Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (12 Votes)

fonto8 1На 26 октомври, сряда, стартира образователният онлайн курс „Въведение в християнството“, който се организира с благословението на Западно- и Средноевропейски митрополит Антоний и е предназначен за нашите сънародници зад граница. Беседите ще бъдат водени от д-р Златина Каравълчева, византинист и богослов.

В рамките на една година (от октомври до юни) участниците ще се запознаят с основите на християнската вяра, без които не можем да бъдем истински ученици и последователи на Иисус Христос. Темите са подходящи както за напреднали, така и за начинаещи в християнското учение. Беседите ще се провеждат през сряда, от 19:00 ч. (западноевропейско време, 20:00 българско време), с продължителност от един час. Ще има възможност за въпроси и дискусия.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (71 Votes)

1 127Стотици поклонници от цялата страна се стекоха в Рилския манастир и тази година за празника на св. Йоан, наречен още Отчовден.

Празничното богослужение започна с всенощно бдение, оглавено от игумена на манастира Адрианополски епископ Евлогий. В края на Великата вечерна беше отслужено петохлебие, а след това и празнична утринна.

На следващия ден еп. Евлогий оглави празничната св. Литургия. В съслужение с него бяха архим. Василий, протосингел на Софийска митрополия, монаси от братството, свещенослужители от страната и от Сърбия.

Два хора изпълняваха песнопенията по време на богослуженията – единият, ръководен от д-р Андрей Касабов, съставен от църковни певци от София и страната. Другият беше от певци от Гърция под ръководството на солунския протопсалт Христос Халкяс.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (27 Votes)

312225096 162241983114767 3030403122471850077 nПо инициатива на Врачанския митрополит Григорий и преподаватели от Богословския факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ през тази пролет започнаха дейности по укрепване и възстановяване на храма „Св. Климент Охридски“ на гара Черепиш, където от 1950 до 1990 г. е преместена Софийската духовна семинария „Св. Йоан Рилски“. След връщането на духовното училище в столицата храмът и прилежащите сгради са изоставени и с течение на времето започват да се рушат. С възстановяването сега са се заели част от последните семинаристи, обучавали се на гара Черепиш.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (3 Votes)

122920.w470 2На 24 октомври от 18 ч. в залата на Юнашкия салон във Варна ще бъде представена книгата на ставрофорен иконом Дончо Александров Светлината на живота. На събитието ще присъстват Варненският и Великопреславски митрополит Йоан и издателят Иван Гранитски, които ще споделят мисли за книгата.

Книгата съдържа разсъждения на свещеника за църковния, социалния и обществения живот в съвременна България. Написана в есеистичен стил, тя цели да заинтригува широк кръг читатели. В нея има текстове, посветени на работохолизма и кариеризма, щастието и позитивното мислене, труда, болестите, милосърдието, богатството и бедността, приятелството, християнството и политиката, лайк-манията, страха и вярата, прераждането.

Светлината на живота е написана през последните две години – време на пандемия, което се оказа и благодатно за размисъл, за осмисляне на живота ни и човешките отношения, за оценка на ценностите, за равносметка.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (19 Votes)

17848 2В навечерието на празника на св. Йоан Рилски Чудотворец акад. Пламен Карталов представи програмата на новия сезон на Софийската опера и балет. В нея един от основните акценти е музикалната поема „Рилският пустинник“, посветена на българския светец.

Автор на текста е писателят и поет Тихомир Павлов (псевдоним на Александър Александров Павлов, 1880-1937 г.), който я пише през 1937 г., когато и умира. Музиката е дело на съвременния изявен църковен композитор и диригент, столичния свещеник ик. Кирил п. Атанасов Попов.

Още през 1937 г. Министерство на просвещението е одобрило текста на Тихомир Павлов и го е препоръчало с указанието: „Да повдигне духа на българския народ, да го вдъхнови и укрепи вярата му, за да има радост в Господа“.

Премиерата на „Рилския пустинник“ ще е на 11 май 2023 г.