Мобилно меню

3.2857142857143 1 1 1 1 1 Rating 3.29 (7 Votes)

a9eОткриването на филиал на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ в Бургас беше предложено вчера в доклад от служебния министър на образованието и науката проф. Сашо Пенов до Министерския съвет. Предложението е въз основа на споразумение, подписано преди няколко години от кмета Димитър Николов и ръководството на най-старото висше учебно заведение, съобщава регионалното издание „На морето“. В мотивите пише, то е израз на обществена потребност на Бургас и региона да се отговори на нуждата от кадри за туристическия и културен бизнес, в съчетание с духовна просвета и мениджмънт в областта на поклонническия туризъм.

Във филиала на СУ ще се обучават студенти по две професионални направления – „Религия и теология“ и „Музикално и танцово изкуство“. В направлението „Религия и Теология“ ще се изучават две специалности: „Християнско поклонничество“ и „Църковен мениджмънт“ за придобиване на образователно-квалификационната степен „магистър“ в задочна форма. Предвиден е прием от петдесет студенти за специалностите в направлението „Религия и теология“ и четиридесет – за „Музикално и танцово изкуство“.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (9 Votes)

IMG 4808На 26 ноември по време на кръглата маса, посветена на обучението по Религия след пандемията, с благодарствена грамота беше отличена Руска Тошева, дългогодишен базов учител по Религия на Богословския факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“.

4.0833333333333 1 1 1 1 1 Rating 4.08 (12 Votes)

IMG 4174На 25 ноември преподаватели, бивши и настоящи студенти, докторанти и други богомолци се събраха в академичния параклис „Св. Климент Охридски“, за да отбележат неговия храмов празник, който е празникът на Богословския факултет, както и на целия Софийски университет.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (9 Votes)

IMG 1922 2На 24 ноември, в навечерието на празника на  Софийския университет „Св. Климент Охридски“, в аулата на висшето училище на специална церемония бяха връчени дипломите на завършилите Богословския факултет през тази година бакалаври, магистри и преминалите допълнителна квалификация учители.

На тържеството присъства Варненският и Великопреславски митрополит Йоан. Деканът на Богословския факултет доц. д-р Ивайло Найденов се обърна със слово към присъстващите. В него той поздрави абсолвентите за успешното завършване и им пожела да се реализират като учители, клирици на БПЦ и на всяко поприще, на което Бог ги призове. Деканът се обърна към митр. Йоан, в качеството му на представител на Св. Синод, като посочи, че това са образовани и мотивирани млади хора, подготвени за работа в редиците на нашата Църква.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (6 Votes)

1 anton mitov sv kliment ohrid ski 1905 g imagelargeС архиерейска св. Литургия ще бъде отбелязан празникът на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ в Богословския факултет.

На 25 ноември от 8 ч. ще се отслужи утринна и после св. Литургия, която ще оглави Варненски и Великопреславски митрополит Йоан.

След това духовниците, преподавателите, студентите и гостите на факултета ще се отправят в лития към паметника на св. Климент Охридски до ректората на Софийския университет, където ще поднесат венци и цветя.

Тази вечер в Богословския факултет митр. Йоан оглави празничната вечерна.

Утре вечер, след прекъсване от няколко години, в Богословския факултет ще се проведе традиционната свето-Климентова вечер за преподавателите и студентите. На нея в неформална среда те ще празнуват заедно патронния празник на Алма матер.