Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (11 Votes)

viber image 2023 09 06 07 23 06 721

На 8 септември във Велико Търново ще бъде донесена дрехата от мощите на св. Петка, които се покоят в румънския град Яш. Реликвата ще бъде изложена за поклонение в катедралния храм „Рождество Богородично“ и ще остане там като дар за града. Дрехата на св. Петка идва в старата столица по инициатива на Великотърновски митрополит Григорий и кмета на града Даниел Панов.

Поклонението на реликвата ще започне в 10 ч. на 8 септември, когато се чества храмовият празник на катедралата във Велико Търново.

Дрехата на св. Петка ще пристигне там с благословението на Румънския патриарх Даниил и Молдавския и Буковински митрополит Теофан, и със съдействието на Русенски митрополит Наум, както и с помощта на свещ. Кирил Синев, представител на Българската православна църква в Букурещ, и на Ивайло Маринов от посолството на България в Румъния.

Заедно с дрехата ще бъде донесен и сертификат за автентичност на реликвата.

2 1 1 1 1 1 Rating 2.00 (52 Votes)

IMG 2226 2С тържествен молебен, отслужен от гл. ас. иконом д-р Стефан Стайков и доц. протойерей д-р Иван Иванов започна академичната година за студентите от задочна форма на обучение в Богословския факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“.

На чинопоследованието присъстваха преподаватели, студенти и служители. О. Стефан и деканът на факултета доц. д-р Ивайло Найденов поздравиха присъстващите както с академичния празник, така и с началото на църковната година.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (32 Votes)

368aaa66a3dba5df36db27781b14b6a1На 4 септември се навършва четиридесет дни от кончината на ставрофорен иконом Николай Танев, дългогодишен предстоятел на столичния храм „Покров Богородичен“. На тази дата от 11:30 ч. в храма ще бъде отслужена панихида за приснопаметния свещеник.

Отец Николай Танев почина внезапно на 27 юли на 62-годишна възраст (тук), като остави след себе си опечалено семейство, енория, многобройни духовни чеда и ученици. Той посвети целия си живот на свещеническото си служение.

Оставаме с надеждата, че Бог ще го помилва и ще го всели там, където почиват праведниците!

3 1 1 1 1 1 Rating 3.00 (18 Votes)

viber image 2023 08 31 16 45 59 260На 1 септември по традиция започва новата академична учебна година за задочните студенти в Богословския факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“. По този повод от 11 ч. ще бъде отслужен молебен за успешно начало на обучението на богословите.

Заради ремонта на параклиса на Богословския факултет и зографисването му няма да може да се отслужи св. Литургия. По решение на Св. Синод на БПЦ параклисът на факултета се изписва с нови фрески.

4.9296636085627 1 1 1 1 1 Rating 4.93 (327 Votes)

3ril06di 47 0На 23 август, близо месец след протестите в страната по повод проявите на изключителна жестокост към жени, синодните архиереи публикуваха обръщение до основните държавни институции в страната и до народа във връзка със „зачестилите случаи на насилие в България“. В текста на обръщението църковното ръководство обвързва проблема с насилието в обществото единствено с липсата на религиозно образование и възпитание и настоява за „въвеждане на предмета Религия в задължителните учебни часове“. От Св. Синод смятат, че това може да послужи „като превенция срещу агресията и средство за духовно-нравственото възпитание и извисяване на нацията“.

Обръщението на Св. Синод повтаря аргументите, огласявани през последните три десетилетия, без да добавя нещо ново. Припомня се, че „християнският морал е най-мощната преграда пред разрушителното влияние на умножаващите се гибелни зависимости, материализъм, консуматорство, разврат, алчност, насилие и престъпност“. Призовава се държавата да направи необходимото „за връщането на училищното религиозно образование в раздела на задължителните учебни часове“ (както това е било в миналото, бел. ред.). „Така учениците успешно ще могат на основата на евангелското Христово учение да изградят устойчив светоглед за вяра в Бога, любов към хората, миротворчество, милосърдие, трудолюбие, а така също чувство за национална принадлежност“.