Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (12 Votes)

 MG 8172Негово Светейшество Българският патриарх Неофит изпрати поздравление до новоизбрания Сръбски патриарх Порфирий. В него се казва: „От наше име и от името на Светия Синод на Българската православна църква – Българска патриаршия поднасяме искрените си поздрави към Вас по повод избора и интронизацията Ви за предстоятел на братската Сръбска патриаршия.

Отправяме горещи молитви към нашия Господ Иисус Христос – Пастира на пастирите да Ви укрепява във високоотговорното и душеспасително служение.

Всесърдечно благопожелаваме първосветителското Ви служение да бъде изпълнено с крепко здраве, бодър дух и множество духовни плодове, които да бъдат за спасение на боголюбивите християни и за благото на светото Православие.

И тъй, благодатта и милостта на Всещедрия Бог да Ви осеняват през всички дни на живота, за да пребъдвате в дома Господен много дни и дълги години! (Пс. 22:6)“.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (27 Votes)

Неофит ВидинскиНа 26 февруари се навършват петдесет години от блажената кончина на приснопаметния Видински митрополит Неофит, светителствал на Видинската архиерейска катедра в продължение на петдесет и седем години. Просветеният и много деен архиерей, развил широка социална дейност, е бил и наместник-председател на Св. Синод (1930-1944 г.), когато църквата ни цели три десетилетия по политически причини не е могла да си избере предстоятел (1915-1945 г.). По този повод на 20 февруари, събота, в митрополитския храм „Св. Николай Мирликийски Чудотворец“ във Видин ще бъде отслужена заупокойна архиерейска св. Литургия от Видинския митрополит Даниил. След това ще бъдат извършени панихида и трисагий при гроба на митр. Неофит.

Ръководството на Видинска епархия призовава православните християни да вземат молитвено участие в светите богослужби.

Вечна и блажена да бъде паметта на бележития дядо Неофит!

4.7906976744186 1 1 1 1 1 Rating 4.79 (43 Votes)

3p1a5326По време на днешното редовно правителствено заседание кабинетът отпусна допълнително над три милиона и половина лева за ремонт и доизграждане на храмове и манастири и 140 088 лв. за аварийни ремонтни дейности по джамията „Фатих Мехмед“ в Кюстендил.

На заседанието присъстваха представители на БПЦ и на Главно мюфтийство. Русенският митрополит Наум благодари на правителството за подкрепата, оказвана на Българската православна църква. „Нашите деди и прадеди са построили прекрасни църкви и манастири, а нашата основна задача и цел е да направим необходимото за тяхното опазване като културно-историческа ценност, като храмове Божии, в които да бъдат възнасяни молитвите към Всевишния. Благодарим и за средствата, отпуснати за двете духовни училища на Българската православна църква – Софийската и Пловдивската духовни семинарии“, каза митр. Наум.

4.7948717948718 1 1 1 1 1 Rating 4.79 (39 Votes)

www.bta.bg 2Негово Светейшество Българският патриарх Неофит прие днес на среща в Синодната палата новоизбрания генерален директор на БТА г-н Кирил Вълчев, който дойде да получи патриаршеския благослов за работата си на новия пост и по повод 123-ия рожден ден на Българската телеграфна агенция (БТА). Предстоятелят на БПЦ отправи благослов към агенцията и нейния ръководител. „Пожелавам Ви полезни трудове за слава Божия и за успех на делото на БТА“, пожела патриарх Неофит.

Кирил Вълчев сподели с Негово Светейшество плановете си за повече духовни послания в информационния поток, подготвян и предлаган от БТА. Той посочи, че иска в най-скоро време – в началото на Великия пост – БТА да започва деня с информация за църковния празник, който се чества в съответния ден.

3.2957746478873 1 1 1 1 1 Rating 3.30 (71 Votes)

2021 02 16 16 24 47Днес Св. Синод в пълен състав под председателството на Негово Светейшество Българския патриарх Неофит взе решение по предложението на Пловдивския митрополит Николай да издигне в епископски сан архимандрит Висарион (Гривов), архиерейски наместник на Смолянска духовна околия и заедно с това игумен на манастира „Света Троица“ – Кръстова гора. На заседанието в Синодната палата присъстваха митрополитите: Плевенски Игнатий, Великотърновски Григорий, Ловчански Гавриил, Пловдивски Николай, Западно- и Средноевропейски Антоний, Варненски и Великопреславски Йоан, Неврокопски Серафим, Русенски Наум, Старозагорски Киприан, Врачански Григорий, Видински Даниил и Доростолски Яков.

Синодните архиереи единодушно са решили наречението на архим. Висарион, с титлата „Смоленски“, да бъде извършено днес в Синодната палата. Епископската хиротония ще се извърши на 21 февруари, неделя, от 9:30 ч. в митрополитския храм „Св. Марина“ в гр. Пловдив.

По искане на митр. Николай, след хиротонията еп. Висарион ще продължи своето служение като втори викарий на Пловдивския митрополит, вероятно и като и. д. архиерейски наместник на Смолян и игумен на Кръстова гора.

104436362 555801255082665 8408151784969210671 n

[Какво представлява проектът?] [За кого е предназначено изданието?] [Kое прави това издание различно?] [Как можете да помогнете:]