Мобилно меню

2 1 1 1 1 1 Rating 2.00 (80 Votes)

viber image 2023 08 02 14 54 31 838За четиринадесета година поклонници от цялата страна се включиха в поклонническия път „Рилският чудотворец“ в памет на пренасянето мощите на св. Йоан Рилски от Търново в Рилския манастир или връщането им, станало през 1469 г. Както всяка година, началото на поклонението беше дадено в старинния столичен храм „Света Софѝя“. Тази традиция беше установена от предишния предстоятел на храма – приснопаметния о. Ангел Ангелов, който беше един от инициаторите и активни участници в похода.

Тази година св. Литургия и празничният водосвет бяха отслужени от архим. Василий, протосингел на Софийска митрополия, с когото съслужиха прот. Лъчезар Попов, предстоятел на храма, прот. Васил Танев от храмовото духовенство, прот. Георги Райчев, предстоятел на храм „Св. Георги“ в с. Кокаляне, и прот. д-р Сава Кокудев, главен асистент в Богословския факултет на СУ „Св. Климент Охридски“.

4.9259259259259 1 1 1 1 1 Rating 4.93 (54 Votes)

2023 08 02 0946Негово Светейшество Българският патриарх Неофит отправи обръщение по повод началото на Богородичния пост, който започна на 1 август и ще продължи до празника Успение на св. Богородица на 15 август. В обръщението си Негово Светейшество подчертава, че постът е „благодатна възможност да оставим настрана грижата за земното и суетата на този свят, заедно с всичките му тревоги и безпокойства, и да насочим духовния си взор към вечната участ“. Това можем да направим чрез „молитва и изпитване на себе си и съвестта си“, „да се вслушаме в гласа на сърцето, което е мистичен център на човешката личност и наш най-верен ориентир в мислите и действията ни, да погледнем в дълбочина и сами да си дадем отговор на най-важния за всеки християнин въпрос: съответства ли животът ни на нашата вяра“.

Негово Светейшество призовава верните чеда на Църквата да се стремят да живеят живота си „така, както е направила това Пресвета Богородица – в чистота и святост, в хармония с Божията воля и стремеж към съвършенство. За всичко това нека помислим с особена сила именно днес, когато пред нас са светлите и спасителни дни на Богородичния пост“.

4.9252336448598 1 1 1 1 1 Rating 4.93 (107 Votes)

1771818Старозагорски митрополит Киприан коментира случая от неговата епархия с изтезаваното момиче, който потресе цялата страна и предизвика протести срещу насилието над жени в много градове на страната.

В словото си, произнесено на 31 юли пред паметника „Бранителите на Стара Загора“, митрополитът припомня подвига на защитниците на града на тази дата през 1877 г. Той отбелязва, че те са се сражавали, водени от думите „Свобода или смърт“, но са доказали с делата си своята вярност към родината и вярата, и са положили живота си за своите ближни и отечеството ни. В словото си архиереят прави аналогия със съвременността и сегашните родни „патриоти“:

„За съжаление, днес заветните думи „Свобода или смърт“, изписани по телата на днешната младеж (а тялото е дом на Светия Дух!), са изпразнени от своето съдържание, защото родолюбието се съхранява в сърцето на българина, което винаги трябва да милее и да тачи своята родина и всички близки около него, като ги обгръща с вярата, надеждата и любовта. Свидетели сме на брутални действия спрямо човешка личност, които винаги са осъдителни“.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (107 Votes)

358105623 7068925246469611 128099579160812125 nСтоличната църква „Покров Богородичен“ не успя да побере стотиците вярващи, дошли да се простят с предстоятеля на храма ставрофорен иконом Николай Танев, за които той е бил енорийски свещеник, духовен отец, добър пастир, наставник във вярата, пример за християнин и човек.

Опелото, отслужено на 30 юли, оглави Белоградчишки епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит, заедно със столични свещеници и храмовото духовенство. Молитвено участие в заупокойната служба взе и Тивериополски епископ Тихон, викарий на Негово Светейшество Българския патриарх Неофит.

В словото си еп. Поликарп посочи неоспоримите качества на о. Николай, който през четиридесетте години на пастирското си служение в храм „Покров Богородичен“ успя да изгради свещеническо братство и задружна енория. Владиката отбеляза, че прощавайки се със своя свещеник днес Божият народ скърби, но той ги увери, че те вече са се удостоили с молитвен застъпник пред Бога, който и след кончината си няма да ги изостави. На семейството и енорията на о. Николай той предаде и съболезнованията на Негово Светейшество патр. Неофит.

2 1 1 1 1 1 Rating 2.00 (82 Votes)

DSC 5727На 1 август от София за поредна година тръгват поклонниците в инициативата „Рилският Чудотворец“. Те ще преминат през три планини – Витоша, Верила и Рила, за да стигнат до манастира на св. Йоан Рилски в памет на пренасянето на неговите мощи от Търново до светата обител. Пешеходният преход е съпътстван с молитви, богослужения, духовни разговори и размисли.

Поклонението ще започне на 1 август от 9 ч. в храм „Света Софѝя“, където ще се отслужат св. Литургия и водосвет. Оттам поклонниците ще следват установения вече път: параклис „Св. Йоан Рилски“ до хижа „Кумата“ на Витоша, храм „Св. Неделя“ в с. Ярлово, местност Цари мали град над с. Белчин, хижа „Пионерска“, хижа „Ловна“, Рилски манастир.

Поклонническият път е снабден със съпътстващ бус, който ще помага с извозването на палатките и багажа на участниците в определени участъци.