Мобилно меню

4.9461538461538 1 1 1 1 1 Rating 4.95 (520 Votes)

архим. Вассиан 750x446Според съобщение на посолството на Руската федерация в София днес, 21 септември, празник Рождество Богородично за Руската православна църква, са били експулсирани от страната ни представителят на Московска патриаршия у нас, архим. Васиан (Змеев), и други двама служители в руската църква в София. Някои медии твърдят, че един от тези служители е клирик, а другият – кореспондент на „Российская газета“. Съгласно последни сведения това са секретарят на подворието протойерей Евгений Павелчук и друг служител на подворието.

Те са били извикани в миграционната служба в София и им е било казано, че представляват заплаха за националната сигурност на България и трябва да напуснат страната днес. По думите на посланик Митрофанова те веднага били „качени в една арестантска кола и откарани по домовете си, за да могат да си съберат нещата, след това ги откарали до църквата и след това – до границата със Сърбия“.

Както пишат наши медии, това е станало със санкция на ръководителя на ДАНС заради шпионаж в полза на РФ.

Преди дни подобна мярка по отношение на архим. Васиан предприеха и властите в Република Северна Македония.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (45 Votes)

ПатриархНегово Светейшество Българският патриарх Неофит се обърна към всички български ученици, които днес прекрачиха прага на класните стаи, като им пожела Бог да бъде техен Спътник в търсенето на истината. Българският патриарх пожела дълготъпрение и мъдрост на учителите. Ето и цялото обръщение на Негово Светейшество:

„Скъпи ученици, родители и учители, чеда на Православната ни църква,

С отеческа обич и архипастирски благослов в първия ден на новата учебна година отправяме молитви към Бога за всички вас, изпросвайки от Него – нашия Небесен Отец и Подател на всички блага, щедро да ви дарува здраве, сили и вдъхновение, да ви укрепва с божествената Си благодат и да бъде ваш постоянен Спътник в търсенето на светлината и истината.

4.9111111111111 1 1 1 1 1 Rating 4.91 (45 Votes)

SDS 5485 1200x661С архиерейска св. Литургия на Кръстовден започна новата учебна година в Софийската духовна семинария „Св. Йоан Рилски“. Божествената св. Литургия беше оглавена от Варненски и Великопреславски митрополит Йоан, в съслужение с ректора на семинарията Браницки епископ Пахомий и други клирици, сред които бяха зам.-ректорът архим. Мелетий, ефимерият прот. Козма Поповски, протодякон Александър Нешев и дякон Слави Спасов, секретар на семинарията.

Преподаватели, възпитатели, служители, родители и богомолци изпълниха Божия дом, за да посрещнат заедно със семинаристите откриването на новата учебна година. На службата присъстваха Ваня Кастрева – началник на РУО-София, Ваня Станчева – старши експерт в РУО, проф. д-р Павел Павлов – зам.-декан на Богословския факултет на СУ „Св. Климент Охридски“, и други официални гости.

На певницата пяха учениците от дванадесети (пети) клас, водени от преподавателя си г-н Тодор Костов.

4.9111111111111 1 1 1 1 1 Rating 4.91 (45 Votes)

6765В навечерието на новата учебна година Западно- и Средноевропейски митрополит Антоний отправи поздрав към учениците, които на 15 септември ще прекрачат училищния праг. Владиката им напомня да използват времето в училище за събиране на знания. „Това, което пропуснете днес, много трудно може да наваксате… Учете с любов към Бога, към своите преподаватели, към своите родители“.

Митр. Антоний съветва учениците да учат не заради оценките, а за да бъдат подготвени за света, който ги очаква и в който да бъдат полезни със своите знания, за да бъдат достойни граждани на нашето общество. „Така ще почувствате удовлетворение от своите успехи за радост на вашите родители и учители“, казва в обръщението си митрополитът.

4.8888888888889 1 1 1 1 1 Rating 4.89 (54 Votes)

374967591 1725522424561443 1253485082501729863 nСтарата митрополия в Несебър, построена през 6 в. и носеща името на Божията Премъдрост – Света Софѝя, влезе в ролята си на духовен център и се изпълни с живот благодарение на акапелното изпълнените на православни песнопения в прослава на Пресвета Богородица, тачена като закрилница на града.

Беше планирано на 8 септември 2023 г., на празника „Рождество Богородично“, да се проведе Първият хоров фестивал за православна музика в Несебър, иницииран от месемврийското Народно читалище „Яна Лъскова – 1905“. Поради обявения национален траур на този ден проявата беше преместена на следващия ден – 9 септември. Концертът започна с песнопенията „Тебе поем“, „Во царствии Твоем“ и „Слава Отцу и Сину“, които са част от богослужението. Те бяха изпълнени от наскоро създадената вокална група „Лававе“ към читалището в Несебър с ръководител Неделина Захариева. Също с църковни песнопения и няколко народни песни се включи Дамският камерен хор от Народно читалище „Наука – 1870“ в Троян с ръководител Надежда Бурева. Участваха още камерен дамски хор „Лира“ при НЧ „Христо Ботев – 1872 г.“, гр. Нови Пазар, с диригент Милка Данаилова. Те бяха подбрали избрани части от св. Литургия, което създаде атмосфера, възвръщаща митрополитския храм към исконното му предназначение.