Мобилно меню

3.6153846153846 1 1 1 1 1 Rating 3.62 (26 Votes)
Св. Синод на БПЦ е взел решение да увеличи броя на дните, в които не се разрешава извършването на тайнството Венчание (Брак). Това решение засега не e публикувано в „Църковен вестник” или сайта на Българска патриаршия. За първи път ограничението вижда бял свят в новия църковен календар за 2010 г. Според него Венчание не се позволява: 1. През Великия пост – от Сирни Заговезни до Томина неделя. 2. През Петровия пост. 3. През Богородичния пост. 4. През Рождественския (Коледния) пост. 5. Срещу и в сряда, петък и събота и срещу неделя, срещу и в дванадесетте Господски и Богородични, както и срещу и в дните: 5 януари, 29 август – Отсичане главата на св. Йоан Кръстител и 14 септември – Въздвижение на св. Кръст Господен (Кръстовден).

4.2857142857143 1 1 1 1 1 Rating 4.29 (7 Votes)
1_1.png"200 декара манастирски лозя, които имаме в Каварна, ще бъдат разработени по програма САПАРД" - това заяви пред „Народно дело“ и. д. игуменът на манастира „Св. Константин и Елена“ отец Стоян. Той уточни, че Варненският и Великопреславски митрополит Кирил е намерил хора, които да се погрижат за това. До 2-3 години лозарството трябва на практика да стартира и да се възстанови винопроизводството, което има своите традиции в манастира още от 16-и век. Предвижда се старата изба, която е на 7-8 метра под земята, да бъде модернизирана. Всичко това ще стане факт, след като бъде вдигната голямата манастирска сграда. „Тепърва ще се прочуваме като винена дестинация“, убеден е отец Стоян и отбелязва, че ние като православни християни трябва да знаем, че виното е благословено от Господ и трябва да се пие умерено.

Сортовете, които ще се отглеждат, са каберне и мискет. В момента манастирът няма собствено производство. В буретата само отлежава вино. Най-старото е на повече от 5 години. Рецептите от 16-и век обаче се пазели и отново ще влязат в действие. „Нашето вино е благодатно, защото се отглежда с любов и молитва“, казва отец Стоян. По-всяка вероятност то ще носи името „манастирско“. Божият служител взе участие в Черноморския туристически форум на тема "Винен туризъм".

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (15 Votes)
1_69.jpgДнес пред заседание на Специализирания научен съвет по богословие (теология) в аулата на Богословския факултет на Софийския университет "Св. Климент Охридски" се проведоха защити на докторските дисертации на Стефка Кънчева и Магдалена Легкоступ, докторантки съответно по Свещено Писание на Стария Завет и по Катехетика (Християнска педагогика) в Православния богословски факултет на Великотърновския университет "Св. Кирил и Методий".

Темата на Ст. Кънчева беше "Четвъртата песен на Раба Господен (Ис. 52:13-53:12) - пророческо прозрение за Христос" с научен ръководител доц. д-р Димитър Попмаринов Киров и рецензенти проф. протопрезв. д-р Николай Шиваров и доц. д-р Емил Трайчев. М. Легкоступ защити темата "Св. Кирил Йерусалимски като катехет". Научен ръководител й е доц. архим. д-р Авксентий (Делипапазов), а рецензенти бяха проф. протопрезв. д-р Радко Поптодоров и доц. д-р Божидар Андонов. И двете дисертационни съчинения бяха успешно защитени и положително гласувани от преобладаващото мнозинство членове на СНС.

Предстои процедурите по удостояването с образователната и научна степен "доктор" да бъдат докладвани в Комисията по обществени науки на Висшата атестационна комисия (национален орган, назначаван от правителството) и едва след това защитилите Кънчева и Легкоступ ще получат диплом за степента "доктор". За съжаление тези процедури се бавят с месеци, но положителното в днешните два случая е, че и двете докторантки са редовни асистенти в ПБФ на ВТУ и продължават своята работа като доказали се на практика преподавателки. 

2.6 1 1 1 1 1 Rating 2.60 (5 Votes)
Часове по вероучение ще провежда в Сливен Младежкият православен център „Ихтис”. Часовете ще бъдат под формата на свободно избираема подготовка, съобщи за радио „Фокус” – Сливен представителят на центъра Таня Рангелова. Вече е получено одобрението на Регионалния инспекторат по образование, продължават да се търсят начини на допълнително финансиране. Шест училища са проявили интерес към часовете. Програмата на СИП-овете ще бъде съобразена с учебната програма, както и с нивото на учениците. Стремежът е да се обхванат учениците от началните класове до прогимназиалния курс. Групите ще бъдат по 13 души. В някои от училищата интересът е толкова голям, че вече има кандидати за сформиране на повече от една група. Часовете ще се водят от дипломирани богослови и млади преподаватели от „Ихтис”.

Таня Рангелова подчерта, че в часовете по свободно избираема подготовка религиите ще се изучават по-скоро съпоставително, а няма да се налагат богословски догми. Целта е чрез предоставяне на достатъчно и достъпна информация у децата да се възпитат толерантност и разбиране към представителите на различните религии и вероизповедания.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (7 Votes)
1_105.jpgДарителска акция за набиране на автентични предмети от бита започва община Кюстендил. Събраните експонати ще бъдат включени в постоянна етнографска експозиция “Кюстендилска стая” в Рилския манастир.

В Рилската света обител има стаи на няколко български града като Копривщица, Самоков, Чирпан, Златица, Карлово, Габрово. Те са обзаведени със средства на селищата и са украсени с живопис, дърворезба и тъкани, характерни за дадения край.

За съграждането на манастира и съхранението му през вековете голям принос имат хората от кюстендилския край. Ръководството на манастира в лицето на Негово Преосвещенство Адрианополския епископ Евлогий предоставя на Кюстендил изключителната възможност за притежаване на собствена стая, информират от общината.

Всеки, който обича и почита тази светиня и желае да се включи в дарителската акция, може да направи това в отдел “Култура и духовно развитие”. С оглед на визията на експозицията, а именно пресъздаване на бита, се набират предмети от периода 1900г. - 1950г.

Вижте приложения списък на материалите необходими за обзавеждане на Кюстендилска стая в Рилския манастир:

 

104436362 555801255082665 8408151784969210671 n

[Какво представлява проектът?] [За кого е предназначено изданието?] [Kое прави това издание различно?] [Как можете да помогнете:]