Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (17 Votes)

39193Екипът на Клиника за интензивна терапевтична помощ „28 дни, за да си чист“ ще провежда редовни срещи с близки и роднини на хора със зависимости в Енорийския център на столичния храм „Покров Богородичен“. Енорийският свещеник Живко Лозанов е част от екипа. Включването на пастирски подход в грижата за зависимите и техните близки става с благословението на ръководството на Софийска митрополия.

На 31 октомври, понеделник, от 18:30 ч. ще е поредната среща на Клиника за интензивна терапевтична помощ „28 дни, за да си чист“ с близките на зависим. Предвижда се срещите да се провеждат всеки понеделник.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (21 Votes)

7B1A3466117E13F842A0B7A81E6CF157От 31 октомври до 4 ноември в столицата ще се проведе Фестивал на православната книга, посветен на Деня на народните будители – 1 ноември.

Събитието се организира с благословението на Негово Светейшество Българският патриарх Неофит. На фестивала ще бъдат представени заглавия и издатели на православни книги от Софийска епархия. Събитието ще се проведе в старинния столичен храм „Света Софѝя“, като във всеки от дните програмата ще започва от 18 ч. с музикални изпълнения на православни църковни хорове и ще следват представяния на книги и издателства.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (10 Votes)

306910276 808404530445035 4539351016189893137 nНа 20 октомври беше открита изложба на шестима художници – участниците в поклоническия път „Българският Ел Камино“. В галерия „Арт Муза“ в София са представени техните творби, които разкриват чрез живопис, графика и фотография впечатленията на авторите от посетените природни и духовни обекти.

Поклонническият европейски проект „Българският Ел Камино“ е вдъхновен от Пътят към Сантяго или Ел Камино, който е мрежа от поклоннически пътища, водеща към катедралата „Св. Яков“ в гр. Сантяго де Компостела в Испания, където са погребани останките на св. апостол Яков Зеведеев. От векове до днес много хора извървяват древната поклонническа мрежа от пътища, които водят до една и съща точка с цел духовно израстване. На българска почва идеята съдържа намерението съществуващият европейски пешеходен маршрут Ком-Емине (Е3) да се надгради с културно-историческото ни наследство, да се съчетае красотата на българската природа с непреходните духовни ценности и възможности за поклоннически туризъм.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (21 Votes)

с8 2Открит урок за св. Йоан Рилски с многомишковата технология „Енвижън“ беше представен във варненското основно училище „Панайот Волов“ на 19 октомври. В него участваха първокласниците, обучаващи се в школа „Православни християнски традиции и ценности“ при Общински детски комплекс – Варна. По време на занятието всеки ученик разполага с компютърна мишка и с нея изпълнява задачи върху електронната дъска в класната стая. Урокът беше подготвен и реализиран от Дарина Кючукова, учител-богослов от ОДК, и Ирина Владимирова – главен учител в ОУ „Панайот Волов“.

Първокласниците, изучаващи Религия, приемат с готовност включването на новите технологии в обучението и участват активно във всички задачи, подготвени от учителките.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (5 Votes)

Негово Светейшество Б MG 7248ългарският патриарх Неофит отправи обръщение по повод днешния Богородичен празник: Пресвета Богородица – Всех скорбящих радост. В него той припомня, че по решение на Св. Синод на БПЦ (тук), от 2018 г. този празник се отбелязва у нас и като Ден на молитва за децата с увреждания и техните семейства. Негово Светейшество подчертава, че Църквата се моли за децата с увреждания, както и за всички страдащи и скърбящи, не само в този ден, а и през всичките дни на годината.

„Избирайки този празник като Ден на специална молитва за тях, Църквата призовава в нейната постоянна молитва да се включат всички и припомня, че дори и в най-тежкото страдание ние никога не сме сами, защото имаме Божията любов и особената сила на молитвеното застъпничество на св. Богородица“, се казва в обръщението на патриарха.