Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (2 Votes)
В началото на Кресненското дефиле, край жп линията София-Кулата железничарите от жп участък Симитли изградиха православен параклис и го посветиха на св. пророк Илия. На табела до него е изписано "Да благослови Господ Бог пътя ни". Присъстващите на откриването отправиха молитви към Бога и Неговия пророк св. Илия да ги пази от природни бедствия, аварии и катастрофи. Железничарите са избрали Кресненското дефиле за място на новия параклис, тъй като това е един от най-трудните участъци от железния път с 21 тунела. (БТА)

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (1 Vote)
sv.troiza_1.gifВ окаяно състояние се намира единствената църква в Кнежа "Света Троица", строена още през 1860 г. От няколко години православният храм, който е със заявка за паметник на културата, разчита предимно на дарения, за да продължава да съществува. Спешна нужда от ремонт има преди всичко вътрешността на църквата. Сегашното й състояние прави трудно и почти невъзможно провеждането на литургии.

2.3333333333333 1 1 1 1 1 Rating 2.33 (6 Votes)
Султанът на Оман Кабус бен Саид ще дари 390 000 долара за възстановяването на Томбул джамия в Шумен. Инициативата е на министъра на икономиката на страната Ахмед Макки, който вече два пъти посещава България с цел проучване на възможности за инвестиции.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (3 Votes)
Българо-полска археологическа експедиция, която проучва римския лагер и ранновизантийския град Нове край Свищов, е открила множество гробове в базилика от края на 5-6 век. Един от гробовете е разположен в абсидата на храма и според археолозите е възможно това да е гробът на готския епископ Волфила (или Улфила, на латински - св. Луп), първия преводач на Библията на езика на готите. Готите след това се преселват на запад и техният език е предшественик на германския език. Днес е общоприето от учените, че готският превод на Свещ. Писание е направен в Северна България.
Нове е бил столица на готския крал Теодорих.  Проучванията тепърва предстоят.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (4 Votes)
troyan_monastary1.jpgВече втора седмица сирачета от с. Разлив почиват в Троянския манастир "Успение Богородично". Издръжката им се заплаща от игумена епископ Генадий. По желание 20-е деца посещават беседи по въведение в християнската етика. Тези, които искат, помагат на монасите в грижите им за чистотата в манастирската обител.

Източник:
в. Труд

 

© 2005-2016 Двери БГ и нашите автори. Препечатване - само при коректно посочване на първоизточника.