Мобилно меню

4.9770114942529 1 1 1 1 1 Rating 4.98 (87 Votes)

Image 8006697 132 0Днес в интервю за радио „Благоевград“ Неврокопският митрополит Серафим се обърна с думи на утеха и насърчение към духовните чеда в епархията си. Владиката увери, че състрадава на всички в тези дни на изпитания и призова да се запази трезвост на мисълта, спокойствие на духа и хладнокръвие. „Преди всичко доверие към Бога, с по-усърдна вяра и молитва! Нека се молим с вярата, че Бог промисля най-доброто за нас! Той допуска това изпитание, в Негова власт е и да го прекрати! Вярвам, че когато се върнем към нормалното си ежедневие, вече ще сме преосмислили много неща в живота си и ще бъдем много по-отговорни както към себе си, така и към другите! Бог да укрепява всички в тези трудни моменти!“ – каза митрополитът.

В интервюто си владиката подчерта, че в тези дни Църквата се стреми да помогне чрез молитвата и духовната подкрепа на всички, които имат нужда от това. „Миналата неделя беше прочетен евангелският откъс за един парализиран човек, когото Христос изцелява с думите „Прощават ти се греховете!“. Това е ясен сигнал към нас, че болестите, изпитанията, трудностите в живота ни са много тясно свързани с начина, по който живеем. Но тези изпитания не се разглеждат като проява на Божия гняв или някакво наказание с цел изтребление на хората заради греховете им. Бог допуска изпитанията до нас, човеците, за да ни подпомогне в нашето изправяне. Да ни помогне да преосмислим живота си, ценностите си и да намерим оня ясен и верен ориентир, който Той ни поставя като най-сигурно ръководство в нашия живот“ – каза митрополит Серафим и допълни, че случващото се в момента не е случайно съвпадение с времето на Великия пост.

Цялото интервю – тук.

4 1 1 1 1 1 Rating 4.00 (4 Votes)

20160713 0925302 fill 600x338Ръководството на Софийска митрополия обяви, че във връзка с въвеждането на извънредно положение в страната се променя работното време на епархийската канцелария. Така от 16 до 29 март 2020 г. службите в Софийска митрополия ще са със съкратено работно време – от 10:00 до 14:00 ч.

В сградата на Софийска митрополия няма да се допускат посетители. При необходимост на гражданите се препоръчва да подават заявления по електронната поща на адрес office@mitropolia-sofia.org. В сградата ще се допускат свещенослужители само до касата и склада за църковни свещи.

4.9259259259259 1 1 1 1 1 Rating 4.93 (54 Votes)

SDS 2074 1200x661Днес ректорът на Софийската духовна семинария „Св. Йоан Рилски“ архим. Пахомий отправи видеообръщение към учениците си във връзка с извънредното положение в страната и въвеждането на дистанционно обучение за семинаристите. Архим. Пахомий призова учениците към отговорност и дисциплинирано отношение към обучението, което ще продължи през две електронни платформи. Софийската семинария е организирала програма и план за дистанционно обучение. Всеки ученик може да се свърже в посоченото време с дежурния преподавател. Учителите ще бъдат достъпни през платформата shkolo.bg или чрез имейл. Те ще изпращат материали, задачи, домашни работи, проекти и друга информация до семинаристите. В определени дни и часове учениците ще бъдат канени във виртуални класни стаи чрез видеоурок в реално време през платформата zoom.us. Учениците ще влизат в изпратения от преподавателя линк и ще участват на живо от телефон, компютър или друго електронно устройство.

3.8484848484848 1 1 1 1 1 Rating 3.85 (99 Votes)

2020 03 16 1615Пловдивският митрополит Николай разпространи призив до клира и народа на своята епархия за усилване и обединение на молитвите в дните на тежки изпитания, породени от пандемията в целия свят. Владиката призовава „всяка вечер в 21 ч., който където и да се намира – у дома, на работа или по пътя, да се моли с Господнята молитва „Отче наш“, за да призовем Божията милост, снизхождение и избавление от злото“.

Митрополит Николай също така се е разпоредил „всяка вечер от 21:00 до 21:15 ч. до края на март да бият всички църковни камбани в диоцеза на Пловдивска епархия в знак на подкрепа към всички наши лекари, медици и медицински лица, които неуморно полагат грижи за боледуващите и страдащите наши ближни. Защото Господ ни е заповядал: „Синко, в болестта си не бъди небрежен!... Почитай лекаря с чест според нуждата от него, защото Господ го е създал и лекуването е от Вишния“ (Сирах. 38:1-9)“.

4.8971962616822 1 1 1 1 1 Rating 4.90 (107 Votes)

maxresdefaultВъв връзка с вирусната пандемия, бързо завладяла почти цял свят, Св. Синод предложи текстове на молитви и прошения по време на св. Литургия, които да бъдат добавяни от извършващия я свещенослужител. Тези молитви са включени в свещеническата книга Служебник – в изданията му на църковнославянски, както и на български език (в раздела „Молитви и прошения за различни потреби“, подраздел „Във време на мор – епидемия, заразителна и смъртоносна болест“). Те бяха публикувани вчера и в синодния сайт на църковнославянски език, но за съжаление там са преписани с редица грешки. Затова Двери публикува текста на тези молитви в нов превод на български език, за да могат свободно да ги използват свещенослужителите, а и богомолците да ги разбират. Естествено, тези молитви могат да се казват и от всеки вярващ в неговото лично молитвено правило.

НА СВ. ПРОСКОМИДИЯ:

Господи, Иисусе Христе, Боже наш, приеми тази жертва за прошка на греховете на нас, грешните и недостойни Твои раби, които с беззаконията си прогневихме Твоята благост и оскърбихме Твоето добросърдечие, и не осъждай нас, Твоите раби, но отклони страшния Си гняв, който справедливо е насочен срещу нас, отмени пагубното Си наказание и спри Своя страшен меч, който невидимо и неочаквано ни посича, пощади бедните и нещастни Твои раби, и не затваряй в смърт душите на нас, които в покаяние със съкрушено сърце и със сълзи падаме пред Тебе, милосърдния и снизходителен наш Бог, Който ни води към добра промяна.

НА ВЕЛИКАТА ЕКТЕНИЯ: