Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (95 Votes)

646 nЛятно псалтикийно училище по източноцърковно пеене се състоя в енорийския център на Бургаския храм „Св. Йоан Рилски“. Школата беше предназначена за псалти към БПЦ и любители на красивата древна музика. Заниманията продължиха шест вечери, в които в продължение на два часа преподавателят Никола Антонов запознаваше участниците с тайните на едногласното църковно пеене. Фокусът на заниманията беше върху специфични и по-трудни елементи на музикалната наука, чиито корени се намират във византийското осмогласие. В събитието взеха участие псалти и любители на музиката на св. Йоан Кукузел от Бургас, Хасково, Свиленград, София и Благоевград. Целта на заниманията беше участниците да придобият по-задълбочени знания по трудни за тях теми и повече увереност, когато заемат мястото си на църковната певница.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (25 Votes)

20Свещ. Никола Чопаков от гр. Петрич, Неврокопска епархия, отправи молба за помощ за неговата съпруга, която е диагностицирана с тежко заболяване и спешно трябва да замине за лечение в чужбина. В апела на младия духовник, разпространен в неговата фейсбук-страница, се казва:

„Скъпи братя и сестри!

24Прося вашата помощ: моята съпруга Таня – млад човек, майка на две дечица, ревностна християнка, се нуждае спешно от финансова помощ.

Тя беше диагностицирана с остра миелоидна левкимия. В България лекарите не дават голям процент, за да може тя да живее, затова е нужно лечение в чужбина: Германия или Турция.

Нека не бъдем безразлични, когато някой от нас се нуждае от помощ.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (39 Votes)

thumb4 19Завърши второто издание на интензивния курс по иконопис за деца в Духовно-просветен център „Св. архангел Михаил“ във Варна. Тази година той премина под надслова „Образът на Иисус Христос“. За десет дни участниците се запознаха с етапите и техниките, прилагани в иконописта, и на практика ги използваха в изработването на своята първа икона с образа на Иисус Христос. С децата работиха иконографите Диян Димитров и Илка Колева-Димитрова, ръководители на школата по иконопис към Духовно-просветния център.

Участниците на възраст между единадесет и осемнадесет години се запознаха с технологията на иконописта, подготовката на основата, гравиране, позлатяване, рисуване с темпера, лакиране; с цветовете, гамите и техниките в живописта, със символите в иконата. Те посещаваха също галерии и експозиции със стари икони и творби на стари майстори.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (17 Votes)

Prot D Popstoev.jpgНа 1 септември се навършват четиридесет дни от кончината на протойерей Димитър Попстоев (тук), който през последните години служеше в гр. Угърчин. Роден в с. Горно Спанчево, общ. Сандански, през 1974 г., той завърши Софийската духовна семинария „Св. Йоан Рилски“, работи като църковнослужител и накрая беше ръкоположен през 2009 г. за дякон и свещеник от Ловчанския митрополит Гавриил, в чиято епархия работеше последно като мирянин и създаде семейство в Ботевград. Отначало служи в с. Осиковица, общ. Правец, след това за кратко по семейни причини се премести в Неврокопска епархия, а после се завърна в Ловчанска епархия и беше назначен в гр. Угърчин.

През 2012 г. му се наложиха медицински изследвания и сложна сърдечна операция, за които бяха събрани средства от вярващите, включително и чрез благотворителна акция в Двери.бг (тук и тук). За съжаление на 24 юли т. г. о. Димитър почина от сърдечен удар.

4.6666666666667 1 1 1 1 1 Rating 4.67 (21 Votes)

St Alexander Nevsky CathedralДнес е вторият годишен празник в чест на св. благоверен княз Александър Невски. Основният празник е на 23 ноември, когато почитаме деня на успението му (през 1263 г.), а на днешния ден (30 август) през 1724 г. мощите му са посрещнати в Петербург, пренесени от гр. Владимир по времето на имп. Петър Първи Велики. Така се установява и този, втори празник, започнал от лаврата в Санкт Петербург, посветена на светеца. А в тази лавра (голям и привилегирован манастир) се помещават също Духовната семинария и Духовната академия на някогашната руска столица.

Светецът и неговите два празника стават популярни у нас по време и след Освободителната руско-турска война (1877-1878 г.). Защото св. Александър Невски, прочул се със своите военни победи при р. Нева и на Чудското езеро, както и с примерен християнски живот и защита на православната вяра, е основният военен светец на руския народ. Неговото име е носил и споменаваният на всяка литургия (и по времето на комунистическия режим!) във всички български църкви „освободител император Александър Николаевич“, обявил и спечелил войната, с която е освободена и България. Затова в свободното ни Отечество по решение на Народното събрание и с всенародна помощ е изграден този величествен храм-паметник, който е символ не само на столицата, но и на цяла България.

104436362 555801255082665 8408151784969210671 n

[Какво представлява проектът?] [За кого е предназначено изданието?] [Kое прави това издание различно?] [Как можете да помогнете:]