Мобилно меню

4.8518518518519 1 1 1 1 1 Rating 4.85 (27 Votes)

3333С благословението на Сливенския митрополит Йоаникий се организира епархийски конкурс за ученическо творчество на тема „Децата и вярата“. Проявата се организира от Сливенска митрополия, Община Бургас и Центъра за подкрепа и личностно развитие – Бургас.

Конкурсът има за цел да поощрява и утвърждава интереса на децата и учениците към изобразителното и приложното изкуство и православието. Да се стимулират творческата изява, любовта към изкуството, Бога и православната вяра. Децата да се научат на милосърдие, да развият творчески умения, да се запознаят с традициите и ценностите на православието.

В конкурса могат да вземат участие деца и ученици от детски градини, училища и извънучилищни звена на Сливенска епархия:

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (9 Votes)

1 81Тази вечер в православните храмове започва четенето на Великия покаен канон на св. Андрей Критски. През първите четири дни на първата седмица на Великия пост канонът ще бъде изчетен на части. В столицата по традиция, освен в енорийските храмове от 16 ч., Покайният канон ще бъде четен на съборните богослужения, извършвани по график в централните храмове от 18 ч. Софийска митрополия публкува разписанието на богослуженията:

15 март (понеделник) от 18 ч. – Велико повечерие с канона на св. Андрей Критски – Първа част, митрополитски храм „Св. Неделя“ – Мелнишки епископ Герасим, главен секретар на Св. Синод.

16 март (вторник) от 18 ч. – Велико повечерие с канона на св. Андрей Критски – Втора част, храм „Св. София“ – Белоградчишки епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит.

17 март – (сряда) от 18 ч. – Велико повечерие с канона на св. Андрей Критски – Трета част, храм „Св. вмчца Параскева“ – архимандрит Василий, протосингел на Софийска света митрополия.

18 март (четвъртък) от 18 ч. – Велико повечерие с канона на св. Андрей Критски – Четвърта част, храм „Св. Георги Победоносец“ (Петте кьошета) – Ставрофорен иконом Ангел Ангелов, духовен надзорник на Софийска епархия.

19 март (петък) от 18 ч. – Малко повечерие с Богородичния канон и акатист – Първа статия в митрополитски храм „Св. Неделя“ – Мелнишки епископ Герасим, главен секретар на Светия Синод.

Текст на първата част на Великия покаен канон – тук.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (39 Votes)

9Негово Светейшество Българският патриарх Неофит направи обръщение към клира и народа на Софийска епархия в Неделята на взаимното опрощение. По традиция в навечерието на Великия пост православните християни просят и дават прошка, за да започнат подвига на поста със свободно от обиди и затаена омраза сърце. Затова Негово Светейшество пръв иска и измолва прошка от духовници и Божи народ и уверява, че „от сърце прощавам на всички“. В обръщението на патриарх Неофит се казва:

„Със съкрушени сърца и дух на дълбоко покаяние пристъпваме и тази година към чина на Всеопрощението, измолвайки един от другиго прошка за всички грехове – волни и неволни, с които сме оскърбили когото и да било от нашите ближни. И молим Бога да ни дарува този дух на покаянието, защото знаем, че само очистени чрез покайните сълзи ще можем да влезем истински в дългото пътуване, което ни предстои през пустинята на Великия пост – до Седмицата на страданията и до славното Христово Възкресение.

Днес никой не трябва да остане неопростен и непоискал прошка, затаил в сърцето си обида или гняв, защото само чистото и свободно от греха сърце е отворено за Божията благодат. Днес никой не трябва да казва „не мога да простя“, защото само в прошката за нас е възможно докрай да се уподобим на Всемилостивия наш Бог, Който пръв прощава греховете ни и бащински ни кани на Своята богата трапеза. Днес никой не трябва да бъде осъждащ, нито осъден, защото „съдът е дело Божие“ (Втор. 1:17), което не подобава нам, които сме ученици на Господа и Негови „приятели“ (Иоан 15:14-15).

4.9259259259259 1 1 1 1 1 Rating 4.93 (54 Votes)

2021 03 13 0942Варненска и Великопреславска митрополия през последния месец представи три свои нови издания. Освен Словата на апостолите, представена в Двери миналата седмица (тук), още две книги са на книжния пазар – Последование на свети нов преподобномъченик Прокопий Варненски и Сборник в чест на Варненски и Преславски митрополит Симеон.

Последованието на св. Прокопий съдържа служба, житие и акатист на светеца, загинал за Христа чрез посичане с меч на 25 юни 1810 г. Изданието излиза малко след освещаването на храма, посветен на него, в морската столица, извършено от Варненския и Великопреславски митрополит Йоан на 14 февруари.

В предговора към книгата владиката отбелязва, че „необходимостта от издаването на съответна служба, житие и акатист на св. прпмчк Прокопий Варненски е реална“. Митр. Йоан разказва за участниците в подготовката на изданието. Редакторската работа и набора на книгата е поверена на свещ. Козма Поповски, главен специалист към Църковно-исторически и архивен институт при Българската Патриаршия. О. Козма е преподавател в Софийската духовна семинария „Св. Йоан Рилски“ и докторант към Кирило-Методиевския научен център към БАН. Преводите от гръцки и сравняването с гръцкия текст на житието, както и прегледът на ортографията на църковнославянския текст на службата е на Илия Поповски, който е завършил новогръцка филология в СУ „Св. Климент Охридски“ през 2013 г. и църковно-певчески курсове в София, с диплома за йеропсалт от училището по Византийска музика към Атонската архиепископия от 2020 г. Сега той е преводач на свободна практика и псалт към храм „Св. Кирил и Методий“ в гр. Бургас.

4.7875 1 1 1 1 1 Rating 4.79 (80 Votes)

3p1a4108 1400 x 796По искане на Старозагорския митрополит Киприан правителството вчера отпусна три милиона лева за ремонтни дейности в манастирския комплекс „Рождество Христово“ на Шипка. С тях ще се реновира предвидената в миналото за Духовна академия към Московската патриаршия сграда, която е в изключително лошо състояние, съобщава сайтът на Старозагорска митрополия. По време на Междусъюзническата война в нея настаняват ранени войници. По-късно е превърната в сиропиталище – Дом „Шипка“, а след преустановяване на дейността му тя става санаториум за лечение на болни от силикоза. След 1996 г. сградата е изоставена и започва да се руши.

104436362 555801255082665 8408151784969210671 n

[Какво представлява проектът?] [За кого е предназначено изданието?] [Kое прави това издание различно?] [Как можете да помогнете:]