Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (7 Votes)

На Заседание на пълния състав на Св. Синод на Българската православна църква – Българска патриаршия на 23 юни т. г. беше приета молбата на Негово Високопреосвещенство Западно- и Средноевропейски митрополит Симеон да се оттегли като епархийски архиерей поради напреднала възраст и здравословни проблеми. За управляващ епархията до провеждане на нов избор беше определен Старозагорски митрополит Галактион.

Викарният епископ Тивериополски Тихон по решение на Св. Синод се установява на послушание в Рилския манастир, защото според устава на БПЦ (чл. 45) кандидатите за митрополит в дадена епархия трябва да напуснат територията ѝ до провеждането на избора за нов митрополит. Еп. Тихон има постоянно местожителство в Щутгарт, Германия.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (12 Votes)

На 24 юни т. г. Преосвещеният Драговитийски епископ Йоан, игумен на Рилския манастир, чества своята осемдесетгодишнина. Отбелязаването на юбилея започна с празнична св. Литургия в храма на манастира. Да поздравят игумена в Рилската св. обител са се събрали архиереи на БПЦ и гости от цялата страна. Юбилярът получи писмени поздравления и подаръци както от министър-председателя г-н Симеон Сакскобургготски, така и от директора на Дирекция „Вероизповедания“ на Министерски съвет – проф. Иван Желев.

d.Ioan_1.JPGСправка: Еп. Йоан е роден е на 24 юни 1925 г. във Варна. Завършил е Софийската духовна семинария и Богословския факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ (1949 г.). На 24 март 1945 г. е постриган от Сливенски митр. Евлогий в монашество с името Йоан. Скоро след това е причислен към братството на Рилската св. обител. От 1946 г. е йеродякон, а от 1951 г. – йеромонах. От 1956 до 1968 г. е протосингел на Софийска митрополия при блаженопочившия Български патриарх и Софийски митрополит Кирил.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (1 Vote)

sv_40_1_small_zaglavna.jpgОпределеното за днес откриване на храм „Св. Четиридесет мъченици“ във Велико Търново се отлага за неопределено време, предаде Агенция „Фокус“ съобщението на Янтра днес. Своето несъгласие с прибързаното откриване изрази проектантът на храма арх. Теофил Теофилов, защото поради липса на време не е изпълнен докрай проектът за хващане на високите води на р. Янтра. При последните дъждове преди дни реката заля подстъпа към двора.

Великотърновската общественост алармира, че неизсъхналата мазилка може да унищожи безценните стенописи от Второто българско царство и да влоши като цяло вътрешното оформление на храма. Изпълнителите на обекта обаче са категорични, че са спазени всички технологични срокове, а датата на откриването е била определена преди повече от половин година. Нападат ни за влажността в помещенията, а ние непрекъснато следим тя да не надвишава критичните 67%, каза арх. Милен Маринов. Може да проверите, че сега скалата показва едва 50% влажност – допълва той.

* Източник: Агенция „Фокус“

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (7 Votes)

Двама студенти по иконография изписват храм „Успение Богородично“ във Велико Търново, съобщава Янтра днес. Вече месец четвъртокурсничката Анна Йорданова работи над сцената „Въведение на св. Богородица в храма“, а нейният колега Ивайло Илиев изографисва „Успение на Пресвета Богородица“. До дни стенописите, които са дипломна работа на студентите, ще бъдат готови. Дипломантите работят под научното ръководство на доц. Евгени Николов.

Двата сюжета са разположени на западната стена на храма – от двете страни на свода, който съединява притвора с централната част. Сюжетите са изписани по почина на палеологовия ренесанс, който се смята за връх в църковната живопис от дванадесетото до четиринадесетото столетие. Успението на Божията майка обикновено се изписва над вратата, но поради архитектурните особености на храма сега е на друго място. Изображението е с размери 3 на 2.5 м. Около св. Богородица са изписани образите на дванадесетте апостоли и Иисус Христос.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (5 Votes)

На 23 юни по инициатива на кмета на Добрич Детелина Николова ще бъде учреден инициативен комитет за събиране на средства за изграждане на новия православен храм „Св. Климент Охридски“. За учредяването на доброволната организация са поканени представители на бизнеса, финансови институции и общественици. Храмът ще бъде построен в близост до училище „Св. Климент Охридски“ на площ от 879 м2. Теренът беше предоставен безвъзмездно от общината. През м. ноември миналата година мястото на бъдещия храм беше осветено от висши духовници и беше направена първата копка.

* Източник: Агенция „Фокус“

Двери на православието припомня: През октомври миналата година Общинският съвет в Добрич прие предложението на кмета Детелина Николова за безвъзмездно предоставяне на терен за изграждане на православния храм. Искането е отправено от архиерейския наместник о. Стоян Иванов.