Мобилно меню

4.6666666666667 1 1 1 1 1 Rating 4.67 (15 Votes)

КиприанСтарозагорският митрополит Киприан е с положителен тест за коронавирус, съобщи сайтът на Старозагорска митрополия (тук). Той е в добро здравословно състояние и е на домашно лечение под лекарско наблюдение. Контактните му лица са поставени под карантина, според изискванията на РЗИ. В митрополитския дом и в административната сграда на Старозагорска митрополия е извършена дезинфекция на помещенията. Служителите преминават на дистанционен режим на работа в следващите десет дни, се казва още в съобщението.

На 25 октомври в синодния параклис митр. Киприан, заедно с всички архиереи от Св. Синод на БПЦ, участваха в избора на новия Доростолски митрополит Яков. В навечерието на избора медии, които се позоваваха на РЗИ-Враца, съобщиха за карантиниране на Врачанска митрополия заради заболелия протосингел, но официалният църковен сайт на БПЦ определи информацията като невярна.

По-късно, на 30 октомври, митр. Киприан участва в интронизацията на митр. Яков в Силистра, заедно с Пловдивския митр. Николай, Западно- и Средноевропейския Антоний, Русенския Наум и Врачанския Григорий.

Желаем на митр. Киприан бързо възстановяване!

4.9047619047619 1 1 1 1 1 Rating 4.90 (21 Votes)

123605395 1302805810060186 2373733384259012458 n„И тихо се разтвори Любовта“ е новият филм на режисьорката Надя Христова, който тя описва като „разтърсващ филм за брака и провалените бракове“. Премиерата на лентата ще е на международния фестивал на документалното кино „SOFIA BITING DOCS“ в Дома на кинoто в София на 18 ноември.

Това е четвъртият филм на Надя Христова, в центъра на който са личността и разсъжденията на проф. Калин Янакиев. Този път темата е за брака и търсенето на причините за безпрецедентния брой провалили се брачни съюзи.

„Въпросът е наистина драматичен и за мое учудване е подминаван от медийните хора с глас“, разказва Надя Христова, която е автор на вече известната поредица документални филми с професора по философия от Софийския университет.

Интересен факт е, че новият филм е реализиран дистанционно, като почти всички участници са се снимали сами. Една от причините за това авангардно решение е отдалечеността на екипа и героите във филма. Надя живее от години в Англия, колегите ѝ са в София, а участниците са край Черно море, на Арабския полуостров и около Дунава…

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (17 Votes)

2020 11 03 2208Обновление: Днес, 4 ноември, Белоградчишкият епископ Поликарп съобщи за Двери, че има още четирима заболели духовници на територията на Софийска епархия, освен двамата, за които даде информация вчера в интервюто си. Единият от заразените е игумен на манастир.

Прицърковните школи в енорийските центрове и неделните училища на територията на Софийска епархия са прекратили дейността си в присъствена форма. Това е направено в изпълнение на заповедта на министъра на здравеопазването, в която наред с другите мерки срещу разпространението на коронавируса, се разпорежда и затварянето на образователните центрове. В същото време свещенослужителите са били посъветвани и от ръководството на Софийска митрополия временно да прекратят дейността на неделните училища. „Много от свещенослужителите потърсиха съвет от ръководството на светата митрополия и им бе разпоредено да преустановят дейност. За да не се губи връзка, особено с децата, повечето учители провеждат неделни занимания онлайн“, каза в интервю за Двери Белоградчишки еп. Поликарп, викарий на Софийския митрополит.

Владиката съобщи още, че някои от манастирите в епархията също са затворени за посещение от поклонници, особено в тези, в които живеят възрастни монахини или монаси. „В тази насока сме разпоредили на игумените да предприемат мерки и по свое усмотрение, за да се предпазят самите те, а и вярващите“, обясни викарият.

4.7777777777778 1 1 1 1 1 Rating 4.78 (54 Votes)

 MG 7246Негово Светейшество Българският патриарх Неофит отправи поздравление за Деня на народните будители. В него предстоятелят на БПЦ подчертава, че тази година отбелязваме празника във време на изпитания, но също така припомня, че „делото на българските будители не е леко и винаги е било съпроводено с изпитания, белязани с много жертвоготовност и страдания“. Патр. Неофит заявява, че и днешните будители са изправени пред предизвикателства, но „с похвално за подражание усърдие продължават святото дело на българската духовност и просвета, наука и култура – в цялата богата палитра на неговото разнообразие“.

Публикуваме целия текст на поздравлението:

„Във време на изпитания отбелязваме тази година Деня на будителите – денят на всички онези достойни българи, които през хилядолетната ни история са отдавали, отдават и сега сили и живота си за духовното, просветното и културното преуспяване на нашия обичан народ и скъпата ни Родина. Свеждаме глави пред величието на апостолското им дело и подвига им, който и днес е залог за съхраняването и пребъдването през вековете на завещаната от нашите отци православна християнска духовна и културна идентичност.

4.5121951219512 1 1 1 1 1 Rating 4.51 (41 Votes)

ПърваПо решение на Св. Синод на БПЦ на 30 октомври се състоя въдворяването на новия Доростолски митрополит Яков. За първи път в най-новата история на БПЦ в церемонията по представянето на паството на новия епархийски архиерей взеха участие петима митрополити: Пловдивският Николай, Западно- и Средноевропейският Антоний, Русенският Наум, Старозагорският Киприан, Врачанският Григорий. Сред участниците в посрещането и в богослуженията в катедралния храм на Силистра „Св. апли Петър и Павел“ взеха участие също така Величкият епископ Сионий, игумен на Троянския и Бачковския манастир, и Знеполският епископ Арсений, викарий на Пловдивския митрополит, както и няколко архимандрити.

Новият митрополит беше посрещнат на границата на епархията си при с. Гарван от митр. Антоний, който беше временно управляващ Доростолската епархия и организира изборите за нов епархийски архиерей, заедно с епархийския протосингел протопрезв. Добри Чаков, епархийския съветник прот. Стефан Димитров и миряни от околните енории. Там митр. Яков получи архиерейски посох – символ на пастирското служение на епархийския архиерей, а о. Чаков му връчи енголпие и нагръден кръст, с които са били интронизирани покойните Доростолски митрополити Иларион и Амвросий.

104436362 555801255082665 8408151784969210671 n

[Какво представлява проектът?] [За кого е предназначено изданието?] [Kое прави това издание различно?] [Как можете да помогнете:]