Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (21 Votes)

2020 06 09 17 13 48Предстоящото свързване на южната дъга с бул. „Цар Борис Трети“ по идеен проект предвижда локалното платно на булеварда да минава на около метър и половина от храм „Св. Пантелеймон“. За това алармира служещият в него свещеник о. Димитър Тухчиев в интервю за БТА. Нито възложителят, нито изпълнителят са се съобразили с храма и разположението му на булеварда, казва духовникът. Според идейния проект, публикуван на сайта на общината, пътят ще минава съвсем близо до храма и ще се създадат условия за неговото повреждане, предупреждава о. Димитър. Той е изразил опасенията си в писмо от 13.4.2020 г. до столичния кмет, но засега няма отговор.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (12 Votes)

2020 06 09 12 10 03Тези дни си отиде от този свят Руси Стамов Дафинов от град Кърджали. Роден през 1938 г., той беше човек с добродетели и достойнство и затова беше почитан от съгражданите си. Макар че неговите имена вероятно вече не говорят нищо на днешните хора, дори в Кърджали и региона. Но с много от тях той десетилетия наред живя, общуваше, помагаше им. Може би из справочниците ще остане като последният директор на вече закрития оловноцинков комбинат в родопския град. За политически ангажираните, поне на местно равнище, той е известен като член на БЗНС „Никола Петков“ и радетел за установяване на демократични устои на обществения и държавния живот. По образование беше минен инженер, постепенно стигнал до ръководното място в предприятието, когато вече никой не се е борил за този пост, а е трябвало да се оцелява, да се пазят работните места на стотици хора. Като ръководител на Стопанската камара и на най-големия завод в града подпомага развитието на културата, здравеопазването, науката и спорта.

4.75 1 1 1 1 1 Rating 4.75 (32 Votes)

bpp 2797 о. КръстанНа 5 юни вечерта на 85-годишна възраст се престави в Господа ставрофорен иконом Кръстан Александров Вукашинов – дългогодишен свещенослужител, епархийски съветник при Софийска митрополия, председател последователно на столичните храмове „Св. Николай Софийски“ и „Св. Неделя“. Отец Кръстан беше дългогодишен енорийски свещеник, представител на БПЦ в САЩ и Канада, гр. Торонто, изявен проповедник, изкусен църковен певец, но и фолклорен изпълнител.

В своето близо шестдесетгодишно пастирско служение отец Кръстан се стараеше ревностно и достойно да служи на Бога и народа. За скъпия покойник можем да отнесем думите на светия апостол: „С добрия подвиг се подвизах, пътя свърших, вярата опазих; прочее, очаква ме венецът на правдата, който ще ми даде в оня ден Господ, праведният Съдия!“ (2 Тим. 4:7-8).

Опелото ще се извърши на 8 юни, понеделник, от 13 ч. в столичния катедрален храм „Св. Неделя“. Поклонението в с. Железница ще бъде в местния храм „Успение Богородично“ от 15 ч.

Бог да го прости! Вечна и блажена да бъде неговата светла памет!

4.8504672897196 1 1 1 1 1 Rating 4.85 (107 Votes)

Image 8461778 411 0 2Сайтът на Софийска митрополия припомня на епархийските клирици, че окръжното писмо на Св. Синод на БПЦ-БП от 30.3.2020 г. относно богослужебния и молитвения живот в България в условията на пандемия все още е в сила. Страната ни се намира в извънредна епидемична обстановка и в съответствие със заповед №РД-01-262/14.5.2020 г. на министъра на здравеопазването Кирил Ананиев клириците и миряните следва да спазват необходимите предпазни мерки срещу коронавируса. Това означава, че в храмовете богомолците трябва да са с маски, да спазват дистанция помежду си, да не се допуска струпване на много хора в църквите и т. н. В храмовете трябва да се извършва необходимата системна дезинфекция и да се осигурява необходимият ред.

Същите разпоредби са в сила за всички епархии на БПЦ в страната.

4.8974358974359 1 1 1 1 1 Rating 4.90 (39 Votes)

1591100417Премиерът Бойко Борисов се срещна днес в Рилския манастир с игумена Адрианополски епископ Евлогий, за да се осведоми за казуса с липсващите средства за годишната държавна помощ към обителта, възлизащи на шестстотин хиляди лева. През последните месеци ръководството на св. обител неколкократно информира, че за първи път през тази година манастирът, който е паметник на ЮНЕСКО, не е получил от държавата средства за поддръжка и реставрационни дейности. Двата месеца на карантина ограничиха силно посещенията на поклонници и туристи, което задълбочи финансовите проблеми и наложи манастирът да прибегне до мярката 60:40, за изплащане на заплатите на служителите. Заради тежката финансова криза Рилският манастир обяви дарителска сметка.

Причината са неясноти в приложението на изменения Закон за вероизповеданията, според който държавата отпуска целево на Св. Синод на БПЦ годишна сума, която се актуализира всеки януари. За тази година отпусната сума е от двадесет и шест милиона лева. Поисканата от Св. Синод субсидия е била по-голяма, но държавата е привела толкова. Според Дирекцията на вероизповеданията в тази сума влизат и годишните субсидии за трите ставропигиални манастира – Рилски, Троянски и Бачковски. От Св. Синод обаче твърдят, че отпуснатите средства не стигат дори за заплати, и не могат да отделят от субсидията за манастирите (вижте тук). След въпрос на журналисти от „Нова телевизия“ към Министерството на финансите оттам са препратили отново към Дирекцията на вероизповеданията, чрез която се предоставя субсидията и която трябва да прави разпределението на парите.