Мобилно меню

3.3414634146341 1 1 1 1 1 Rating 3.34 (41 Votes)
1_73.jpgОт канцеларията на Св. Синод разпространиха изявление, с което хората се призовават да не се влияят от злонамерени публикации и изявления относно Църквата и благодари на журналисти като Кеворк Кеворкян за загрижеността му за авторитета на Църквата. Повод за изявлението е медийният отзвук на случая с подарената кола на митр. Кирил и предаването на М. Карбовски. Целият текст гласи: 

Във връзка със зачестилите напоследък нападки и неоснователни обвинения срещу Българската православна църква, Светият Синод изказва благодарност на журналисти като г-н Кеворк Кеворкян и на всички добронамерени, градивни и загрижени за духовното единство и напредък на нашия народ и българската държава журналисти, които трезво мислят и обективно отразяват живота и достойнствата на Българската православна църква – Българска Патриаршия и пазят авторитета й. Светият Синод призовава всички вярващи да не се влияят от злонамерени публикации и изявления, които не отразяват истината относно Църквата и нейния живот, искайки да я направят по този начин една светска институция.

Статията на К. Кеворкян във в. Стандарт "Свещеник на колене" може да видите тук.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (8 Votes)
1_72.jpgШедьоври от личните колекции на най-големите меценати в Пловдив ще се продават на цени в пъти по-малко от нормалните на благотворителен търг на 15 декември. Разпродажбата на изкуство е традиционна акция на сдружение „Свети Димитър” с цел подпомагане на едноименния храм в Стария град, чиито ктитори са Димитровците - членове на сдружението. Ще се наддава за платна, акварели и малка пластика на Генко Генков, проф. Иван Кирков, Светлин Русев, Георги Божилов-Слона, Енчо Пиронков, Георги Кононец и др. Обявените първоначални цени са от 500 до 1500 лв.

Любопитен детайл е, че всичките 25 творби са собственост на ценители и те ги даряват на сто процента за облагородяване на храма. "Това е нашият жест в условията на криза, творбите  са изключителни, събирани от истински колекционери, сега е времето за пазар", заключава Инджов. Всички събрани пари ще отидат за нашата църква „Свети Димитър”, допълва инж. Димитър Георгиев, председател на сдружението на хората, които носят името Димитър.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (17 Votes)
Новоселски св. мъченициВицепремиерът и министър на финансите Симеон Дянков поръча в Националния исторически музей 7 икони за параклиса „Св. Иван Рилски”, издигнат през Възраждането в двора на Новоселския манастир край гр. Априлци. Иконите ще бъдат платени с лични средства, съобщиха от НИМ.

Параклисът е известен с това, че през Априлското въстание в него по безчовечен начин са заклани 8-те монахини на манастира, както и 3-ма други българи. Тогава са били унищожени и старинните икони на параклиса. Неотдавна монахините от манастира бяха канонизирани заедно с Баташките мъченици. С отпуснатите по този повод пари от Светия синод бяха реставрирани параклисът и дърворезбеният иконостас на параклиса, но за икони парите не са стигнали.

Историята на сем. Дянкови по странен начин е свързана с историята на този манастир. Прабаба му е била монахиня в този манастир, но е избегнала като по чудо съдбата на останалите сестри. Тя е била грабната от прадядо му и е станала негова жена няколко месеца преди трагедията на Априлското въстание. За да изкупи „греха” си, прадядо му е подарил обширни земи на манастира, които сега манастирското настоятелство се опитва да си върне.

Манастирската църква също е обновена и ще бъде осветена на 24 декември.

На снимката: Иконата на св. Новоселски мъченици от канонизацията през април т.г.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (36 Votes)
1_25.jpgНа вчерашното заседание Св. Синод е решил да изпрати на Комисията по досиетата необходимите лични данни - трите имена, ЕГН и място на служение, на всички клирици, подлежащи на проверка за сътрудничество с Държавна сигурност. Проверени ще бъдат освен членовете на Св. Синод, също и епископите, архиерейските наместници и предстоятелите на църковни настоятелства, но първо ще излязат данните за висшия клир - митрополити и епископи. От Комисията по досиетата съобщиха преди време, че дори да не бъдат изпратени тези данни от Св. Синод, проверката пак ще се състои, защото те са лесно събираеми, както и че няма възможност проверката да бъде отменена. Вътрешни синодални източници на в. "Стандарт" съобщили, че по време на всички заседания, когато е обсъждан този въпрос, Българският патриарх Максим се е изказвал твърдо за проверката на досиетата в обявения от Комисията срок. Според мнението на изследователи на историята на БПЦ през комунизма патриархът не е бил сътрудник на ДС. Досега са известни имената на двама митрополити-сътрудници: на Старозагорския митр. Галактион, чието досие беше разсекретено от Комисията, и на митрополита на САЩ, Канада и Австралия Йосиф, който сам призна за своето сътрудничество със службите и поиска прошка от българския народ.

Припомняме, че според 6-месечния план на Комисията по отваряне на досиетата до 20 декември трябва да бъдат разсекретени досиетата "по чл. 3, ал. 2, т. 6 на ръководителите и членовете на управителните органи на религиозните общности".

4.8095238095238 1 1 1 1 1 Rating 4.81 (21 Votes)
kniga_2.JPGНа 15 декември в Червената къща, от 18,30 ч. в зала "Пеша Николова" ще се състои представянето на "Дневниците" на прот. Александър Шмеман.

Как времето се изпълва с вечност, а културата – с радост? Осъзнаваме ли, че цялото християнство е тъкмо в това общение, в неговата радост и действеност, че „добре е да бъдем тука” (Мат. 17:4)? И най-важното – съумяваме ли да разпознаем в съвременната култура знаците на разрушението, на „новото варварство” и пошлостта, владеещи падналата човешка природа? Това са само някои от въпросите, които отправят към читателя „Дневниците” на отец Александър Шмеман – уникална изповед за състоянието на модерната епоха, първо обожествила, а сетне развенчала историята.