Мобилно меню

4.6705882352941 1 1 1 1 1 Rating 4.67 (85 Votes)

2020 06 17 1808Преди няколко дни водещият на предаването „Вяра и общество“ Горан Благоев съобщи във ФБ, че са спрени летните издания на предаването по БНТ и вероятно се подготвя свалянето му от екран през есента. Според него причина за това е последното предаване преди летния сезон, в което главна тема е финансовата помощ от държавата за БПЦ.

Първата реакция на генералния директор на БНТ Емил Кошлуков беше да отрече това.

Съвсем неочаквано светлина върху ситуацията хвърли Ловчанският митрополит Гавриил, който в изявление в синодния сайт съобщи, че на 11 юни се е провела среща между Емил Кошлуков и синодни митрополити. Тя била поискана от генералния директор на БНТ и се провела в Синодната палата. Също така от изявлението стана ясно, че основна тема на срещата е било последното предаване на „Вяра и общество“ преди лятната ваканция, определено от генералния директор като „скандално“.

По информация на Двери на срещата е била обсъждана идеята да се промени концепцията на предаването и то вече да няма дискусионен и публицистичен характер, а само „катехизаторски“.

4.8518518518519 1 1 1 1 1 Rating 4.85 (54 Votes)

kniga.otecivanАрхим. Йоан (Димитров), известен повече като о. Иван – създател на приютите в с. Нови хан и след това в с. Якимово, Ломско, издаде книга, в която разказва за своето благотворително дело. „Това е първата ми книга в подкрепа на Дома за сираци „Св. Николай Чудотворец“, разказваща моята история и потапяща читателя в живота на дома“, казва в анонса към изданието авторът.

В описването на историите отецът е бил подпомогнат от младия писател Тихомир Димитров, който е дошъл за кратко да живее в приюта, за да усети неговата атмосфера. Там той споделя ежедневието си с о. Иван и слуша неговите разкази за трудностите и радостите при създаването на дома за сираци и грижата за обитателите му.

Книгата ще се продава с благотворителна цел и се предлага в по-големите клонове на „Български пощи“ в страната като част от кампанията „Купи и дари“.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (17 Votes)

IMG 4284На 11 юни енорията на гр. Бухово отбеляза празника на св. Богродица – „Достойно Ест“. Църквата „Св. Николай“ в града по традиция чества тържествено този ден, тъй като от 2003 г. в нея се съхранява копие на едноименната чудотворна икона на св. Богородица от Атон. Затова и всеки петък от 16 ч. пред свещеното изображение в храма се чете Акатист на Божията майка.

В празничния ден утренята и молебния канон на Пресвета Богородица бяха отслужени пред храма от предстоятеля свещ. Венцислав Попиванов. В съслужение с него бяха столичните свещеници о. Сава Кокудев, о. Любомир Янъков, о. Павел Маджаров, о. Василий Русев, о. Пламен Николов и о. Йоан Стефанов.

4.5403225806452 1 1 1 1 1 Rating 4.54 (124 Votes)

3ril06di 47 0Днес синодните митрополити се събраха на първото си заседание след края на извънредното положение. Владиците ще решават текущи въпроси. Няма официална информация за дневния ред на заседанията, които ще продължат и утре. Така на практика лятната сесия на Св. Синод ще се сведе до две заседания.

По традиция митрополитите не оповестяват дневния ред на своите заседания, а през последните години става все по-оскъдна и информацията за взетите от тях решения, които иначе засягат цялата БПЦ. Според устава на БПЦ, чл. 63, ал. 1, в поканата за заседанията председателстващият синода (обикновено това е патриархът) изпраща покана до синодните членове най-малко три дена предварително с посочване на дневния ред на предстоящите заседания. Синодната канцелария обаче няма обичая да предоставя официална информация на обществеността за съдържанието на дневния ред.

4.7948717948718 1 1 1 1 1 Rating 4.79 (39 Votes)

alnevskiНа 19 юни в рамките на благотворителния бал на строителите и архитектите ще се проведе и концерт в помощ на Патриаршеската катедрала „Св. Александър Невски“. В него ще вземат участие известни родни изпълнители. По време на проявата ще се проведе томбола, търг с предмети на изкуството и ще се раздадат десет приза на компании за строителство, инвестиции и архитектура.

Благотворителното събитие е част от мащабна дарителска кампания за набиране на средства за ремонта на най-големия православен храм у нас. Дарения могат да се правят и чрез DMS номер 17 777 с текст NEVSKI (цена 1 лв.)  

Събитието, което ще се проведе в хотел „Маринела“, е обявено, че е под патронажа на Св. Синод на БПЦ. Но на днешното заседание на Св. Синод митрополитите са се разграничили от тази информация.