Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (1 Vote)

През 2019 г. Фондация „Двери“ развива няколко направления в дейността си: Техническа поддръжка на доброволния православен портал „Двери на православието“, Подкрепа за учители, Нови издания.

Фондация „Двери“ участва активно в обществено-църковния живот на страната. Включва се в различни инициативи, които са в синхрон с мисията ѝ.

ОСНОВНИ НАПРАВЛЕНИЯ В ДЕЙНОСТТА НА ФОНДАЦИЯ „ДВЕРИ“:

 • Техническа подкрепа за интернет проектите „Двери на правосалвието“ и „Живо предание“.

ОБУЧЕНИЯ И ПОДКРЕПА НА УЧИТЕЛИ

Това направление от дейността на фондация „Двери“ се осъществява чрез Центъра за образователни инициативи „Двери“. Негов приоритет е подкрепата за началните учители (от страната и от българските училища в чужбина), които проявяват интерес и имат желание да провеждат християнско ограмотяване на своите ученици. Центърът оказва подкрепа и на учители по Религия и преподаватели в прицърковни училища. Подкрепата се изразява в организиране на обучения, семинари, срещи, разработване и публикуване на учебни пособия, които се предоставят безплатно на учители и ученици.

 • Продължават дейностите по проекта „Празник в класната стая“

През 2019 г. ученици от страната и чужбина продължават да се запознават с християнските празници и добродетели благодарение на проекта „Празник в класната стая“ на Центъра за образователни инициативи „Двери“, който стартира през 2018 г. (тук).

Учебните пособия „Празник в класната стая“, създадени от Центъра за образователни инициативи „Двери“, бяха отпечатани с благословението на Западно- и Средноевропейския митр. Антоний и с финансовата подкрепа на Дирекция „Вероизповедания“ на МС. С подкрепата на Министерството на образованието пособията достигнаха до учениците в българските училища в чужбина, а чрез усърдието на наши сънародници в Западна Европа – и до някои от църковните общини там.

Проектът „Празник в класната стая“ на Центъра за образователни инициативи „Двери“ се провежда съвместно със Западно- и Средноевропейска епархия на БПЦ и Министерството на образованието и науката. През 2019 г. в него се включиха Варненска и Великопреславска и Неврокопска епархии на БПЦ.

 • На 10 май Центърът за образователни инициативи „Двери“ организира годишна среща на учителите по Религия и от прицърковните училища в Софийска епархия и обучение на тема „Да учим като Христос“. Съорганизатор на събитието беше Духовно-просветният отдел на Софийска митрополия. То се проведе с благословението на Негово Светейшество патриарх Неофит. В него взеха участие Белоградчишки еп. Поликарп, викарий на Софийския митрополит, представители на Богословския факултет на СУ, представител на РУО – София-град, учители от София и епархията. Повече за събитието – тук.
 • На 25 и 26 юли Центърът за образователни инициативи „Двери“ организира в Бачковския манастир обучителен семинар за учители от българските училища в чужбина. Проявата се проведе съвместно с Асоциацията на българските училища в чужбина. В срещата взеха участие двадесет и шестима директори и учители от Англия, Австрия, Германия, Италия, Северна Ирландия, Русия, Украйна, Дубай, САЩ. На семинара педагозите бяха запознати с модела за християнска просвета на ученици от началния етап, разработен от екипа на „Двери“, както и с конкретни проекти и помагала за работа с деца. Проявата се организира с благословението на Западно- и Средноевропейския митрополит Антоний и съдействието на игумена на Бачковския манастир Велички епископ Сионий. Повече за семинара – тук.
 • От 11 до 13 октомври Центърът за образователни инициативи „Двери“ организира и проведе в Кремиковския манастир обучение за учители от цялата страна на тема „Да учим като Христос – втора част“. В обучението се включиха двадесет и петима педагози от София, Варна, Благоевград, Хасково и Ямбол. Участниците приеха предизвикателството да изследват евангелски текстове, които разкриват педагогическите похвати на Иисус Христос. Повече за събитието – тук.
 • На 1 ноември представители на Центъра за образователни инициативи „Двери“ се срещнаха с учители, преминали следдипломна квалификация в Богословския факултет на СУ „Св. Климент Охридски“. Д-р Полина Спирова и д-р Златина Каравълчева представиха пред педагозите учебните пособия за ученици от 1. до 4. клас, разработени от екипа на центъра. Бяха изяснени концепцията на помагалата, предназначени основно за началните учители, и начинът на работа с тях. Екипът на „Двери“ предостави безвъзмездно на учителите учебни помагала, с които да могат веднага да приложат на практиката наученото в Богословския факултет. Педагозите изразиха задоволството си от възможността да получат готови, професионално изработени пособия, с които да работят със своите ученици. Повече за това – тук.

НОВИ ИЗДАНИЯ И ТЯХНОТО ПРЕДСТАВЯНЕ

Фондация „Двери“, самостоятелно или в сътрудничество с митрополии на БПЦ и други организации, подготвя и издава учебна и богословска литература. През 2019 г. Центърът за образователни инициатива „Двери“ продължи издаването на образователни картички по проекта „Образователни картички за българските деца“, който се осъществява в сътрудничество в митрополии на БПЦ. Бяха издадени и три нови книги.

 • Образователни картички. На 12 март излязоха от печат седем хиляди броя образователни картички за празника Благовещение. Те бяха отпечатани в навечерието на Деня на жената-християнка – 25 март. Картичките са дело на екипа на центъра и стигат до учениците с финансовата помощ на Софийска, Русенска и Неврокопска епархии, както и с дарителството на частни лица.
 • На 22 април излезе от печат новата образователна картичка на Центъра за образователни инициативи „Двери“, посветена на празника Възкресение Христово. Великденската образователна картичка беше отпечатана в тираж 13 000 бр. и достигна до ученици и техните семейства в цялата страна и в чужбина. Изданието се финансира от епархиите Софийска, Варненска и Великопреславска, Русенска, Неврокопска, Старозагорска, както и от частни дарители.
 • Книга „Православие и Благовестие през XXI в.“ на гръцкия богослов д-р Димитриос Керамидас. Съвместно издание на Русенска митрополия и фондация „Двери“. Книгата описва богословските принципи на мисионерската дейност и как следва да се осъществява тя в съвременното общество. Важен акцент в изданието се поставя върху мисионерската природа на Църквата, погледната през призмата на Светия и велик събор в Крит (2016 г.), през неговия дух и конкретни решения. Книгата беше представена на 12 юни в аулата на Богословския факултет на СУ „Св. Климент Охридски“ лично от автора ѝ, от преводача и редактора на изданието. На събитието присъстваха Негово Светейшество патриарх Неофит, митрополитите Великотърновски Григорий, Неврокопски Серафим, Русенски Наум и Врачански Григорий, епископите Тивериополски Тихон, Мелнишки Герасим и Белоградчишки Поликарп, архим. Пахомий, ректор на Софийската духовна семинария, архим. Василий, протосингел на Софийската св. митрополия. Повече за представянето – тук.
 • Иконите разказват. 21 икони от Рилския манастирВ навечерието на новата учебна година Центърът за образователни инициативи „Двери“ издаде книгата Иконите разказват. 21 икони от Рилския манастир. Тя е насочена към ученици, учители, преподаватели, студенти, хора, интересуващи се от символиката и посланията на православната икона.
 • Иконите разказват за слепиИздание на фондация „Двери“ със съдействието на  Западно- и Средноевропейска епархия. То съдържа описание на дванадесет икони от Рилския манастир, представящи основните християнски празници от църковния календар от Въведение Богородично до Петдесетница. Текстовете разказват за евангелските събития, залегнали в основата на празниците, за символиката на иконата, за значението на цветовете и жестовете. Иконите от Рилския манастир са адаптирани за незрящи така, че са оставени само главните контури, които предават основното послание на иконата и слепите добиват представа за сюжета ѝ. Текстът на книгата е записан и на аудиофайлове (тук). Изданието е осъществено съвместно с екип на фирма БГАсист, специализирана в предоставяне на специализирани стоки и услуги за хора със зрителни увреждания. Това е първото по рода си църковно издание, насочено към християнската просвета на слепите хора. То е съвместен проект на Центъра за образователни инициативи „Двери“ и Западно- и Средноевропейска епархия, а излиза с благословението на Св. Синод на БПЦ. На 14 ноември в салона на Софийска митрополия изданието беше представено пред църковната и академична общественост. На събититето присъства Негово Светейшество патриарх Неофит и митрополити на БПЦ. Благодарение на частен дарител изданието беше предоставено безвъзмездно на: Университетска библиотека, на библиотеката на Богословския факултет на СУ, на Министерството на образованието, на Националната брайлова библиотека и Националното читалище на слепите „Луи Брайл“ в София. Предстои безплатни  екземпляри да получат двете училища за незрящи ученици в София и във Варна, ресурсни центрове в столицата, Катедрата по специална педагогика към Факултета по науки за образованието и изкуствата на СУ, библиотеките на центровете за социална рехабилитация и интеграция на незрящи в страната.

УЧАСТИЯ В КОНФЕРЕНЦИИ, СЕМИНАРИ И СЪСТЕЗАНИЯ

Сред дейностите на фондацията е споделяне на опита и практиката на нейната образователна работа с учители и ученици, привличане към каузата на религиозното образование на широк кръг заинтересовани страни. Това става чрез участие на представители на фондацията в различни конференции и други събития с църковно-образователна насоченост.

 • Представителят на фондация „Двери“ Полина Спирова е член на журито на Националното ученическо състезание „Бог е любов“, организирано от МОН. През 2019 г. се проведе осемнадесетото издание на конкурса. На 5 юни в Русе представителят на „Двери“ взе участие в награждаването на победителите. Освен осигурените от МОН награди бяха раздадени и поощрителни призове от различни организации. Ученичката Емилия Петрова от 4. клас на русенското училище „Братя Миладинови“ получи специална награда от Центъра за образователни инициативи „Двери“.
 • На 18 и 19 юни представители на фондация „Двери“ взеха участие в научна конференция в Рилския манастир. Организатори бяха Рилската св. обител и Богословският факултет на СУ „Св. Климент Охридски“. Представители на „Двери“ участваха с два доклада: Д-р Златина Иванова – „За подвига на аскетите-дендрити“ и д-р Полина Спирова – „Рилският манастир от образователна перспектива“.
 • Фондация „Двери“ представи своите издания на традиционната Седмица на православната книга във Варна, която тази година се проведе от 19 до 25 септември. Повече за събитието – тук.
 • На 5 и 6 декември представител на Центъра за образователни инициативи „Двери“ взе участие в Национална конференция „Многообразието и общността през призмата на глобалното образование: религиозно многообразие и общи морални принципи“, организирана от МОН.
 • Фондация „Двери“ участва и в организацията и провеждането на първото състезание по Религия за ученици от начален етап на територията на Софийска епархия. Състезанието се проведе на 7 декември в салона на Софийска митрополия. В проявата взеха участие над осемдесет деца от пет училища. Представителят на „Двери“ Полина Спирова беше член на журито на състезанието заедно с Белоградчишки еп. Поликрп и йером. Мелетий, зам.-ректор на Софийската духовна семинария „Св. Йоан Рилски“. Събитието се организира с благословението на Българския патриарх Неофит. Повече за проявата – тук.

СЪТРУДНИЧЕСТВА НА ФОНДАЦИЯ ДВЕРИ

През 2019 г. продължиха традиционните сътрудничества на фондацията с митрополии на БПЦ, с Министерството на образованието и науката, с Регионалните управления на образованието, с Богословския факултет, със Софийската духовна семинария, с Асоциацията на българските училища в чужбина и др.

През 2019 г. успешно стартира сътрудничество с фирма „БГАсист“, Националното читалище на слепите и различни ресурсни центрове за слепи в столицата и страната.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (1 Vote)

Фондация Двери има за своя основна цел разкриване на Православието като мироглед и начин на живот. Фондацията развива различни дейности в тази насока. За по-добрата координация при провеждане на дейностите те са разделени на няколко вътрешни проекта на фондацията.

 • Проект Интернет портал Двери на православието

Една от основните дейности на фондация Двери е техническата поддръжка на портала. Порталът е доброволен проект.  През 2017 г. в сайта са публикувани 1100 статии.

 • Проект Издателска дейност

Издателската дейност на фондацията включва издания с православна тематика на съвременни християнски автори. През 2017 г. фондация Двери издаде две сериозни богословски книги:

 1. Изкуството да живееш с другия на Лимасолския митрополит Атанасий (март).
 2. Мисията на Църквата. По стъпките на Христос на Албанския архиепископ Анастасий (Янулатос) (ноември).

Първата книга е насочена към по-широка аудитория. Това е сборник с беседи за християнския поглед към проблемите на общуването и мястото на Бога в живота на съвременните хора.

Втората представя богословските основания за мисионерската дейност на Православната църква през призмата на Евангелието.

 • Проект Център за образователни инициативи Двери

Центърът има за цел да организира и провежда дейности, свързани преди всичко с религиозното образование в България. Това включва подготовка на издания, организиране на срещи и семинари с духовници, учители и специалисти в областта на образованието. Дейностите през 2017 г. са следните:

 1. Издаване на сборника „Модели на сътрудничество между Църквата, общинската власт и държавата за провеждане на религиозно образование в България (1997-2017) .

- Представяне на сборника в салона на Софийска митрополия, на което присъства Негово Светейшество патриарх Неофит, духовници от столицата, преподаватели, учители по религия и др. (юли)

- Предствяне на съборника на Седмицата на православната книга във Варна (септември).

 1. Организиране на семинар в Рилския манастир съвместно със Западно- и Средноевропейска епархия по повод 10 години от създаването на Асоциацията на Българските училища в чужбина. Провеждане на обучителен курс върху евангелските притчи за учители от българските училища в чужбина (август).
 1. Издаване на сборника “Иконите разказват. 21 икони от Рилския манастир”. Представяне на изданието на Седмицата на православната книга във Варна с участието на игумена на Рилския манастир Адрианополски епископ Евлогий (септември).
 1. Организиране на Международен семинар в Русе на тема „Преподаването на Религия в средните училища и прицърковните школи: цели, методика и резултати“ (октомври).
 1. Работен семинар с учителите по Религия в София. Представяне на сборника “Иконите разказват” и безплатно предоставяне на учебни пособия и сборника с икони на учителите (ноември).
 1. По мисионерския проект “Образователни картички за българските деца” през отчетната година са издадени картички за празниците: Възкресение Христово, Въведение Богородично, Рождество Христово. Към проекта са се присъединили още 6 епархии на БПЦ и Рилския манастир. Увеличили се е два пъти тиражът на изданията, достигайки 20 000 бр.
 • Проект Живо Предание

Проектът включва поддръжка на сайт, посветен на въпросите на съвременното православно богословие. Живо Предание запознава читателите с най-високите богословски образци (от края на 19 в. до днес). Статиите в него се обновяват три пъти седмично. През 2017 г. в него са публикувани 146 авторски и преводни статии, както и други текстове в справочните рубрики на сайта.

4.8666666666667 1 1 1 1 1 Rating 4.87 (30 Votes)
Издателският проект „Отворени двери” на фондация "Православие България" включва произведения на автори, вече представени в сайта „Двери на православието” и получили популярност сред читателската аудитория на портала. Редакционният екип периодично получава писма от читатели, които се интересуват от възможността да се снабдят с книжни екземпляри от публикации на „Двери” или с нови текстове на публикувани в „Двери” автори. Желанието на екипа е да достигне и до онази част от потенциалната си аудитория, която предпочита традиционния книжен носител. Издателската програма на „Двери” е предназначена да удовлетвори такъв род нужди. Тя предвижда следните проекти:

4.6086956521739 1 1 1 1 1 Rating 4.61 (46 Votes)
Проектът на фондация "Православие България" има своето начало в текстове, публикувани в „Двери”. По идея на екипа в края на седмицата публикуваме проповед за предстоящата неделя – авторска или преводна, като по такъв начин се улесняват свещениците при подготовката им за неделната проповед. В България проповедническата традиция е била прекъсната с идването на комунистическия режим и през последните 20 години тя не е възстановена. Голяма част от проповедите, произнасяни днес в българските храмове, са преповтаряне на омилии, съставени в края на миналия век. Те са остарели като тематика, послание към вярващите. Липсва достатъчно литература на български език, от която да се черпят идеи и теми, каквито пособия изобилстват във всички поместни Православни църкви. Проектът предвижда съставянето на преди всичко авторски текстове за проповед, изготвяни от специалисти богослови, историци и филолози според богослужебния църковен календар. Тяхната основна цел е да се даде актуално звучене на проповедите, но не чрез  „модернизирането” им, а чрез преоткриване на вечно актуалното и лично Евангелско послание. Текстовете могат да бъдат ползвани от свещениците като източник на идеи за празнична проповед, както и за катехизация на енориашите чрез отпечатването им на енорийски листове.

За една календарна година предстои да бъдат разработени по четири проповеди месечно – две преводни и две авторски според неделните евангелски четива. Тенденцията е през втората година проектът да се обогати с още авторски текстове, които да проследяват евангелските четива през годината от нови гледни точки, за които Божието слово дава богати възможности.

Общ брой проповеди за първата година: 48

Авторските проповеди ще бъдат разработени въз основа на резултатите от Катехизаторския курс за възрастни към столичния храм „Покров Богородичен” върху евангелските четива през годината.

Проповедите ще бъдат публикувани в „Двери на православието” през текущата на проекта година една седмица преди съответната неделя.