Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (3 Votes)

2014-04-25 1154До края на другата седмица изтича промоцията за продажба на книгите на Двери с отстъпка по Интернет. Само до края на юни книгите Там, където Бог се вижда и Свещица пред вечния огън могат да се купят по Интернет с 10% отстъпка – тук и тук.

Като част от промоцията е и предложението тези, които поръчат и двете книги, да ги получат без да плащат цената за доставка.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (7 Votes)

5566664През месец юни излезе книгата Укрепи душата си с избрани радиобеседи на гръцкия духовник архимандрит Андрей (Конанос). Сборникът Укрепи душата си се издава с благословението на Великотърновския митр. Григорий от енорията на храм „Св. Мина” във Велико Търново, където се черкуват много от преподавателите на Православния богословски факултет на ВТУ с техните семейства.

Предговорът на изданието е на о. Добромир Димитров, в който той накратко представя книгата: „Пред нас е словото на архимандрит Андрей (Конанос). Подчертаваме словото, тъй като настоящата книга съдържа част от неговите радиобеседи. Има нещо романтично да стоиш пред радиото и да слушаш онзи, който говори. Още по-хубаво е, когато слушащите са много и са събрани заедно, а после споделят чутото, подобно на споделеното и чутото в Божествената Литургия. Така беседата оживява и вълнува сърцата и умовете на търсещите смисъла и целта на човешкия живот, на това, което става във вътрешно-скрития човек на сърцето (1 Петр. 3:4)”.

За първи път българските читатели се запознаха с архимандрит Андрей чрез проповедите му, публикувани в Двери в превод на богослова Константин Константинов. Преводачът прави достъпни думите на о. Андрей за българските читатели, записвайки и превеждайки ги от радиобеседи.

Сега текстовете на любимия на много интернет читатели архимандрит Андрий (Конанос) са издадени и в книга. Сборникът Укрепи душата си съдържа само непубликувани беседи на духовника. Предстои разпространението на изданието в страната. Цената е 6 лв.

За поръчки на книгата и повече информация: 

Отец Добромир Димитров; майл: f_dobromir@abv.bg

Телефон за връзка: 0889 370 235

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (6 Votes)

IMG 5126„Умът ви, деца, да спира юмрука…”. Тази заръка бе част от отговорите, които деца от „Чисти сърца” получиха при срещата си с прот. Запрян Шиков – секретар на Архиерейското наместничество в Смолян. Те му задаваха различни въпроси, които опират до вярата им, отношенията между хората, усвояването на добродетели и начините за предпазване от лоши хора и пороци. Това бе втората среща на откровения с отеца след като в края на миналата учебна година бе поканен за… спонтанен разговор с членове на Младежкия православен център „Чисти сърца” към катедрален храм „Св. Висарион Смоленски” и на децата им хареса. Поводът бе желанието да получат напътствия за приятна и полезна лятна ваканция. Тогава децата искаха да разберат повече „външните” неща, свързани със свещенството. Защо свещениците носят такива одежди, защо им се целува ръка, каква литература им е позволено да четат сега и когато са били деца, тежи ли им това, че трябва постоянно да изглеждат добре, спазвайки канони…

А срещата в края на тази учебна година имаше повече „вътрешен” характер – как се става по-добър, как да се избавим от гнева, как решава едно дете да запише семинария, децата носят ли радост за Църквата, как се постига търпение…

Хористи от „Чисти сърца” поздравиха отец Запрян с Богородична песен, а рецитаторката Елена Пашова изпълни любимото ни стихотворението на Дора Габе „Божа Майка”. Ето и част от разговора:

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (7 Votes)
2014-06-19 1123На 18 юни 2014 г., сряда, в Народното събрание се проведе съвместно заседание на Комисията по вероизповеданията и парламентарна етика и Комисията по земеделие и гори с представители на БПЦ-БП и другите вероизповедания в страната. Повод за срещата беше загрижеността за работата на Държавния фонд „Земеделие” с местните поделения на вероизповеданията по изпълнение на проекти по мярка 322 на ПРСР 2007-2013 г.
 
Срещата беше ръководена от министъра на земеделието и храните проф. Димитър Греков. На нея присъстваха и председателите на двете комисии Пламен Славов и д-р Светла Бъчварова заедно с депутати от всички парламентарни групи. От страна на БПЦ-БП присъстваха митрополитите Великотърновски Григорий, Варненски и Великопреславски Йоан и Неврокопски Серафим, йеромонах Никанор, член на Работната група на Св. Синод по европейските програми, протосингелът на Видинска митрополия архимандрит Антим, адвокатът на Рилския манастир Росен Михайлов и др. За голямо изумление на присъстващите Сливенска митрополия беше представена от частна фирма-консултант. На срещата бяха поканени и секретарят на Главно мюфтийство, председателят на Централния израилтянски съвет, представители на Римокатолическата, Арменската, Евангелската църква.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (12 Votes)

3ril06di 47 0Синодният сайт най-после оповести решенията на Св. Синод на БПЦ в пълен състав, който на своето редовно заседание миналия петък, 13 юни 2014 г., е решил:

- Назначава, считано от 1 юли 2014 г., Главиницкия еп. Йоан, бивш викарий на покойния Варненски и Великопреславски митр. Кирил и досега пребиваващ на послушание в Бачковския манастир, за епископ на разположение на Св. Синод. На епископ Йоан, който е софиянец, ще бъде дадено за ползване синодно жилище в гр. София.

- Дава благословение по предложението на Великотърновския митр. Григорий относно Агатоникийски еп Борис, пребиваващ досега съгласно решение на Св. Синод в Рилската св. обител, считано от 1 юли 2014 г. да пребивава в манастир във Великотърновска епархия, посочен от Великотърновския митр. Григорий (това решение беше вече оповестено от Двери – бел. ред.).

- Определя Тивериополския еп. Тихон, председател на църковното настоятелство при ПКСХП „Св. Александър Невски” и патриаршески викарий, да оглави богослужението в храм „Св. Иван Рилски” на едноименната духовна семинария в София на 29 юни, Петровден, и да раздаде дипломите на завършващия випуск 2013-2014 г.

- Определя Пловдивския митр. Николай да оглави богослужението в храм „Св. Кирил и Методий” на едноименната духовна семинария в Пловдив на 29 юни, Петровден, и раздаде дипломите на завършващия випуск 2013-2014 г.

 

 

Нов проект

104436362 555801255082665 8408151784969210671 n

Какво представлява проектът?

За кого е предназначено изданието?

Kое прави това издание различно?

Как можете да помогнете:

Карикатура на седмицата