Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (25 Votes)

13В началото на юли в Бачковската св. обител пристигна църковна делегация от Грузинската православна църква, водена от митрополита на Гори и Атена Андрей. Грузинските духовници взеха участие в празника Полагане честнàта дреха на Пресвета Богородица във Влахерна. Гостите отдадоха почит на ктиторите на свeтата обител, като осветиха паметна плоча в чест на братята Григорий и Абасий Бакуриани, основатели на манастира.

Вечерта на 1 юли в манастирския храм беше отслужена велика вечерна с петохлебие от Велбъждки епископ Исаак, втори викарий на Софийския митрополит, с когото съслужиха грузински и български духовници.

4.9462365591398 1 1 1 1 1 Rating 4.95 (279 Votes)

5721 nВече 554 години на 1 юли Рилската света обител в молитва отбеляза връщането на мощите на св. Йоан Рилски от Търново в Рилския манастир. Празничното бдение (последователни пространни вечерна и утринна) в манастира оглави Неврокопски митрополит Серафим, пълномощник на Св. Синод на БПЦ за ставропигиалната обител, а на 1 юли предиобед св. Литургия беше отслужена от Видински митрополит Даниил в съслужение с игумена, Адрианополски епископ Евлогий, както и гост от Православната църква в Северна Македония – Брегалнишки митрополит Иларион. Стотици християни се бяха събрали от цялата страна, за да почетат третия по време на установяване и по известност празник на манастира. В празничното богослужение се включи и църковен хор от гр. Яш, Румъния. От много години вече службата за празника е преведена на румънски и песнопенията са нотирани, за да се изпълняват лесно от хорове. Румънският хор изпълняваше само тропара за празника в църковнославянския му оригинал.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (32 Votes)

 MG 7246

В деня на св. първовърховни апостоли Петър и Павел Негово Светейшество Българският патриарх Неофит отправи обръщение по повод празника. В него той извежда като пример за вярващите служението на св. първопрестолни апостоли, избрани от Самия Христос за Негови проповедници. В обръщението си патриархът отбелязва, че апостолството е същността на Църквата, но и „неотменен дълг и белег за истинност: признак, който я отличава от всяко друго общество или организация и който прави възможно нейното ясно разпознаване и разграничаването ѝ сред всички останали вероизповедания и общности около нас“.

Негово Светейшество посочва особената роля на първовърховните апостоли Петър и Павел. „Петър, станал камъкът на вярата и на изповядването на Христос като „Синът на Живия Бог“ (Мат. 16:16), и Павел, „най-малкият от апостолите“ (1 Кор. 15:9), но извършил най-голямото – разпростирането на благата вест сред езическите народи, са два непоклатими стълба на Църквата и нейни същински фундаменти през всичките столетия на дългото ѝ странстване из света и историята“.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (39 Votes)

1 2В Централното фоайе на Ректората на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ беше открита документална изложба „120 години история в лица. Учители и ученици в Софийската духовна семинария“, съобщава сайтът на духовното училище. Експозицията може да бъде разгледана до 7 юли 2023 г.

Изложбата е част от празничната годишна програма на семинарията, свързана със сто и двадесетата годишнина от основаването на духовната школа.

Целта на експозицията е да бъде представена историята на Софийската духовна семинария „Св. Йоан Рилски“ като институция ‒ през личностите, които са оставили следи от своето обучение и преподавателска дейност в училището.

4.9322033898305 1 1 1 1 1 Rating 4.93 (59 Votes)

356629704 1014808496571369 8709378292211159493 nНа проведените днес избори за нов декан на Православния богословски факултет на Великотърновския университет „Св. Кирил и Методий“ на поста за първи път беше избрана жена. Това е проф. Магдалена Легкоступ.

При избора на декан бяха издигнати кандидатурите на проф. д-р Красимир Русев, преподавател в катедра „Църковни изкуства“, и проф. д-р Магдалена Легкоступ, преподавател в катедра „Историческо и практическо богословие“, изпълняваща през последните четири години длъжността заместник-декан на Православния богословски факултет по учебната дейност и акредитацията.

Кандидатите презентираха своите концепции за развитието на Православния богословски факултет, които бяха обсъждани предварително на предизборни срещи с академичния състав. При проведеното тайно гласуване за декан с убедително мнозинство беше избрана проф. Легкоступ. Тя прие деканския пост от доц. Евгений Николов, който пък беше избран за председател на Общото събрание на факултета.