Мобилно меню

4.5084745762712 1 1 1 1 1 Rating 4.51 (59 Votes)

991 ratio patriarh neofit 2В началото на седмицата Негово Светейшество Българският патриарх Неофит е бил приет в болница „Софиямед“. От канцеларията на Св. Синод днес съобщиха, че причината за хоспитализацията на патриарха е „обостряне на хроничните му заболявания“.

По сведения на bTV Негово Светейшество е диагностициран с COVID-19 и вследствие на вирусната инфекция е получил бронхопневмония.

В същото време от канцеларията на Св. Синод настояват клирът и боголюбивият народ „да приемат за достоверна единствено информацията, обявена от Св. Синод на Българската православна църква – Българска патриаршия“. Оттам уверяват, че „Светейшият патриарх се моли на Бога за мир, здраве и благоденствие на чедата на родната ни Православна църква“.

През последните години грижите за здравето на патр. Неофит са поверени на болница „Софиямед“, чието болнично настоятелство се председателства от Пловдивския митрополит Николай (тук). Преди това Негово Светейшество разчиташе на медицинските грижи на болница „Токуда“.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (39 Votes)

302155503 10229089339357685 1860458645184541597 nПреди по-малко от месец беше основан „Съюз за традиционна музика Агия“. За това съобщава на фейсбук-страницата си псалтът и учител по църковна музика Никола Антонов. Агия е наименованието на един от звуците в системата на православната византийска музика от епохата на св. Йоан Кукузел, с което създателите на съюза искат да подчертаят, че ще търсят приемствеността между традициите в музиката, между старото и съвременното, между Изтока и Запада.

„Съюз за традиционна музика Агия“ е основан от съмишленици, предимно ученици от школата по византийско пеене на Никола Антонов, която той ръководи вече пет години към храм „Рождество Христово“, кв. „Младост-3“, София. Една от целите на това начинание е изнамиране, изследване и представяне на най-добрите образци от традицията на свещеното певческо изкуство на едногласната музика, наричана у нас източноцърковно пение, и то в един не особено разпространен и труден формат – формата на смесения хор. Хор „Агия“ е смесен състав, състоящ се от петнадесет души – редовно практикуващи клиросно пеене православни вярващи, мъже и жени от София, от страната и чужбина.

4.3333333333333 1 1 1 1 1 Rating 4.33 (12 Votes)

IMG 1577На 1 септември с архиерейска св. Литургия започна новата учебна година за задочните студенти в Богословския факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“. Празничното богослужение в академичния параклис оглави Браницки епископ Пахомий, ректор на Софийската духовна семинария „Св. Йоан Рилски“. Той беше в съслужение с архим. Мелетий, зам.-ректор на СДС, гл. ас. ставр. ик. Стефан Стайков, председател на църковното настоятелство на параклиса на Богословския факултет, доц. прот. Иван Иванов и дякон Слави Спасов, секретар на СДС.

В края на св. Литургия еп. Пахомий предаде на преподавателите и студентите от Богословския факултет благословение от Негово Светейшество Българския патриарх Неофит, като им пожела благословена и благодатна нова учебна година. Архиереят отбеляза, че стартът на учебните занятия за задочните студенти съвпада с началото на новата църковна година – време за равносметка за свършеното дотук и планиране на предстоящи начинания. Той специално се обърна към първокурсниците, на които предстоят първите занятия в Богословския факултет, като  им пожела да напредват и да се задълбочават в богословската наука. Еп. Пахомий пожела здраве, благодатни сили и вдъхновение и на преподавателите.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (27 Votes)

1409181508Днес Православната църква празнува началото на индикта, т. е. началото на Новата църковна година. Това е стара, хилядолетна традиция, която се отнася към късните византийски времена. Тя обаче все още се почита с църковно богослужение и молебен, съответно се отбелязва и в църковния календар на 1 септември. Неведнъж и в Двери е писано за този празник на църковното новолетие, както се вижда от темата на деня на първа страница.

Редно е днес в храмовете да се извърши молебен и се изпроси Божия благослов за „благоприятна Господня година“, за която говори Иисус Христос в проповедта Си в синагогата на гр. Назарет (Лука 4 гл.). А доколкото в гражданския ни календар новата година се отбелязва на 1 януари, ние и тогава извършваме такава молитва към Бога – Господаря на времето и на цялото творение, за да живеем в мир и любов, които са основа на истинското благоденствие.

За този ден св. Никодим Светогорец пише в своята книга Синаксарник:

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (54 Votes)

58 1200x661С благословението на Браницки епископ Пахомий, ректор на Софийската духовна семинария „Св. Йоан Рилски“, от 19 до 24 август Сдружение за социални и културни инициативи (ССКИ) организира и проведе детски дневен лагер. Това е вторият градски лагер, който се провежда това лято на територията на семинарията, след организирания от Богословския факултет на СУ в началото на юли лагер за български и украински деца.

Децата на възраст от седем до петнадесет години, организирани от членовете на Сдружението, в рамките на тези шест дни пяха, рисуваха под диктовка, изработваха восъчни свещи, умело връзваха възли в макраме, спортуваха, забавляваха се, приемаха от всичко с пълни шепи и отворени сърца. Без боязън, а с онази чиста детска наивност задаваха своите въпроси на отците и еп. Пахомий, които бяха близо до тях и предоставиха обновената и модерна база на единствено по рода си училище в София. Всички бяха ободрени от радостта да общуват помежду си, да играят заедно, да се състезават, да побеждават, а понякога заедно и да преглътнат загубата. Впуснаха се в незабравимо приключение – да търсят кораба на Ной в отборната игра, създадена от ССКИ специално за терена на Семинарията. Съобразяваха отговорите си, решаваха бързо за време различни ребуси, които бяха ключ към всяко следващо ниво и стъпка до целта на играта.