Мобилно меню

1.0878661087866 1 1 1 1 1 Rating 1.09 (239 Votes)

3813 nМосковският синодален хор ще изнесе концерт у нас на 23 септември в Руския дом в София, съобщава руското посолство.

Концертът е в рамките на Дните на духовната култура на Русия.

Ръководителят на този хор Алексей Пузаков е включен през м. май т. г. в санкционния списък на Латвия заради писмото в подкрепа на решението на Путин да започне военна операция по денацификацията на Украйна. Той е сред 150-те културни дейци на Руската федерация, които на 4 март изразяват публична подкрепа за руското нахлуване в Украйна. В писмото се казва: „След 1991 г. в бившия Съветски съюз продължават кръвопролитията и разрушаването на обществото. В рамките на този процес преди осем години Украйна беше превзета от националисти и фашисти – тъмнина, подкрепяна от САЩ и Европа. Русия нямаше друг избор, освен да използва сила, за да освободи Украйна от тях“.

Това ще е първото участие на хора в европейска страна след началото на войната. През последните шест месеца той изнася концерти само в Русия – на Червения площад на 24 май, в храма на Въоръжените сили на РФ и др.

4.9868852459016 1 1 1 1 1 Rating 4.99 (305 Votes)

tjcgjgykj 800x445 2Инициативен комитет на жители на с. Мерданя, Великотърновско, организирали се в защита на монахиня Доротея от Мерданския манастир, са изпратили отворено писмо до Св. Синод на БПЦ с искане за разрешаване на „печално известния вече казус“ с манастира „Св. Четиридесет мъченици“ в с. Мерданя, в пределите на Великотърновска епархия.

В писмото се подчертава, че миряните са принудени да се обърнат към Св. Синод на БПЦ, тъй като епархийският им архиерей – Великотърновски митропоит Григорий – не е взел мерки. Той е бил сезиран по случая и във Великотърновска митрополия е било депозирано писмо с над хиляда подписа в подкрепа на монахиня Доротея, но владиката не е реагирал.

„Проблемът с всеки изминал ден все повече ескалира и скандалът става все по-широко известен в българската общественост и медии, протестите пред портите на манастира с полицейско присъствие са ежедневие, с което освен изкушения и смущение в душите на поклонниците на обителта и боголюбивите миряни, се създава само съблазън и вреда за родната ни Църква“, се казва с писмото. Авторите смирено молят Св. Синод за компетентната им намеса „предвид факта, че тук се повдигат все повече въпроси относно злоупотреба с лъжемонашество, кръвни връзки и пари, а също престъпен тормоз и дръзко посегателство с криминален характер над българска монахиня, достойна дъщеря на Българската православна църква, доказала своята чедолюбива преданост в изпълнение на безпрекословното си монашеско послушание и себеотречение в продължение на над половин век“.

4.9466666666667 1 1 1 1 1 Rating 4.95 (75 Votes)

 MG 8172Негово Светейшество Българският патриарх Неофит, който все още е в болница, изпрати днес съболезнователен адрес по повод смъртта на кралицата на Великобритания Елизабет Втора. В него се казва:

„В деня на Рождеството на Божията майка – избраната отроковица, достигна до нас тъжната вест за упокоението на Нейно Величество кралица Елизабет Втора.

С кончината на кралица Елизабет Втора Великобритания и светът губят забележителен държавник, белязал с живота и делата си цяла епоха в сложни времена от историческото развитие на човечеството. В тези дни на скръб и изпитания изказваме към британския народ най-искрени чувства на състрадания за непрежалимата загуба.

Сърдечно молим Господ Иисус Христос, Царя на царете (Откр. 19:16), да упокои душата на починалата кралица Елизабет и да дарува утеха на всички опечалени!“.

4.9941520467836 1 1 1 1 1 Rating 4.99 (171 Votes)

e0ca71b68d72b0be72ad990fc7bc190e 2На 7 септември почина Майя Динева – актриса, драматург и писател. Освен неуморен творец, за нас тя е и майката на нашия приятел и член на екипа на Двери – Никола Антонов, а също така и незабравим автор.

В нейна памет публикуваме някои от текстовете ѝ, писани специално за читателите на Двери, за да си припомним нейното дълбоко, но деликатно преживяване на вярата и умението ѝ да го изрази с най-точните думи.

Бог да я прости!

Опелото ще се извърши в събота, 10 септември, от 13 ч. в храма на Софийските централни гробища.

Въведение Богородично – ден на християнското семейство
Велика е радостта да простиш
Лазаре, стани и ходи!
Задушница е, голямата……

4.75 1 1 1 1 1 Rating 4.75 (12 Votes)

otec stefanНа 4 септеври 2022 г. след кратко боледуване почина ик. Стефан Петков Еленкин от гр. Пазарджик.

Той е роден на 9 септември 1953 г. в с. Симеоновец, Пазарджишко. Завършва основно образование в гр. Септември, а след това шестгодишния курс на Софийската духовна семинария „Св. Йоан Рилски“ (1973 г.) и Духовната академия „Св. Климент Охридски“ (1980 г.).

На 24.10.1976 г. е ръкоположен за дякон в храм „Света Троица“ в гр. Велинград, кв. „Каменица“, и на 26.10.1976 г. – за свещеник в гр. Пловдив от Пловдивския митрополит Варлаам. Митрополитът след това го назначава за енорийски свещеник в църквата „Св. Богородица“ в гр. Пазарджик, където служи цели тридесет и шест години. През 2012 г. е преназначен за енорийски свещеник и председател на църковното настоятелство при храм „Рождество на Пресвета Богородица“ в с. Симеоновец, където служи десет години до кончината си.

О. Стефан остави съпруга, дъщеря и син – о. Петко, който е свещеник от 2006 г. и служи в храм „Св. Георги“ в Пазарджик.

Опелото ще бъде извършено в храм „Св. Богородица“ в гр. Пазарджик на 6 септември от 14 ч., а погребението – в родното му село Симеоновец.

Бог да го прости и да приеме душата му в Своите Отечески обятия!