Мобилно меню

4.5862068965517 1 1 1 1 1 Rating 4.59 (29 Votes)

2021 11 03 22 24 56На 1 ноември, в деня на Народните будители, се състоя официалното откриване на православното радио „Епархийски глас“ към Софийска митрополия. То е създадено с благословението на Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит.

Православно радио „Епархийски глас“ ще бъде излъчвано по интернет през страницата на Софийска митрополия на адрес: https://mitropolia-sofia.org/ или директно на: https://radio-glas.mitropolia-sofia.org/.

Експерименталното излъчване на радиото започна на 15 октомври т. г., на рождения ден на патр. Неофит.

4.75 1 1 1 1 1 Rating 4.75 (32 Votes)

235x300На 2 ноември в Богословския факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ се проведе онлайн лекция на швейцарския професор д-р Кристофер Щюкелбергер, световноизвестен специалист по Християнска етика.

По покана на деканското ръководство той имаше работна среща с преподаватели и представители на академичната колегия, а след това изнесе лекция за студенти и докторанти, посветена на предизвикателствата пред Християнската етика в съвременния свят. Лекцията се проведе в рамките на учебната програма по Нравствено богословие за редовните студенти от трети курс.

Проф. Кристофер Щюкелбергер е дългогодишен преподавател по Християнска етика в университета в гр. Базел, Швейцария, и изследовател на проблемите на съвременната приложна етика. Той е създател на множество инициативи и програми за обучение по Християнска етика в системата на висшето образование, сред които и фондация за изследване на съвременните предизвикателства пред богословската наука, произтичащи от процесите на глобализацията. Тази фондация поддържа известен в академичните среди интернет сайт, който разполага с богата електронна библиотека и множество образователни възможности.

Проф. Щюкелбергер е създател също така и на организацията на богословските дигитални библиотеки Global Theological Library (GlobTheoLib), която съвместно със Световния съвет на църквите осигурява свободен интернет достъп до дигитализирана богословска литература. От началото на нашия век в тази организация се включи и Библейската библиотека при Богословския факултет в София.

4.9466666666667 1 1 1 1 1 Rating 4.95 (75 Votes)

 MG 7248Негово Светейшество Българският патриарх Неофит отправи обръщение по повод Деня на народните будители. В него предстоятелят на БПЦ изтъква важната роля на православната вяра в мотивацията и дейността на българските будители през вековете. Върху тази духовна основа градят своите дела будителите духовници, писатели, мислители, общественици, които днес сочим за пример и вдъхновение на младото поколение българи.

Патриарх Неофит обаче посочва, че будителството не принадлежи на миналото, то присъства и в настоящето на България. „Делото на нашите будители продължава и днес. И днес неуморни труженици на духовността и книжовността усърдно бдят за будността на българския дух, трудейки се на нивата на българската просвета и култура, пазейки заветите и приемствено продължавайки делото на своите славни предшественици. Нека ценим техния всеотдаен труд, да го уважаваме и да им съдействаме според силите и възможностите си, тъй като те работят не за себе си, а за всички нас – за да ни има като народ, за да я има България“, призовава в обръщението си Негово Светейшество.

В заключение патр. Неофит заявява: „В този светъл и празничен ден цялата наша обич и преклонение заедно с молитвите на Православната ни църква са за всички тях. Бог да ги пази и вдъхновява! Честит и благословен празник!“.

Снимка: Стефка Борисова

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (20 Votes)

2021 10 25 15 42 47С благословението на Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит в София ще се проведат църковни тържества, посветени на 700-годишнината от успението на св. крал Стефан Милутин, чийто мощи се покоят в столичната митрополитска катедрала „Св. Неделя“. Честванията се организират от Софийска митрополия съвместно с посолството на Република Сърбия у нас и митрополитския катедрален храм „Св. великомъченица Неделя“.

Тържествата за паметната годишнина ще започнат още на 27 октомври от 16 ч. с посрещане и освещаване на икона на св. крал Стефан Милутин в храм „Св. Неделя“. Иконата е дар от благочестиви християни от Сърбия за столичния митрополитски храм, където се намира нетленното тяло на светия крал, за вечен спомен и залог на единението и любовта между двата съседски народа.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (39 Votes)

2021 10 25 09 56 26Днес, 25 октомври, в 4 ч. сутринта на 91-годишна възраст е починал ставрофорен иконом Цанко Тотев, дългогодишен енорийски свещеник в с. Горни Лозен, Софийска епархия.

Отец Цанко от младини е ревностен християнин, но става свещеник в зряла възраст. Роден е на 2 април 1930 г. Ръкоположен е за свещеник от покойния софийски викарий, Левкийски епископ Партений на 3 май 1981 г. в манастира „Седемте престола“. Като свещеник завършва Духовната академия „Св. Климент Охридски“ в София. Дълги години о. Цанко служи като ефимерий в Драгалевския манастир на Витоша. По-късно се прибира в енорията на своето село. През 1997 г., на 29 юни, Петровден, Негово Светейшество Българският патриарх Максим го отличава с офикията протойерей. Въпреки напредналата си възраст о. Цанко не спира да работи, включително и физически, за завършването на строежа на новия голям храм в центъра на селото, посветен на св. Атанасий Александрийски Велики и св. цар Борис. По негово настояване и под неговите грижи са построени няколко параклиса в и около селото. Тази година о. Цанко отбеляза 41 години свещеническо служение.

104436362 555801255082665 8408151784969210671 n

[Какво представлява проектът?] [За кого е предназначено изданието?] [Kое прави това издание различно?] [Как можете да помогнете:]