Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (25 Votes)

311107456 2015179038675553 3838794013317204963 nТворческо състезание, посветено на живота и делото на Българския екзарх Антим Първи, организира Видинска митрополия. Темата на конкурса е „Ще бъда блажен, ако възкръсне България за нов свободен живот!“. Инициативата започва с благословението на Видински митрополит Даниил и се организира от Видинска митрополия, фондация „Читалище“, сп. „Читалище“ и дружество „Будители“ в обл. Монтана.

Целта на творческото състезание е да увековечи делото на първия български екзарх (от 1872 г.) – виден политик, общественик и Видински митрополит, останал в историята най-вече като борец за независимостта на Българската църква и за засилване на нейната роля като обединител на народа.

Конкурсът няма възрастови ограничения, участниците в него могат да са от 5 до 105-годишна възраст, разделени в следните категории: от 5 до 7 години, от 7 до 11 години, от 11 до 19 години и над 19 години.

Те ще мога да творят в жанровете: поезия-стихотворение, белетристика-разказ, публицистика – есе, рисунка и кинофилм.

Всеки може да участва с по едно авторско произведение.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (25 Votes)

Христос благославя децатаВ началото на октомври в много храмове в страната започват работа неделните училища, които засега са основната форма за християнска просвета на децата в нашата църква. Някои от тях са се утвърдили през годините, а на други места тази инициатива е нова. За успеха на неделните училища най-голямо значение има мотивацията на енорийските свещеници, които поставят грижата за семействата и децата сред приоритетите в пастирската си дейност. За съжаление, в повечето храмове в страната няма организирани никакви форми за работа със семейства, част от която са и неделните училища. Този голям пропуск в дейността на енориите обикновено се оправдава с липса на подходящо помещение, липса на подготвени учители или незаинтересованост на родителите.

Истинската причина е, че образователните дейности в енорията най-често не са приоритет на свещениците. Те смятат педагогическата работа с деца и възрастни за второстепенна, „женска“ грижа, в която свещеникът има само представителни функции. Подобно отношение води до незначителен брой неделни училища в страната като цяло, нередовно провеждане на занятията заради липса на мотивация и морална подкрепа на учителите от страна на клира, както и недостиг на финансиране.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (10 Votes)

IMG 4107Началото на стотната учебна година за редовните студенти в Богословския факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ започна, както подобава – със св. Литургия в академичния параклис, посветен на светителя-покровител на университета. Отслужиха я ставроф. ик. д-р Стефан Стайков, епархийски съветник в Софийска митрополия и главен асистент в катедрата „Историческо богословие“, и ставроф. ик. Михаил Михайлов, асистент в катедрата „Практическо богословие“. На певницата сладкогласно пяха преподаватели и студенти.

Накрая о. Стефан прочете приветствието на Негово Светейшество Българския патриарх Неофит, възпитаник и пръв декан на възстановения през 1991 г. факултет. Патриархът даде за пример на всички преподаватели и студенти делото на св. Климент Охридски. В отговор деканът доц. д-р Ивайло п. И. Найденов благодари на Негово Светейшество за отеческия благослов и насърчението към преподаватели, служители и студенти и от своя страна пожела на всички успешна учебна година, за да изпълнят задачите, които са си поставили в служба на родното богословие и на св. Православна църква.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (20 Votes)

310561126 467161572110401 5283197727282616205 n 2По повод седемдесетгодишнината от смъртта на прот. Евстатий Янков излезе книга, посветена на него. Автор на книгата е дългогодишният изследовател на живота и пастирското дело на о. Евстатий – историкът и богослов Стефан Илчевски. Книгата Протойерей Евстати Янков Евстатиев (1886-1952 г.). Българският отец Йоан Кронщадски е издание на Руенския манастир „Св. Йоан Рилски“. То е финансирано  изцяло от общ. Чепеларе, която изкупи целия тираж още по време на неговото отпечатване.

Жизнеописанието на о. Евстатий преминава през много трудности и изпитания преди да стане реалност. Процесът по събиране на документи, спомени и снимков материал, както и тяхната обработка, отнема близо три десетилетия. За появата ѝ заслуга имат много хора, които работят за това всеотдайно и напълно безвъзмездно – монаси и монахини, служители в регионалните държавни архиви и общинските архиви, редактори, фотографи и художници, специалисти по графичен дизайн, дигитализация и обработка на снимков материал.

4.9455782312925 1 1 1 1 1 Rating 4.95 (147 Votes)

9498 nНа 29 септември в катедралния храм „Света Троица“ в Русе се проведе свещеническа конференция на всички клирици от Русенска епархия. Конференцията започна с беседа на Русенския митрополит Наум на тема „Отварянето на вратите на Църквата – пастирът и св. тайнство Кръщение“. Това е поредната тема от поредицата беседи на пастирска тематика, които той изнася за свещенослужителите от епархията. В беседата си митрополитът очерта проблемите пред съвременната практика на извършването на св. тайнство: „Днес – в началото на третото християнско хилядолетие – кръщелната практика на Православната църква е много далеч от своя древен идеал. Оглашението, когато изобщо такова е налице, е практически сведено до минимум; кръщаването се извършва по всяко време и, от празник на цялата Църква – в лицето на съответната енория, се е превърнало в мило семейно тържество и събитие от частен характер“. 

Беседата мина при голям интерес и предизвика оживена дискусия.

Във втората част на конференцията бяха обсъдени административни въпроси, като всички свещенослужители получиха за благословение и духовна просвета по девет книги на съвременни духовни авторитети. По предложение на Главиницки епископ Макарий, викарий на митр. Наум, ще бъде възстановена активната дейност на свещеническия хор „Св. Димитър Басарбовски“. Провеждането на свещенически конференции ще продължи да се организира и по духовни околии.