Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (1 Vote)

Неизвестни засега злосторници са разбили и ограбили храма в с. Китино, предаде агенция „Фокус“, цитирайки съобщение на пресцентъра на МВР. Инцидентът е станал между 13 и 16 юли. Откраднати са дървените олтарни врати на храма, свещници, църковни книги, икона. Служители на РПУ-Омуртаг разследват случая.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (4 Votes)

podaruk.jpgНа 16 юли Негово Високопреосвещенство Ловчанският митрополит Гавриил навърши петдесет и пет години. След св. Литургия в митрополитския храм „Света Троица“ епархийският архиерей прие в сградата на митрополията кмета на гр. Ловеч г-н Минчо Казанджиев. Той връчи на владиката поздравителен адрес от президента на България г-н Георги Първанов, в което се казва: „Вярвам, че и в бъдеще ще отстоявате ценностите и традициите на православието сред клира и миряните в Ловчанска епархия. Пожелавам Ви много здраве, сили и дълъг живот като един от архиереите на Българската православна църква. На многая лета!“.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (20 Votes)

Българският хелзински комитет и Фондация „Толерантност“ публикуваха в Интернет „Специален доклад за състоянието на религиозната свобода в България през 2004 г.“. Основното твърдение в него е, че „… приемането на новия Закон за вероизповеданията от декември 2002 г. и най-вече опитът за насилственото му прилагане при голямата полицейска акция от 20-21 юли м. г. представляват най-тежкото нарушение на религиозните права на българските граждани след 1989 г., както и едно от най-тежките нарушения на човешките права през същия период“.

(За позицията на Българската православна църква по тези въпроси: „Конституционносъобразност на държавно-църковните отношения в годините на демократичния преход“ – В: Духовна култура; „Правовата държава, Църквата и разкола“ – В: Църковен вестник; бел. ред.)

Отбелязано е, че през 2004 г. България за втори път беше осъдена от Европейския съд по правата на човека в Страсбург заради намеса във вътрешните работи на мюсюлманското изповедание (делото Генджев срещу България

(Странното е обаче, че страната ни беше осъдена два пъти за едно и също нещо: веднъж в полза на единия ищец, Фикри Сали, и втория път – в полза на другия ищец, Недим Генджев, който твърди точно обратното; бел. ред.)

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (12 Votes)

Шестият Църковно-народен събор на Българската православна църква – Българска патриаршия ще се проведе от 19 до 22 октомври 2005 г. в Рилския манастир. Определена е архиерейска комисия за подготовката на събора с председател Видински митрополит Дометиан и членове: Варненски и Великопреславски митрополит Кирил, Русенски митрополит Неофит и Плевенски митрополит Игнатий.

След политическите промени в България БПЦ постепенно възстанови редовния си организационен живот. През 1997 г. се проведе Четвъртият църковно-народен събор, през 2001 г. – Петият, а сега е ред на Шестия. На него предстои да се одобри поправеният Устав на Православната ни църква, както и да се вземат други важни решения. Наскоро приетата наредба за издръжката на клира се очаква да бъде потвърдена от събора и да стане част от текстовете на Устава.

4.7894736842105 1 1 1 1 1 Rating 4.79 (19 Votes)

1.jpgВ събота срещу неделя са опожарени централният олтар и иконостас на столичния храм „Св. Параскева“. Макар още да няма окончателна експертиза, засега се предполага, че причината е кражба на четирите олтарни икони. Причината за пожара вероятно е палеж с цел да се прикрият следите.

Предстоятелят на храма о. Николай Георгиев сподели пред Двери: „Първата цел сега е да се възстанови благолепието на храма. Не следва да търсим в случилото се знаци, защото ги няма. Ако Бог иска да ни каже нещо, ще го направи по недвусмислен начин. Енорията ни има силите и куража да се справи с изпитанието. Ще са необходими много усилия и средства, ще има нужда от помощта на дарители, но в крайна сметка храмът ще стане по-хубав от преди“.

Богослужението в храма „Св. Параскева“ ще продължи да се извършва на страничните олтари (северния и южния). Екипът на Двери изразява своята съпричастност към о. Николай и енорията му!