Мобилно меню

4.6666666666667 1 1 1 1 1 Rating 4.67 (12 Votes)

Поради факта, че по бюджета на върховното управление на Българската православна църква не постъпват достатъчно средства от епархиите за издръжката на църквата, включително за задоволяване на неотложната нужда редовно да се изплаща месечното възнаграждение на свещенослужителите по епархии, и във връзка с новата финансова реорганизация за издръжка на Българската православна църква, Св. Синод в пълен състав в заседанието си на 15 юни 2005 г., прот. № 16, на основание чл. 108, т. 8 от Устава на БПЦ гласува следната наредба, която влиза в сила от 1.7.2005 г.: „Смятано от 01.07.2005 г. енорийските свещеници в диоцеза на Българската православна църква в пределите на Република България да получават своята издръжка срещу службата си от: а) възнаграждение за извършване на частни свещенодействия по определените от Св. Синод таблици и обичайни дажби в натура; б) добавъчно възнаграждение за извършване на обществено богослужение (вечерна, утринна, св. Литургия и др. богослужебни последования) по бюджета на църковното настоятелство при храма или църковните настоятелства при храмовете, в които свещениците се назначават и служат.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (20 Votes)

Sveshtenitzi.jpgНа 11 юли в София се сътояха две протестни демонстрации на свещеници от Великотърновска епархия. Едните протестираха срещу действията на Великотърновския митрополит Григорий, а другите излязоха в негова защита. Защитниците на епархийския архиерей се срещнаха с директора на дирекция „Вероизповедания“ към МС проф. Иван Желев и главния секретар на Св. Синод архим. Наум. Сред обвиненията към митр. Григорий главно място заема неизплащането на месечните възнаграждения на свещениците от епархията, което ги поставя в унизително финансово положение. С правдоподобността на обвиненията към Великотърновския митрополит ще се занимава и предаването „За Църквата и държавата“ по телевизия „България кабел“ на 11 юли от 21:30 ч. с водещ Никола Петков. Св. Синод на БПЦ прие и нова Наредба за издръжката на свещениците, която беше обнародвана в Църковен вестник и Двери на православието.

4 1 1 1 1 1 Rating 4.00 (4 Votes)

genthumbs.php.jpgЧетиридесетото Народно събрание на Република България ще проведе първото си заседание на 11 юли 2005 г., понеделник, от 10:00 ч. Съгласно Конституцията на Република България, първото заседание на Народното събрание ще бъде открито от най-възрастния от присъстващите народни представители. Той ще ръководи заседанието до избора на председател на Народното събрание. Временният председател ще открие заседанието с обръщение към народните представители. Депутатите от Четиридесетото Народно събрание ще положат клетва, предвидена в чл. 76, ал. 2 от Конституцията. В залата ще звучи химнът на Република България. Предвиждат се и изказвания на представители на всички парламентарно представени политически сили. На първото си заседание това Народно събрание ще избере председател на парламента. Новоизбраният председател ще произнесе слово, след което ще бъдат избрани и заместник-председателите. Очаква се на заседание в понеделник народните представители да изберат състав на временната комисия, която трябва да изготви правилника за организацията и дейността на новото Народно събрание.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (12 Votes)

Българската православна църква призова да се помогне на пострадалите от наводненията. Това беше направено в обръщение на Св. Синод, подписано от главния секретар архим. Наум: „Опустошителните наводнения оставиха без подслон, храна и средства хиляди българи. Това голямо бедствие поставя на изпитание не само нашите физически сили, но и нашето християнско братолюбие. Нека всеки да помогне според възможностите си, като предостави на бедстващите храна и вещи от първа необходимост или внесе своята лепта по специално създадената за целта банкова сметка на Българския червен кръст“ – се казва в обръщението на Св. Синод.

Средствата се набират по сметка:

БУЛБАНК АД
Клон „Калоян“
Банкова сметка № 100 003 0250
Банков код: 621 763 07
в помощ на пострадалите от наводненията

Общата сума на средствата, постъпили до 08.07.2005 г. в откритата банкова сметка на БЧК, е 13 342 лв.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (7 Votes)

Св. Синод в заседанието си на 8 юли т. г. благослови дейността на новосъздадения Граждански съвет за диалог между Църквата и обществото.

Създаването на този съвет беше предложено миналата година на конференцията за сътрудничеството между Църквата и медиите. Сметна се, че такъв съвет би бил един полезен посредник, за да се улесни общуването на Българската православна църква с обществото като цяло. След няколко месеца срещи и обсъждания на инициаторите съветът предложи на Св. Синод да благослови дейността му. В него влизат представители на различни обществени среди: научни дейци, журналисти, лекари, юристи. Всички те са миряни и са известни като вярващи православни християни и дейни общественици. Събрало ги е горещото им искрено желание да се подобри диалогът, общуването между българското общество и БПЦ, особено с нейния клир, който все още няма нужните органи за връзки с обществеността. Така тази група ще се стреми да бъде в помощ както на Църквата, така и на цялото ни общество, без да е казионна организация на БПЦ.

Повече сведения за Гражданския съвет ще бъдат публикувани в скоро време.