проектът?] [За кого е предназначено изданието?] [Kое прави това издание различно?] [Как можете да помогнете:]