Мобилно меню

4.7948717948718 1 1 1 1 1 Rating 4.79 (39 Votes)

 E3A7993 2На 10 май в Русенския университет „Ангел Кънчев“ се проведе Кръгла маса с международно участие на тема „140 години предучилищно образование в България“.

Организатори на събитието бяха Русенският университет, Община Русе и детските градини на Община Русе. Модератор на събитието беше проф. д. н. Юлия Дончева – преподавател в Русенския университет.

При откриването приветствия поднесоха Росица Георгиева – началник на РУО-Русе, и Таня Тодорова – началник отдел Образование в Община Русе.

Събитието бе разделено на два панела: “От религиозното до светското предучилищно образование“ и Майсторска школа по околен свят в детската градина на тема „Съвременна образователно-възпитателна среда и обмяна на добри педагогически практики по „Околен свят“ в детската градина“.

Сред гостите на форума бяха участници от Румъния. Аурелиан Котобан от община Кирнодж, Румъния, изнесе докад за състоянието на детските градини в северната ни съседка.

Свещ. Кирил Синев от русенския храм „Св. Възнесение“ представи примери за провеждане на религиозна просвета сред децата от предучилищна възраст. Духовникът представи пастирската си дейност в намиращите се в енорията му Детска ясла № 9 „Мечо Пух“ и СУ „Васил Левски“, както и в двата филиала на Детска градина „Слънце“.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (32 Votes)

IMG 9769В деня на св. братя Кирил и Методий в Рилския манастир беше връчена ежегодната награда на Министерството на образованието и науката (МОН) „Св. Иван Рилски“. Тя се връчва за високи постижения, отдаденост на просветителското дело и изключителна работа в системата на средното образование. Тази година бяха отличени Жулиета Петкова – директор на Специално училище за ученици с нарушено зрение „Проф. д-р Иван Шишманов“ – гр. Варна, Пенка Калина-Колева – директор на Начално училище „Любен Каравелов“ – Нова Загора, и Теодора Сулева – директор на Професионалната гимназия по лека промишленост, екология и химични технологии – Ямбол.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (7 Votes)

2022 05 11 18 44 49 2На 15 май от 11 ч. хорът при храм „Покров Богородичен“ в София с диригент Димитър Стоянов ще направи първата си изява от цикъл концерти-лектории за източноцърковната музика. Проявата е по проект „Хоровата църковнославянска музика в столицата – наследство и съвременност“, който се осъществява с подкрепата на Столична община. Основната идея е популяризиране на хоровата църковнославянска музика като живо историческо и културно наследство чрез провеждане на цикъл от няколко концерта. Първият ще е съвместен с ученическия хор на Националната гимназия за древни езици и култура и ще се проведе в църквата „Покров Богородичен“. Той ще може да се проследи и онлайн тук. Втората изява ще е на 25 май от 19 ч. в Софийската градска художествена галерия.

Входът е свободен

4.6293436293436 1 1 1 1 1 Rating 4.63 (259 Votes)

212Ловчанският митрополит Гавриил пръв от българските архиереи коментира решението на Св. Синод на Вселенската патриаршия да приеме в евхаристийно общение православните християни в Северна Македония, като първа крачка към преодоляване на схизмата в съседната ни страна. Православните християни там повече от половин век са откъснати от пълнотата на Православието. „Много неприятна новина“, заяви митр. Гавриил в централната емисия новини на БНТ.

Българският митрополит каза, че това решение ще доведе до „засилване на разкола в Православието“, а „Вселенската патриаршия няма повече права от всички останали поместни църкви“.

Изказването му е в духа на църковната геополитика на Московска патриаршия, която пренебрегва „малките играчи“ на църковното поле и представя всички църковни процеси като мащабна битка между „големите“ – Московска патриаршия и Вселенска патриаршия.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (17 Votes)

16 5336225743990150488 big 2От канцеларията на Св. Синод съобщиха, че на 10 май Негово Светейшество Българският патриарх и Софийски митрополит Неофит е претърпял инцидент в патриаршеския дом в Софийската митрополия, в резултат от което е хоспитализиран в УМБАЛ „Софиямед“.

При направените изследвания е установено счупване на горната част на лявата бедрена кост. След необходима подготовка ще последва медицинска интервенция.

Светейшият патриарх е в стабилно състояние и се моли за чедата на родната ни Православна църква.

Призоваваме клира и верния боголюбив народ да се молят за бързото възстановяване на Негово Светейшество, както и да приемат за достоверна единствено информацията, обявена от Светия Синод на БПЦ.