Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (18 Votes)
1_1.jpgПравославното радио „Сион" ще започне работата си на 19 октомври тази година. Инициативата и създаването на медията е дело на братството на манастира „Св. Иван Рилски”, с. Скрино. Радио студиото е изградено и оборудвано на територията на манастира. Игуменът, йеромонах Поликарп, вижда в радиото възможност за православна проповед сред много голям кръг слушатели в цялата страна.

Кръстин Апостолов (на снимката), който представи православното радио, подчерта, че в името на медиата има много символика: „Сион е хълмът, на който е построен Йерусалимският храм, а в новозаветен аспект се отъждествява с Христовата Църква, Сион е предобраз на св. Богородица, Сион е мястото, където Бог „обитава”".

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (11 Votes)

Дискутирахме въпроса за въвеждането на религията като редовен предмет в училище. Това заяви вицепремиерът и министър на образованието и науката Даниел Вълчев след срещата си с патриарх Максим, предаде репортер на БГНЕС.

Министър Вълчев е препотвърдил ангажимент, поет от неговия предшественик министър Игор Дамянов, за търсене на начин за назначаване на експерти по вероучение в регионалните инспекторати по образование. Образователният министър изрази надеждата си, че още до Нова година първите петима от тях ще бъдат назначени. Според него с тяхна помощ ще се направи преценка за ефективността и развитието на преподаването по вероучение.

(снимка - Б. Николов, вестник "Сега")

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (4 Votes)
Пловдивският митрополит Арсений отслужи благодарствен молебен по случай 120-та годишнина от Съединението в историческия катедрален храм на Пловдив "Св. Богородица". Той призова Божието благословение да бъде над всички българи в страната и извън нея, които искрено работят за България. На молебена присъства екс-президента на България Петър Стоянов, областният управител и кметът на Пловдив, политици и общественици от града.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (4 Votes)
В рамките на Седмицата на православната  книга във Варна Ловчанският митрополит Гавриил представи своята книга „Характерни черти на руските подвижници на благочестието от ХІХ в.”

3.5 1 1 1 1 1 Rating 3.50 (4 Votes)
При приемането на Закона за вероизповеданията през декември 2002 г. у нас бяха регистрирани 30 вероизповедания, днес те са 70. Това каза директорът на дирекция „Вероизповедания” към Министерски съвет проф. Иван Желев, който бе гост на Седмицата на православната книга във Варна и изнесе доклад на тема „Свободата на вероизповеданията и новият закон за вероизповеданията”.

 

© 2005-2016 Двери БГ и нашите автори. Препечатване - само при коректно посочване на първоизточника.