Мобилно меню

2.2857142857143 1 1 1 1 1 Rating 2.29 (28 Votes)

DSC 5066На 1 август със св. Литургия в храм „Света Софѝя“ за единадесети път ще започне поклонническият поход „Рилският Чудотворец“. Предвид епидемиологичната обстановка, свързана с COVID-19, организаторите са внесли промяна в провеждането на пешеходния молитвен преход от София до Рилския манастир. Целта е да няма струпване на хора и да има дистанция между участниците. Това ще се отрази на общата атмосфера на поклонничеството и организаторите се надяват той да се проведе в по-аскетична и по-молитвена форма. Инициаторите смятат, че дори и в тези условия походът трябва да бъде осъществен, за да се измоли застъпничеството на св. Йоан Рилски и покровителството му както над всички българи, така и над целия свят за преодоляване на епидемията.

В какво се състоят промените в организацията:

  • Участниците сами ще носят багажа си (раници, палатки и пр.), защото бусът, традиционно подсигуряван от Столична община, сега няма да е на разположение;
  • ще се нощува на по-малко закрити пространства (хижи и пр.), включително не е сигурно настаняването в Рилския манастир вечерта на 5 август, много вероятно е да не се осъществи;
  • няма да има тържествено влизане на групата в малките населени места (с. Ярлово, гр. Белчин и пр.) и посрещане на поклонниците от жителите.

4.9672131147541 1 1 1 1 1 Rating 4.97 (61 Votes)

2020 07 21 19 13 20Днес Епархийският съвет на Сливенска митрополия публикува свое изявление по повод обвиненията към секретаря на епархията Вълкан Янев. Той беше набеден, че „има намерения да извърши неправомерни действия в ущърб на Сливенска епархия“. Става ясно, че заради тези обвинения, които г-н Янев отрече, той е подал оставка още на 26 юни т. г.

В изявлението си Епархийският съвет на митрополията заявява, че „с изнесените факти се цели злепоставяне на секретаря, Сливенския митрополит и митрополията“.

Днес се е състояло заседание по този повод, на което Епархийският съвет е взел решение „да не приема оставката и му предлага да изпълнява своите задължения като секретар“.

4.6724137931034 1 1 1 1 1 Rating 4.67 (58 Votes)

BG MKT PHO HIS Hagia Sophia 02Днес Св. Синод на БПЦ публикува становището си относно решението на турските власти да променят статута на древния храм „Света Софѝя“ в Истанбул и от музей той да бъде превърнат в джамия. В позицията на българските митрополити, излязла няколко дни преди отслужването на първата мюсюлманска молитва в храма, се настоява да се запази „досегашният статут на храма „Света Софѝя“ като музей и паметник на световното културно наследство на ЮНЕСКО“.

Ето и цялото становище на синодните членове:

„Светият Синод на Българската православна църква – Българска патриаршия с внимание и загриженост следи дискусиите и решенията на Държавния съвет и Правителството на Република Турция за промяна на статута на древния християнски храм „Света Софѝя“ в Истанбул.

4.1715976331361 1 1 1 1 1 Rating 4.17 (169 Votes)

88b05b97cbfe663f9bcec5a781ecec7bОтворено писмо с искане генералният директор на БНТ Емил Кошлуков да подаде оставка публикуваха дългогодишни журналисти, общественици и творци.  Сред тях има клирици на БПЦ и богослови.

В писмото се посочва, че при управлението на г-н Кошлуков държавната телевизия е изгубила авторитета и обективността си. „В момента БНТ се управлява от генерален директор със съмнителна професионална квалификация за заеманата длъжност. Действията му показват, че се ръководи не от желанието за реформиране на обществената телевизия и увеличаване на нейната зрителска аудитория, а от лични подбуди и реваншизъм, като непрекъснато провокира скандали“, се посочва в писмото, подписано от повече от осемдесет изявени творци и общественици. Те смятат още, че изявленията на генералния директор на БНТ „демонстрират липса на нормативна, медийна и комуникативна компетентност“.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (17 Votes)

lyatna pochivka v paraliya katerini 5 noshtuvki i zakuski transport3 gal travoПланираното за това лято псалтикийно училище за български деца в Катерини, Гърция, се отлага за следващата година. Това се налага заради усложняващата се епидемиологична обстановка.

За участие в школата се бяха записали четиридесет и седем деца от България, които щяха да съчетаят летуване на морето с ограмотяване по църковно пеене.

Лятното псалтикийно училище се организираше от българския свещник в Солун о. Орлин Янчев съвместно с Китроска митрополия (седалище в гр. Катерини) и с помощта на катедра „Музикална наука и изкуство“ към университета „Македония“ в Солун.