Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (14 Votes)

adbВеликият пост като период от църковната година се отличава с няколко неща. Най-напред това е неговата най-голяма продължителност в сравнение с другите постни периоди – седем седмици без един ден! На второ място е неговата сравнително по-голяма строгост по отношение на разрешените храни. Този пост обаче се отличава преди всичко с особените богослужения. Те са по-продължителни като време, но са и различни по строеж и главно – по съдържанието на молитвите и песнопенията.

През Великия пост неделните литургии са на св. Василий Велики – на места с многократно по-дълги „тихи“ молитви, които свещенослужителите четат тихо и ние не ги чуваме. Те са много съдържателни, както и молитвите от Литургията на св. Йоан Златоуст, но за съжаление по време на тяхното четене певците или хорът изпълняват песнопения, поради което богомолците не могат да чуят молитвите, дори и гласно да се четат.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (12 Votes)

calvaryОт днес, 2 март, понеделник, започна Великият пост на настоящата година, 2020-та. Минаха подготвителните седмици с техните начални недели: на митаря и фарисея, на блудния син и месопустна. През тях Църквата ни припомни едни от вай-важните си уроци.

Вчера беше и Неделя сиропустна с традиционната прошка снощи както по храмовете (колкото от нас успяха за вечерната да отидат до енорийските си храмове, а някои – и в храмовете, където служиха патриархът или митрополити), така и в домовете ни заедно с деца, родители, кръстници и кръщелници, роднини, приятели.

А от тази сутрин вече в продължение на седем седмици ще се въздържаме от яденето на храна от животински произход. В определени дни дори няма да ядем определени храни от растителен произход като растителните мазнини, например. Които имат физическата възможност, в първите три дена от поста, до края на Литургията в сряда сутринта, се въздържат въобще от всякаква храма, както правят и на Велики петък.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (49 Votes)

49605229223 c33d6dd7c6 cВ навечерието на Великия пост Негово Светейшество патриарх Неофит присъства молитвено на службата в катедралния храм „Св. Неделя“. След богослужението предстоятелят на Българската православна църква призова християните да влязат в благословения период на поста, като първо очистят себе си чрез взаимна прошка, според заповедта на Спасителя Иисус Христос:

„Пред прага сме на светата и спасителна Четиридесетница, благословения период, в който светата Църква всяка година майчински ни призовава с пост, усърдна молитва и дела на любов и милосърдие да се подготвим за достойното посрещане на Възкръсналия от мъртвите Господ и наш Спасител Иисус Христос. Време, в което да отклоним нашето внимание от суетата на този свят, да съберем разпиления наш ум в „скришната“ стаичка на сърцето (Мат. 6:6) и, като се съсредоточим върху онова, което единствено е истински потребно на човека (Лука 10:42), да влезем и в онази радост на Църквата и цялото Божие творение, която е родена от надеждата, изгряла от празния Гроб в утрото на Пасха.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (9 Votes)

2020 02 28 1726Днес в Патриаршеската катедрала „Св. Александър Невски“ беше отслужен благодарствен молебен по случай 150-годишнината от обявяването на Българската екзархия. На днешния ден, 28 февруари, преди точно 150 години в българската църква „Св. Стефан“ край Златния рог е прочетен султанският указ-ферман за учредяването на самостойна Българска православна църква с диоцез, обхващащ всички области, където живее българско население: цяла Добруджа и Мизия (днешна Северна България), цяла Тракия и цяла Македония. Това е началото на новата история на Православието сред българския народ – хиляда години след учредяването на Българската църква на 4 март 870 г., близо 500 години след унищожаването на Търновската патриаршия и около 100 г. след насилственото закриване на автономната Българска (Охридска) архиепископия.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (40 Votes)

origНегово Светейшество Българският патриарх Неофит получи днес в дар мощите на двама светци – Климент, папа Римски, и мъченик Потит. Това стана на официална церемония в сградата на Софийска митрополия. Мощите са дар от папа Франциск и бяха донесени и предадени от апостолическия нунций монсеньор Анселмо Гуидо Пекорари.

На срещата от страна на БПЦ присъстваха още: Белоградчишки еп. Поликарп, викарий на Софийския митрополит, архим. Василий, протосингел на Софийска епархия, о. Ангел Ангелов, духовен надзорник на епархията, и доц. дяк. Иван Иванов от Богословския факултет на СУ, който беше и преводач по време на разговорите.

Патр. Неофит благодари за ценния дар. „Голяма благодат е за нашата църква, като пазителка и продължителка на делото на светите братя Кирил и Методий и техните свети ученици, да получим и частица от светите мощи на всепочитания Климент, папа Римски, основател на Сердикийската църква и неин първи епископ, които са духовен мост между Българската църква и Римската църква, и чието голямо духовно и благодатно действие вече векове наред съгрява сърцата на българския и италианския народи“, каза Негово Светейшество.