Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (17 Votes)

софия 96Столичният храм „Рождество Христово“ възстановява дейностите към своя енорийски център. През новата църковна година ще се провеждат следните курсове:

  • Курс по източно-църковно пеене, воден от Никола Антонов. 52 души ще се обучават присъствено и дистанционно в изкуството на православната едногласна музика. Школата вече започна работа на 16 септември с водосвет, отслужен от прот. Симеон Змейков.
  • На 18 септември възстанови работата си неделното училище към храма. Тази неделя децата и техните родители комплектуваха 150 раници с учебни принадлежности за децата от Северозападна България. Инициативата за това беше на самите деца, които за поредна година организират такава акция в подкрепа на свои връстници.
  • На 24 септември започват беседите по катехизис, водени от Златина Каравълчева. През тази година ще се запознаем с основите на нашата християнска вяра, без които не можем да бъдем истински ученици и последователи на Иисус Христос. Темите са подходящи както за напреднали, така и за начинаещи в християнското учение. Беседите ще се провеждат през събота, от 15:30 ч. Първата тема ще бъде „Църквата и нейната проповед“.
  • В началото на октомври възобновява дейността си и курсът по новогръцки език, воден от Росица Модева.
  • Отново през октомври ще бъдат възстановени и уроците по китара, водени от Владимир Спасов.

Повече информация за дейностите, които ви интересуват, може да получите от Велина Андонова на тел. 0889 011 962.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (32 Votes)

2461Доростолска митрополия ще предложи на Св. Синод на БПЦ първият български патриарх Дамян да бъде канонизиран за светец. Решението за това е взето единодушно от Епархийския съвет, съобщи Доростолският митр. Яков по време на сесията на Общинския съвет в града на 14 септември.

„Първият български патриарх Дамян, чийто гроб е в нашия град и чиито мощи са намерени, да бъде предложен на Св. Синод за канонизация, като бъде обявен за покровител не само на Силистра, но и на цяла България. Именно оттук, от град Дръстър, днес Силистра, тръгва първата Българска патриаршия“, заяви в словото си при откриването на сесията той.

За патр. Дамян историята е запазила малко сведения. През 927 г. е сключен мирен договор между България и Византия, с който се регулират и църковните им взаимоотношения. Признава се титлата „василевс“ на св. цар Петър, както и автокефалията и патриаршеското достойнство на Българската църква, възглавявана от патр. Дамян. След завземането на столицата Преслав от ромейските войски, Дръстър става резиденция на Българския патриарх Дамян.

4.990990990991 1 1 1 1 1 Rating 4.99 (111 Votes)

364 nНа 17 септември 2022 г. на 57-годишна възраст се престави в Господа гл. ас. д-р Георги Величков, преподавател по богословие в Югозападния университет „Неофит Рилски“, дългогодишен клиросен певец при храм „Рождество Богородично“ в гр. Симитли.

Георги Величков е роден на 1 февруари 1965 г. в Симитли. Завършва теология в Духовната академия (днес Богословски факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“), след което става първият български богослов, който защитава докторска степен в Аристотеловия университет в Солун с дисертация на тема: „Българската Екзархия (1870-1945 г.) според гръцките и българските извори“.

През 2000 г. започва работа като преподавател в Софийската духовна семинария „Св. Йоан Рилски“, където до 2007 г. преподава Старогръцки и Латински език и Литургика на учениците от редовния курс и Обща история на Църквата – на тези от паралелния курс.

Междувременно през 2001 г. д-р Величков започва работа и в катедра „Философия“ на Югозападния университет „Неофит Рилски“. Там над двадесет години той води лекционните курсове по Философия на Средновековието и Ренесанса, Патристика, Църковна история, Библеистика, Основни идеи на християнската философия.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (27 Votes)

39193За двадесет и четвърта поредна година Енорийският център при храм „Покров Богородичен“ организира църковно-просветни курсове за възрастни и деца. До края на септември своето желание за обучение могат да заявят както нови курсисти, така и тези от предишни години, които желаят да продължат участие в следващите нива. Учебната година традиционно ще бъде открита на храмовия ни празник 1 октомври и ще продължи до края на юни 2023 г.

Заниманията ще започнат присъствено, при спазване на всички мерки за безопасност, включително постоянна дезинфекция на помещенията с препарати и бактерицидни UV-лампи. При усложняване на епидемиологичната обстановка в София има готовност заниманията да продължат дистанционно.

Заниманията в Енорийския център се провеждат от понеделник до неделя. Вечер в делничните дни са курсовете за възрастни, а в събота и неделя – за деца. Те се ръководят от специалисти по съответната дисциплина и с участие на свещениците от храма.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (5 Votes)

118356036 10158643728362208 7513729339907289207 nПрез последните дни на септември ще се проведе поклонническо пътуване до християнските светини на Южното Черноморие. Поклонниците ще посетят Созопол, Несебър и Поморие и ще погледнат на тези туристически дестинации през погледа на християнското им минало.

В Несебър, древната Месемврия, ще бъдат посетени базиликата „Света Софѝя“ – един от символите на Стария Несебър и вторият старинен храм у нас, носещ името на Божията Премъдрост, базиликата „Св. Богородица Елеуса“ от 5 в., „Св. Йоан Кръстител“ от 11 в., „Св. Стефан“ (новата митрополия) от 11 в., църквата „Св. Теодор“, църквата „Св. Параскева“, църквата „Св. Архангели Михаил и Гавраил“ – 13 в. и др.