Мобилно меню

1.8666666666667 1 1 1 1 1 Rating 1.87 (60 Votes)

Image 7110595 126През последните два дена някои от митрополитите отправиха архипастирски послания до клира и вярващите в епархиите. В тях, заради новата ситуация, промениха първоначалните насоки, оповестени от Св. Синод на БПЦ, за богослужението и поведение на клира и миряните в условията на пандемия.

Днес и Ловчанският митрополит Гавриил също публикува свое послание до епархиотите си. В него той настоява да не се променя първоначалният подход към богослужението и църковния живот, независимо от нарастването на броя на заразените у нас и в света. Владиката нарича ставащо „огнено изпитание“ и препоръчва „да се доверим на Господ, да се молим по-често вкъщи и особено в Божия храм, да се изповядваме и причастим неведнъж до светлото Христово Възкресение и да имаме вяра, че след Голгота ще дойде и Възкресението“.

4.7142857142857 1 1 1 1 1 Rating 4.71 (35 Votes)

medium Киприан 2018Старозагорският митрополит Киприан отправи второ послание до клира и народа на епархията си във връзка с пандемията от коронавирус и увеличаването на броя на заболелите у нас. С думи на пастирска загриженост и християнска любов той напътства духовниците как да изпълняват своето служение в новата обстановка, а миряните – как да приемат случващото се за свое спасение.

„Свидетели сме на парадокс: нужно беше да се отдалечим видимо на метър или два един от друг, за да осъзнаем близостта си – тази на сърцата си. Така, както първите християни и апостолите имаха едно сърце и една душа (Деян. 4:32) според завета на Спасителя“, се казва в обръщението на владиката.

4.987012987013 1 1 1 1 1 Rating 4.99 (154 Votes)

2020 03 20 1014Варненският и Великопреславски митрополит Йоан вчера направи обръщение към клира и миряните на епархията си по повод усложнената ситуация в страната и света. В него той дава архипастирски насоки как християните да приемат рязката промяна в начина си на живот и участие в богослужението. „Съвременният силно секуларизиран свят беше призован да утихне. Стремлението на човека да пътува навсякъде, да види всичко, да получи най-много блага, да бъде в непрекъсваема динамичност сега трябва да поспре! Да си останем у дома! Да бъдем насаме със себе си и с най-близките си – това са призивите днес“.

Митрополит Йоан разяснява духовните причини за случващото се в света, като посочва, че когато човек се отдалечава от истинския Бог и многократно извършва грехове, тази греховност води до болест. „Днес много хора с безстрашие извършват различни грехове и дори парадират със своята безстрашност. Точно сега е нужно за нас постоянният спътник, събеседник, защитник, помощник в благоустройването на нашия временен живот тук на земята да бъде страхът Господен“.

В дните на страх от постоянната заплаха от болестта митр. Йоан отправя послание за християнска надежда: „Трябва да помним, че ще дойде изцеление. Нека да служим на Господа със страх и да се радваме пред Него в трепет“ (Пс. 2:11).

4.9655172413793 1 1 1 1 1 Rating 4.97 (145 Votes)

16648984 1222488681180234 6172259305425840490 nИгуменката на Самоковския манастир „Покров Богородичен“ монахиня Пелагия е освободена от длъжност без предизвестие или посочване на мотивите за това. На поста е поставена монахиня Максима, която е прибрана временно в св. обител преди няколко години, след като е изгонена от всички манастири на Пловдивска епархия. Майка Пелагия има сериозни основания да смята, че мотивът за смяната ѝ е финансов и „духовната обител и нейните светини, активи, имоти и приходи са в сериозна опасност от злоуправство и последващо разрушение, унищожение и посегателство“, казва тя в свое изявление. В манастира предстои да започнат сериозни ремонтни и строителни дейности, за които вече има събрани пари.

На 10 март майка Пелагия е посетена в св. обител от двамата ревизори на Софийска митрополия, които са ѝ връчили заповед за освобождаване от длъжността със задна дата (смятано от 1 март), подписана от Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит, без да са посочени мотиви за това решение.

За монахинята тези действия са неочаквани, тъй като тя не само няма провинения, но под нейното ръководство през последните години манастирът укрепва духовно и икономически. Преди да се замонаши, тя работи 20 години във финансовия отдел на Министерство на културата и има опит в административната и финансовата област. Неин духовен наставник е архим. Амвросий, игумен на Зографския атонски манастир, и под негово ръководство тя устройва духовния живот на манастира, в който молитвата се редува с усърдна работа. Пелагия от години води вероучителни занимания в манастира за деца от институции.

3.5 1 1 1 1 1 Rating 3.50 (54 Votes)

митрополит НиколайДнес Пловдивският митрополит Николай разпространи обръщение до православните християни в неговата епархия с насоки за поведение в ситуацията на пандемия и извънредно положение в страната. В него митрополитът подчертава, че ставащото е по Божие допущение в дните на Великия пост. Владиката насочва вниманието на вярващите към духовните ползи, които могат да се извлекат от принудителното стоене вкъщи.

В обръщението си митр. Николай съветва православните да използват времето си за по-усърдни молитви в домовете си. „Молете се усърдно и от сърце, молете се по всяко време с думите: „Господи Иисусе Христе, Сине Божий, помилвай ни!“. Като ви уверявам, че както аз, така и всички наши свещенослужители ще се молим за вас и вашите семейства!“.

Той заявява също: „С дадената ми от Бога архиерейска власт освобождавам всички верни на Църквата православни християни в богодаруваната ми Пловдивска епархия от задължението да присъстват физически на обществените богослужения в храмовете за срока на обявеното в държавата извънредно положение. Но не мога да им отнема правото, ако те желаят да присъстват, и никой няма да бъде върнат. Защото, казва Христос: „който дохожда при Мене, няма да го изпъдя вън“ (Йоан 6:37). Като молбата ми е особено настойчива към нашите по-възрастни мирянки и миряни: да се въздържат да идват на църква освен в случай на крайна необходимост. А дошлите в храма да спазват установената от здравните власти дистанция един от друг“.