Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (75 Votes)

126 0Българският патриарх и Софийски митрополит Неофит отправи обръщение към българските военни, като ги поздрави за празника на св. Георги Победоносец. То беше прочетено от Белоградчишкия епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит, по време на церемонията по освещаването на бойните знамена.

В словото си патриархът напомня, че Църквата благославя армията само когато нейните действия са в защита на държавата и народа ни. За да бъде благословена от Бога, каузата на българската армия трябва да е справедлива, отбелязва също той.

Патриархът говори и за войната в Украйна. С война не може да се разреши нито един спор. Тя не може да бъде оправдана по никакъв начин, заявява Негово Светейшество.

Християните са призвани да бъдат миротворци, но това не означава, че трябва да се примиряват със злото.

Ето и целия текст на обръщението на Негово Светейшество патр. Неофит към българските държавни лица и военните:

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (49 Votes)

1202 knichoritis 2На 5 май проф. Константин Нихоритис, гръцки богослов и изследовател на старобългарската литература, ще бъде удостоен с почетното звание „doctor honoris causa“ на Софийския университет „Св. Климент Охридски“. Тържествената церемония ще се проведе от 11 ч. в Аулата на Софийския университет. Предложението за удостояването с почетното звание на най-старото висше училище в България е на Факултета по славянски филологии и е по повод изключителния му принос за изследването на българската средновековна книжовна традиция и за приноса му за укрепване на научните контакти между българските и гръцките медиевисти.

Проф. Нихоритис ще произнесе академично слово на тема: „Опознай себе си чрез съседа си“.

4.7948717948718 1 1 1 1 1 Rating 4.79 (39 Votes)

IMG 9672Старозагорският митрополит Киприан се включи в Седемнадесетото издание на Маратона на четенето „Четяща Стара Загора“. Проявата се организира от библиотека „Родина“, Регионална библиотека „Захарий Княжески“ и Община Стара Загора. Инициативата се състои в четене на текстове от любими произведения, от произведения на даден автор или по избрана тема.

Митр. Киприан гостува на децата от старозагорската детска градина № 3 „Ян Бибиян“, на които прочете приказката „Бърза работа“ от Ран Босилек. Не се казва, дали това е любимо произведение на владиката или е избрано от учителките. Както читателите ни сигурно знаят, в него се разказва за Ежко Бежко, който тръгнал да носи вода на болната Кума Лиса, но по пътя се поспирал на раздумки и така изминала цяла година. Накрая, пред прага на лисицата, се забързал, паднал и счупил стомната с вода.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (21 Votes)

2022 04 29 11 41 34Четиринадесет палета хуманитарна помощ ще изпрати Софийска митрополия в Украйна. Пакетите съдържат хранителни продукти и санитарни материали. Помощта ще бъде изпратена целево в Харков по искане на Харковския и Богодуховски митрополит Онуфрий и е съгласувана с нуждите на Харковска епархия.

Средствата са събрани в кампанията на отдел „Милосърдие и благотворителност“ на Софийска св. митрополия. Те работят в сътрудничество с Българския червен кръст, който ще организира транспортирането на хуманитарната помощ до Харков.

4.7894736842105 1 1 1 1 1 Rating 4.79 (19 Votes)

IMG 9492 300x225На 25 април, Светли понеделник, Старозагорският митрополит Киприан освети реновираната сграда на манастирския комплекс „Рождество Христово“ в гр. Шипка. Преди това той оглави св. Литургия в храм-паметника на св. обител.

Възстановителните работи са замислени преди повече от година. На 10 март 2021 г. правителството отпуска три милиона лева за ремонтни дейности в манастирския комплекс „Рождество Христово“ – Шипка. Задачата, поставена пред изпълнителя, е да възстанови сградата без нито една конструктивна промяна в нея. При освещаването митр. Киприан отбеляза, че той е успял да се справи с нея. Изпълнителят на ремонтните дейностите Тони Йорданов сподели, че възстановяването на сградата е било много голямо предизвикателство и благодари на владиката и Епархийския съвет за доверието.