Мобилно меню

4.9454545454545 1 1 1 1 1 Rating 4.95 (110 Votes)

27ae2bf4b06aa83e72b2ba598b0af0fdПрез изминалите двадесет години предметът Религия в българското училище се преподаваше предимно от жени. Напоследък обаче все повече мъже поемат по пътя на това служение. В деня, когато честваме паметта на св. Йосиф Обручник, представяме на нашите читатели няколко мъже, посветили се на религиозната просвета на българските деца.

Горският на Вършец, който учи децата на християнство

285992384 775131346817182 2856316152306018342 n 2От няколко години учител по Религия във Вършец е горският инспектор Николай Петров Николов (на второто изображение). В момента преподава на ученици смесени групи от първи и втори клас и смесена група от трети и четвърти клас. Той има авторитет в града, преди това е бил ветеринарен лекар, сега – специалист по горите, съпругата му също е учителка. Желанието му да ограмотява религиозно децата го изпраща на обучение в Богословския факултет на СУ „Св. Климент Охридски“, където завършва бакалавърска степен през 2022 г. и продължава в магистърска програма. От няколко години той е поел часовете по Религия в най-голямото училище на града – „Иван Вазов“, като подхожда към учениците си с любов и старание, включвайки в уроците си и житейски поуки. Николай Петров посреща трудностите на учителската професия със спокойствие и от позицията на човек с опит.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (39 Votes)

icon 3 01 2013По традиция почти всички митрополити се обърнаха към християните от своите епархии с рождественски послания, които бяха прочетени от амвоните на църквите след края на Рождественската литургия. През тази година много български архиереи не изключиха от посланията си реалността на войната, която се води в непосредствена близост до нас, като подчертаха, че Христовият мир остава недостъпен за хората, които се мразят и убиват, а това е краен предел на тържеството на греха в света.

В Патриаршеското и синодално послание се казва: Днес, когато нашият свят продължава да бъде разкъсван от междуособни борби и противоречия, когато благоволението между хората все повече отстъпва пред враждата и непоносимостта към другия, когато военните конфликти като средство за разрешаване на споровете ни не само не намаляват, но възприемат все по-застрашителни размери и съсипват милиони човешки съдби, ние отново имаме една единствена истинска надежда и тя е нашата вяра и упованието ни в Божията благост и Божията всеопрощаваща любов. Тази любов, която накара Самия Бог да възприеме човешката природа, да влезе в нашия свят и да живее сред нас като човек; която Го доведе до Кръста и разпятието, страданията и смъртта, и дори до бездната на ада, за да извърши така нашето изкупление и спасение.

Сливенски митрополит Йоаникий: Както най-много ценим водата, когато сме жадни, а почивката е най-сладка, когато сме уморени, така и в дните, когато светът ни се разтърсва от страшна война, за нас става жадуван повече от всичко покоят на мира. С особена сила звучат евангелските слова: „На земята мир, между човеците благоволение!“.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (27 Votes)

320766799 910926456942548 3094390155850425343 nПо установена вече традиция дните между Игнажден и Рождество Христово част от митрополитите посветиха на срещи и беседи с деца и младежи, за да засвидетелстват вниманието на Църквата към техните интереси и проблеми.

На 19 декември ученици от 3. клас на ОУ „Иван Вазов“ в гр. Русе, придружени от своите учители – Полина Радославова, Соня Рашкова и Росица Рачева – гостуваха на Русенски митрополит Наум. Децата разказаха на архиерея какво са научили за празника Рождество Христово в часовете по Религия. Поздравиха го с кратък рецитал и отправиха благопожелания за здраве и благополучие. Учениците завършиха програмата си с поздрава „Слава във висините Богу и на земята мир, между човеците благоволение!“. Владиката благодари на децата, пожела им здраве, успех в учението и много игри. Всяко от тях получи от митр. Наум скромен дар и отнесе със себе си радостното вълнение от гостуването в Русенска митрополия.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (12 Votes)

камбанкаВ навечерието на Рождество Христово излезе от печат нов брой на сп. Амвон с текстове, посветени на големия християнски празник. Редакционният екип поднася поредното многообразие от теми и разсъждения на обичните си читатели, за които в тези празнични Рождественски дни се открива време и желание за духовно ястие и питие! В празничния брой те ще намерят проповеди, богословски текстове, както и актуални теми като разсъждения за ролята на родителството и сурогатното майчинство.

камбанка2Новият брой на сп. Камбанка също е посветен на чудото на Христовото Рождество. Децата могат да прочетат за Рождественската „алилооба“ в Грузия, за червените обитатели на австралийския остров „Рождество“, да научат молитвата на митаря и да се замислят над това какво е да си християнин.

Още много интересни и любопитни материали е събрал на страниците си новият брой на сп. Камбанка. Побързайте да го разгърнете!

Списанията са безплатни издания на храм „Св. Атанасий“ в гр. Варна и излизат с благословението на Варненски и Великопреславски митрополит Йоан.

4.5882352941176 1 1 1 1 1 Rating 4.59 (68 Votes)

Clipboard01На 21 декември с благословението на Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит беше открит телевизионен център „Епархийски глас“ на Софийска митрополия, а в главното студио беше извършен водосвет от Белоградчишки епископ Поликарп.

Телевизията ще заработи от януари 2023 г., съобщава сайтът на църковната институция.

От митрополията обясняват, че телевизия „Епархийски глас“ „логически допълва“ медийните им дейности за проповядване на словото Божие, които включват също издателство и радио „Епархийски глас“.