Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (17 Votes)

poster page 0003На 8 ноември в Духовно-просветния център „Св. архангел Михаил“ във Варна беше открита изложбата „Пътят към Екзархията“. Тя е посветена на навършващите се през 2020 г. сто и петдесет години от учредяването на Българската екзархия.

Експозицията включва копия на портрети, документи и фотографии, свързани с българската църковна борба, както и книги и учебници от учебното дело през Възраждането, допринесли за формирането на българския книжовен език.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (12 Votes)

Номер едноНа 8 ноември 2020 г. храм „Св. Архангели“ в Чирпан отбеляза двоен празник: сто и шестдесетия си рожден ден и празника Събор на св. архистратиг Михаил и всички ангелски сили (Архангеловден). Поради карантина на Старозагорската митрополия светата литургия беше отслужена без присъствието на митр. Киприан от чирпанските свещеници иконом Иван Иванов, архиерейски наместник и предстоятел на храма, о. Георги, о. Христо и о. Силвестър заедно с дяконите Божил и Тихон.

4.8928571428571 1 1 1 1 1 Rating 4.89 (56 Votes)

755864620704459Все по-голям е броят на заразените с коронавирус православни клирици и свещенослужители, но информацията за това е оскъдна. Единствено Старозагорският митрополит Киприан обяви, че е заразен и в резултат цялата митрополия беше поставена под карантина, а контактните лица – карантинирани. В началото на седмицата Белоградчишкият епископ Поликарп съобщи за шестима болни свещеници в Софийска епархия, в това число и игумен на манастир, но техният брой се увеличава. В социалните мрежи християните отправят призиви за молитва за техни боледуващи пастири, като от тези апели става ясно, че боледуващи православни свещеници има в почти всички български епархии. За разлика от другите поместни църкви обаче тези храмове и манастири не се поставят под карантина за предпазване на миряните.

По неофициална информация има и други заразени митрополити и епископи, както и болни служители на митрополиите. В Софийската духовна семинария огнището на коронавирус продължава да е активно, а за Пловдивската няма никаква информация.

4.75 1 1 1 1 1 Rating 4.75 (32 Votes)

tosko kazakinТази сутрин в София е починал старофорен иконом Тоско Казакин, дългогодишен свещеник в митрополитската столична катедрала „Св. Неделя“. По информация от дъщеря му Катерина свещеникът е починал в дома си от белодробна емболия.

О. Тоско (Христоско) Петров Казакин е роден през 1943 г. в Батак. През 1963 г. завършва Софийската духовна семинария, а през 1969 г. – Духовната академия в столицата. През 1982 г. е първият енорийски свещеник, когото Св. Синод на БПЦ изпраща в Лондон. След завръщането си в България до края на живота си служи в митрополитския храм „Св. Неделя“. О. Тоско е и един от изпълнителите в известния хор „Св. Йоан Кукузел Ангелогласният“.

Със съпругата му презвитера Стефка имат две дъщери – Катерина и Петя, които са завършили богословие и сега живеят в Англия.

Опелото на о. Тоско ще бъде утре, вторник, от 10:30 ч. в софийската митрополитска катедрала „Св. Неделя“. Погребението ще бъде в родния му град Батак, където в 14 ч. ще се направи трисагий в църквата „Успение Богородично“ и след това тялото на покойния свещеник ще бъде положено в градското гробище, където се покоят останките на баща му Петър и майка му Катерина.

Бог да го прости!

2 1 1 1 1 1 Rating 2.00 (47 Votes)

Защита На 3 ноември в Богословския факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ се проведе публична защита на докторската дисертацията на Силва Маринова на тема: „Христовите притчи в монументалната живопис на Българското възраждане (херменевтика и иконография)“. Научното жури беше в състав: проф. дбн Емил Трайчев Стоянов (председател), доц. д-р Иван Рашков (научен ръководител на докторанта), проф. д-р Елена Генова, доц. д-р Миглена Прашкова и доц. д-р Ростислава Тодорова. Членовете на журито гласуваха единодушно за присъждане на образователната и научна степен „доктор“  на Силва Маринова.

104436362 555801255082665 8408151784969210671 n

[Какво представлява проектът?] [За кого е предназначено изданието?] [Kое прави това издание различно?] [Как можете да помогнете:]