Мобилно меню

4.8888888888889 1 1 1 1 1 Rating 4.89 (27 Votes)

 MG 7241Негово Светейшество Българският патриарх Неофит е изпратил до синодните митрополити препоръки за богослужението в състояние на пандемия и опасност от заразяване с коронавирус – COVID-19. Препоръките на Негово Светейшество не са взети с решение на синода, а само са съгласувани по телефона с митрополитите. Но те показват отеческа загриженост за избягване на предпоставки за заразяване на вярващите и превантивното осигуряване на възможно най-безопасно състояние на храмовете.

Мерките, които патриархът предлага на митрополитите на БПЦ „за сведение и съобразяване“, са следните:

1. Всички храмове на територията на Вашата епархия да бъдат отворени и в тях да се извършват определените за светата Четиридесетница богослужения и молитвени последования;

2. Богослуженията да не прекъсват, както и всеки преминал надлежна подготовка желаещ да пристъпи към Свето Причастие с Тялото и Кръвта Христови, да не му бъдат отказвани под предлог от страх от заразяване с коронавирус. Светите Тайни не могат да бъдат преносители на зараза или каквато и да е болест, а са лекарство за телесно и душевно здраве;

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (4 Votes)

4ш43ш34Днес ръководството на Поклонническия център „Св. Йоан Рилски“ към Софийска епархия излезе с изявление по повод усложнената епидемиологична обстановка у нас и по света. Затварянето на границите и налагането на карантина на цели градове и държави наложи промени в организацията и провеждането на поклонническите маршрути. По този повод ръководителят на центъра прот. Стилиян Табаков отбелязва в изявлението си, че „наша отговорност са животът и здравето на участващите в нашите събития“. О. Стилиян уверява потребителите, че се отнасят с голяма любов и внимание „към всеки един, обърнал се към нас. Виждайки случващото се в България и чужбина, с голямо внимание и тревога следим обстановката, провокирана от COVID 19“.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (17 Votes)

89782589 2371022033188363 3277222177568456704 oГоляма част от енорийските центрове в столицата временно ще прекратят дейностите си, свързани със събиране на много хора на закрито. Няма да се провеждат образователни инициативи за деца и възрастни. Мерките се прилагат като принос за отговорно поведение към ближния в период на разпространяваща се вирусна инфекция.

Енорийският център при храм „Покров Богородичен“ преустановява провеждането на църковно-просветните курсове, както и неделните събирания след св. Литургия, но ще продължи според силите си да подпомага особено уязвимите наши братя и сестри в Христос.

Енорийският център към столичния храм „Рождество Христово“ също преустанови работата на неделното училище и другите детски инициативи, беседите за възрастни и школите си.

Енорийските центрове ще уведомяват своевременно за подновяването на дейността си.

4.95 1 1 1 1 1 Rating 4.95 (80 Votes)

Naum Rusenski 11 croppedДнес Русенският митрополит Наум разпространи обръщение към клира и миряните в неговата епархия, в което ги призовава в дните на Великия пост да проявят християнска отговорност и грижа за своите ближни. Само така можем да посрещнем изпитанието на новото вирусно заболяване, отнело живота на немалко хора.

Ето и текста на изявлението:

Възлюбени в Господа братя и сестри,

От началото на настоящата 2020 г., както и в дните на светата Четиридесетница, когато ние, православните християни, чрез смирение, пост и молитва си спомняме за земните страдания на Спасителя Христос, човечеството беше изправено пред изпитанието да посрещне непознато до днес вирусно заболяване, отнело живота на множество хора без значение на тяхната националност и вероизповедание.

С чувство на архипастирска загриженост, неотменна вяра в Бога и личен дълг се обръщаме към богохранимото ни паство с призив:

1. Всеки християнин да прояви лична отговорност и при най-малки симптоми на неразположение и болестно състояние да не излиза от своя дом, като потърси веднага консултация с личния си лекар, а наред с това (ако желае) да сподели духовните си потребности със своя енорийски свещеник по телефона.

4.75 1 1 1 1 1 Rating 4.75 (32 Votes)

kiprian kabinet 1021x640Днес Старозагорска митрополия излезе със съобщение, че въпреки епидемиологичната обстановка в страната няма да се отменят предвидените по програма великопостни богослужения. Всички храмове в епархията ще бъдат отворени и ще се извършат определените за св. Четиридесетница служби и молитвени последования.

Старозагорският митрополит Киприан също публикува днес свое обръщение, в което подчертава важността на поста в Православната църква за духовното израстване на вярващите. Митрополитът отбелязва също така, че Църквата ежедневно, сутрин и вечер, се моли за спасението на всички души и за хората, които с вяра, благоговение и страх Божи влизат в св. храмове. „Енорийските свещеници заедно с молещите се в енорийските храмове са като едно духовно сърце, което страда за болките на своите братя и сестри, за страданията на народа ни, за сбъдването на личните и обществени въжделения“.