Мобилно меню

3.1034482758621 1 1 1 1 1 Rating 3.10 (29 Votes)

ignatiiПроватският епископ Игнатий продължава да произвежда новини в ефир. Тази сутрин по bTV той заяви, че изборът за Неврокопски митрополит бил опорочен, защото щял да бъде избран епископ Григорий, но „хората и Бог избраха Серафим. Според него „този път големите играчи постъпиха доста по-хитро и всичко остана в много по-голяма мъгла. Беше много подмолно всичко, което се разигра буквално в последните часове. Светият синод в по-голямата си част реши да подмени вота и днес ще спечели епископ Григорий, което ще е прецедент в църквата, защото той бе класиран втори. Хората и Бог избраха Серафим. Главно действащо лице отново бе митрополит Николай, за да има власт над всичко.

Един час по-късно обаче Българският патриарх обяви, че Мелнишкият епископ Серафим е новият Неврокопски митрополит. Преди седмица избирателите в Неврокопска епархия приветстваха и двамата свои избранници и заявиха, че са готови да приемат с еднаква радост и двамата. Припомняме, че Проватският епископ Игнатий бе изваден от списъка с достоизбираемите за тази епархия, заедно с компрометирания Бачковски игумен Борис. Причината бяха именно непремерените му изяви във всички български телевизии.

Днес по bTV еп. Игнатий заяви, че ще иска „още утре оставката на Патриарх Неофит, понеже „е избран нечестно, с пари. „Досега не е избран митрополит в Русе, откъдето е патриархът, защото се планираше тази есен да се направи църковен събор, където да се вземе решение да падне възрастовата граница за патриарх, да се оттегли Неофит по здравословни причини и да се върне в дунавския град като Русенски митрополит. А Николай да стане патриарх, разказва еп. Игнатий.

„Трябва да се определи фирма, която да управлява църковните имоти. Имотите на цялата църква се оценяват между 4 и 6 милиарда, което означава, че може да кандидатства за голям кредит и да развиете бизнес. Тази фирма е на митрополит Николай. Зад него стоят големи олигарси – братя Диневи, Гергов и др..

Епископът не е доволен и от Варненските избори, макар че не става ясна точната причина: „Тази постъпка, която те направиха последните дни и особено снощи показва тяхното лицемерие. Патриархът с месеци лобираше за митрополит Йоан за Варненската митрополия и когато не беше избран техният човек, патриархът с цялата си наглост излезе и каза: Аз съм доволен”.

Преди няколко месеца Св. Синод разгледа медийното поведение на еп. Игнатий и му препоръча да не хвърля необмислени хипотези в публичното пространство, с което вреди на Църквата и смущава народа. Тогава Сливенският митр. Йоаникий, духовен наставник на еп. Игнатий, се ангажира да контролира поведението на подопечния си духовник, но очевидно не успява да се справи с това задължение.

4.8490566037736 1 1 1 1 1 Rating 4.85 (53 Votes)

Преди броени минути Негово Светейшество Българският патриарх Неофит обяви резултатите от гласуването за нов митрополит на Неврокопска епархия. Това е Мелнишкият еп. Серафим.

Гласували са 12 членове на Св. Синод, като гласовете са разпределени по равно между двете кандидатури – на епископ Серафим и на епископ Григорий. В такива случаи гласът на Патриарха придобива по-голяма тежест и определя крайния избор.

За Мелнишкия епископ Серафим са гласували следните митрополити: Българският патриарх и Софийски митрополит Неофит, Сливенският митр. Йоаникий, на САЩ, Канада и Австралия Йосиф, Старозагорският Галактион, Ловчанският Гавриил и Варненският и Великопреславски Йоан.

Митрополитите Пловдивски Николай, Врачански Калиник, Плевенски Игнатий, Великотърновски Григорий, Видински Дометиан, Доростолски Амвросий са гласували за Браницкия епископ Григорий.

В изборите не участва Западно и Средноевропейският митр. Антоний, който е в своята епархия. Припомняме, че на вчерашното си заседание Св. Синод взе решение да не приема „дистанционно гласуване за митрополитските избори.

sabratia

Снимката по-горе е от facebook профила на Ангел Станоев. Очаквайте по-късно и фоторепортаж на „Двери.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (14 Votes)

Утре, неделя, 19 януари 2014 г., в параклиса „Св. цар Борис на синодната палата ще се проведе каноничният избор за нов Неврокопски митрополит. След св. Литургия, която ще отслужи протосингелът на Софийска митрополия ставрофорен иконом Ангел Ангелов, в олтара на параклиса Негово Светейшество Българският патриарх Неофит и синодните митрополити един по един, по старшинство ще гласуват за един от двамата избрани на епархийския избор на 12 януари т. г. епископи Мелнишки Серафим и Браницки Григорий да бъде митрополит на мястото на блаженопочиналия Неврокопски митрополит Натанаил (+ 16.11.2013 г.).

В избора освен патриарха ще участват още митрополитите Врачански Калиник, Сливенски Йоаникий, Видински Дометиан, на САЩ, Канада и Австралия Йосиф, Великотърновски Григорий, Плевенски Игнатий, Старозагорски Галактион, Ловчански Гавриил, Пловдивски Николай, Доростолски Амвросий и Варненски и Великопреславски Йоан. Западно- и Средноевропейският митрополит Антоний, който от миналия месец декември знаеше, че утре ще стане каноничният избор, но не се е завърнал в страната, няма да участва в гласуването, са решили тази вечер митрополитите.

Днес Св. Синод заседава от 18 ч. в синодната палата, за да прегледа документите от проведения на 12 януари избор. Докладът на наместника на овдовелия митрополитски престол, Видински митр. Дометиан, е бил приет, в документите не са намерени нередности, а и в указания в устава срок не са постъпили възражения срещу редовността на избора. Така се е стигнало до решението утре да се пристъпи към каноничния избор на Неврокопски митрополит.

Тазвечершното синодно заседание, шеговито определено от един всекидневник като „заседание по тъмно, е взело решение по казуса, който направи впечатление при предишния избор на 22 декември за Варненски и Великопреславски митрополит – гласуването от разстояние с предварително написана и изпратена бюлетина. Тогава не присъстваха пловдивският и берлинският владици, но бяха изпратили „гласа си в запечатан плик. Така техните гласове бяха зачетени. Сега обаче няма да се приеме бюлетината на владиката Антоний, която е пратена до канцеларията на Св. Синод. При това положение утре ще гласуват оставащите дванадесет синодни члена, като при евентуално равногласие ще надделее гласът на председателстващия, т. е. на патриарха, както предвижда изричният текст в член 63, ал. 2 от устава на БПЦ-БП за гласуванията на Синода.

Това заседание беше и първото, в което новоизбраният в края на миналата година (22.12.2013 г.) Варненски и Великопреславски митр. Йоан взе участие като пълноправен член на Синода. Нека му е честито!

Утре богослуженията в синодния параклис ще започнат, както следва: утринна от 7:30 ч. и литургия от 8:30 ч. Очаква се в 10 ч. да започне гласуването за Неврокопски митрополит. След края на гласуването Негово Светейшество ще обяви пред всички съдържанието на митрополитските бюлетини и съответно – крайния резултат, като ще съобщи името на новия Неврокопски митрополит.

Тъй като вотът до обявяването му остава таен, засега никой митрополит не е обявил своите предпочитания, макар наблюдатели да твърдят, че шансовете на кандидатите били изравнени, предполагайки предпочитанията на един или друг синоден член. Наистина, ще трябва да се изчака до утре (ок. 10:30 – 11 ч.), а дотогава „само молитвите за просвещение на митрополитите остават най-сигурното средство, коментират опитни църковници.

До обявяването на резултата в синодния параклис от патриарха двамата кандидат-митрополити ще се черкуват в патриаршеската катедрала, ставропигиалния храм-паметник „Св. Александър Невски. А когато патриархът обяви, кой е избран, те ще бъдат извикани в приемния салон на втория етаж на синодната палата и там официално ще се съобщи на избрания, че вече с избора е станал Неврокопски митрополит и съответно – член на Св. Синод. Патриархът ще го поздрави, а новоизбраният Неврокопски митрополит ще произнесе първото си слово като митрополит. По традиция това са думи на благодарност и на обещание за усърдно служение на Църквата Христова.

Всички желаещи ще имат възможността да присъстват на богослуженията в параклиса и да проследят избора. Но все пак трябва да знаят, че утре се очаква да пристигнат за избора невиждан досега брой клирици и миряни от Неврокопска епархия. Според наблюдатели няколкостотин епархиоти с наети автобуси ще пристигнат сутринта пред синодната палата, за да присъстват на избора и да поздравят първи своя бъдещ митрополит. Поради ограниченото пространство в параклиса и коридорите на синодната палата вероятно повечето от тях ще останат навън да се молят усърдно и трепетно да очакват резултата.

Следобед от 16 ч. в старинния столичен храм „Св. София хорът на Неврокопска митрополия ще изнесе концерт от източноцърковни песнопения в чест на новоизбрания Неврокопски митрополит.

Според сведения от синодната палата въдворяването на митрополита в епархията ще се забави с няколко дена, понеже през седмицата Св. Синод ще проведе заседания и новият митрополит трябва да вземе участие в тях.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (11 Votes)

Sveta Sofia_Church_E2По случай избора на нов Неврокопски митрополит от Св. Синод на БПЦ в неделя, 19 януари 2014 г., от 16 ч. същия ден с благословението на Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит в старинния софийски храм „Св. София ще бъде изнесен тържествен концерт. Смесеният хор „Йеромонах Неофит Рилски за източноцърковно пеене към Неврокопска света митрополия под ръководството на своя създател и диригент проф. Йоанис Папахронис ще изпълни за столичната публика представителна програма от песнопения, творби предимно на отец йеромонах Неофит Рилски. Програмата ще включва:

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (3 Votes)

plakat 2014_lastНа 18 януари храм „Св. Атанасий” във Варна отбелязва своя храмов празник. В навечерието на празника в църквата беше отслужено петохлебие, а утре в 9 ч. ще започне божествената св. Литургия. Тя ще бъде отслужена от храмовото свещенство в съслужение със свещеници от Варненска и Великопреславска епархия, както и от други епархии в страната.

Църковното настоятелство е подготвило за празника много листовки на различни духовни теми, а списанията „Амвон”, детското „Камбанка” и енорийският вестник „Православен глас” ще се разпространяват сред миряните.

Ще бъде осветен рибен курбан, който присъстващите ще могат да споделят след празничната служба.

Св. Атанасий Александрийски, заради големите си заслуги за православието наричан също Велики, е живял през 4 век, а Църквата почита паметта му два пъти в годината – на 18 януари, заедно със св. Кирил Александрийски, и на 2 май. Св. Атанасий изиграва голяма роля в борбата на Църквата срещу арианската ерес, за което се говори и в неговия тропар: „Стълб си бил на православието, свещеноначалниче Атанасие, като си утвърдил Църквата върху божествените догмати, защото, проповядвайки Сина като Единосъщен на Отца, ти си посрамил Арий. Преподобни отче, моли Христос Бог да ни дарува велика милост”.

 

 

104436362 555801255082665 8408151784969210671 n

[Какво представлява проектът?] [За кого е предназначено изданието?] [Kое прави това издание различно?] [Как можете да помогнете:]